Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Клеменс Арвай ни убеждава и обяснява как "природата лекува"

Снимка: erabooks.net

И друг път, в разговор с различни събеседници в „Часът на здравето“ е ставало дума за връзката между психиката и тялото на човека от една страна и природата – от друга.

Всъщност това, че природата не само има връзка с живите организми и им влияе комплексно и с отделни свои компоненти, е неоспорима истина. Както е безспорно това, че околната среда може не само да ни вреди, но и да ни лекува.

Именно такова заглавие за своята книга е избрал австрийският учен Клеменс Арвай – „Природата лекува“.

В нея поднася много научни истини на популярен език, формулирайки своите твърдения и изводи въз основа на много изследвания и трудове. В книгата можем да срещнем и цитираните на Карл Юнг: хората са „замърсени“ с твърде много цивилизация, но досегът с природата може да ги пречисти.

Самият Клеменс Арвай е явен и ревностен привърженик на новата, революционна наука екопсихосоматика, която изразява тясната връзка между психиката, тялото и природата, ясно заявява, че няма как хората да са здрави, ако не опознаят и пазят природата.

Какво разбира и влага авторът зад думата природа? - дърветата, листата и корените им, горите, въздуха, всички живи същества…

Дава примери – как дори пасивното общуване с растенията (дори съзерцанието на дървета или водна повърхност) се отразява благотворно на организма, а контактуването с животни поражда отделянето на хормона на здравето – окситоцин.

Засяга проблеми, свързани със зрението, затлъстяването, алергиите, рака, преодоляването на умората и стреса в ежедневието, връзката между природата и вдъхновението.

Говори и за нов тип клиники - екопсихосоматични, в които да се прилага терапия с животни и т.нар. градинска терапия. (В САЩ вече съществуват повече от 600 клиники, в които животни са част от персонала и помагат за по-бързото възстановяване на пациентите.)

Научете повече за книгата от разговора с Любомила Бучинска.
И се възползвайте от Алеята на книгата, която се провежда от 11 до 16 септември в пешеходната зона на бул. "Витоша"

* Клеменс Арвай (р.1980 г.) е инженер и биолог, завършил екология и приложна ботаника. Автор е на няколко книги, в които акцентира върху лечебната връзка между човека и природата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Любов Костова: Няма неподходяща възраст за изучаване на чужди езици

Цяла седмица предаването “Радиоприемница” е посветено на днешния ден, който е обявен за Европейски ден на езиците, одобрен като такъв от Съвета на Европа. По този повод гост в предаването е един полиглот и любител на чуждите езици - директорът на Британския съвет Любов Костова . Тя е категорична, че няма неподходяща възраст за изучаване на чужд език...

публикувано на 26.09.18 в 14:04

Проф. Никола Григоров: Алкохолът удължава живота, но неусвоеният започва да руши здравето

Алкохолът няма само едно лице* – добро или лошо, твърди един от най-добрите гастроентеролози, известният не само в България проф. Никола Григоров . Алкохолът успокоява, социализира, но и не прощава в един момент води до алкохолна абстиненция, води до отравяне на клетките, до зависимост, до агресивност, изолираност деградация. „Има..

публикувано на 26.09.18 в 13:52

"Антихрист" е аларма, че губим битката в себе си

"Нов театър НДК" кани на премиерата на "Антихрист" по Емилиян Станев. Режисьорът Бойко Илиев каза пред Радио София, че драматизацията е била готова още преди 15 години, но сега усеща, че е дошло подходящото време за тази премиера: "Антихрист" освен че провокира със сложното слово, динамиката на вътрешния процес, терзанията на ума между Еньо и..

публикувано на 26.09.18 в 12:57

Висококласният ресторант, управляван от студенти

Ресторант “Таланти” е единственият висококласен ресторант в Източна Европа, управляван изцяло от студенти. Обучаващите се преминават през всяка позиция в дейността на ресторанта като част от интензивната си двугодишна образователна програма. Те са ръководени от главния готвач Милен Златев от и шеф-инструктора Хюг Бутен. Ако трябва да съберем в три точки..

публикувано на 26.09.18 в 12:07

"Птичи поглед" над София в компанията на приятели

The View е място за хапване със спиращи дъха гледки към София, модерен интериор, изискана атмосфера и невероятно меню. На височина от 85.2 метра той е най-високо разположеният ресторант в България, а с панорамната гледка разкрива прелестите на града. Менюто включва вкусни закуски от 7:30 часа в делничните дни, през разнообразни обедни предложения,..

публикувано на 26.09.18 в 11:53