Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Водещи университети обявиха допълнителен прием за студенти, информира СЕГА. И тази година дори най-престижните университети в страната не могат да запълнят местата за първокурсници и след трето класиране. Справка на сайтовете на някои от висшите учебни заведения сочи, че за да покрият липсите, те отново правят допълнителен прием през септември. 850 места в редовна и задочна форма на обучение, субсидирани от държавата, остават незаети след трето класиране в СУ, което е с 212 повече в сравнение с миналата година. Новоприетите студенти са 4486. Най много незаети места има в специалност "Религия в Европа" (44), следвана от "История" и "Теология" (по 43),  "География" (35), Славянска филология" (27), "Геология" (26),

Списъкът със свободни позиции е дълъг, като тревожно е, че няма достатъчно кандидати дори за ключови специалности като физика, химия, енергетика, компютърно инженерство, приоритетната за държавата педагогика, част от филологиите и пр. От СУ търсят и студенти, които да заемат 19 свободни места за обучение срещу заплащане в специалностите „Социология“, „Публична администрация“ и „Фармация“. Миналата година в Софийския университет са останали незаети след всички класирания 348 места.

“Гражданска отговорност” поскъпна пак, стигна 300 лв, съобщава 24 ЧАСА. За близо 10 дни цените на полиците са се вдигнали с близо 30 лева. В средата на август средната цена за масовите автомобили с двигател до 2000 кубика е била 270 лв. От началото на годината застраховката се покачва и вече е с над 100 лв. по-скъпа от края на 2017 г. Една от най-ниските цени за автомобил с двигател 2000 кубика е 282 лв., а сред най-високите е 321 лв. при еднократно плащане. Поскъпването на задължителната застраховка се налага, защото премиите по полицата не покриват изплатените суми по обезщетения за нанесени вреди. Това показа анализ на Комисията за финансов надзор, който обобщи данни от 2012 до 2017 г. на застрахователите за приходите и изплатените обезщетения. Друга причина за повишаването е решение на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът от хора, които имат право да получат обезщетение в случай на смърт.

Правят пешеходните пътеки по-безопасни, четем в ТРУД. Пешеходните пътеки ще станат по-безопасни, след като бъдат приети подготвените от регионалното министерство в партньорство с транспортното и външното ведомство промени в три пътни наредби, които в момента са публикувани за обществено обсъждане на портала strategy.bg. Една от мерките, предвидени в документите е да се осветяват допълнително зебрите, така че светлината върху тях да е по-интензивна в сравнение с пътя или улицата, на които са поставени. С наредбите се определят и правила за оцветяване на основата на пешеходните пътеки в червено. Яркият цвят ще може да се използва на места с концентрация на пътни произшествия пред болници и училища, детски площадки, терени за игра, търговски центрове, културни институции и сгради за обществено обслужване в областта на транспорта. Задължително условие е класът на съпротивление на хлъзгане на пешеходните пътеки да е поне същият като този на пътната маркировка.

Използваме само 30 на сто от минералната вода, установява ТРУД. Само 30 на сто от минералната вода у нас се използва. Това заяви проф. д-р на геоложките науки Костадин Щерев. Широкоизвестен факт вече е, че страната ни е втората по ресурси на натурална минерална и изворна вода в Европа след Ислания. Общият капацитет на българските находища е 4185 литра в секунда или близо 132 млрд. литра годишно. Това количество е с три пъти по-голямо от количеството бутилирана минерална вода, която се изпива всяка година в света. В момента у нас са регистрирани общо 146 находища на минерална вода. Тези, които са предоставени за бутилиране са 15, а 14 се използват ефективно. В същото време най-значимите водоизточници с доказани характеристики на минерална вода са близо 500, а хиляди са находищата на изворна вода. Общият годишен обем на запасите на минерални води у нас, които могат да бъдат използвани, е над 100 млн. кубични метра, но едва 6% от тези находища са добре проучени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35