Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Клеменс Арвай ни убеждава и обяснява как "природата лекува"

Снимка: erabooks.net

И друг път, в разговор с различни събеседници в „Часът на здравето“ е ставало дума за връзката между психиката и тялото на човека от една страна и природата – от друга.

Всъщност това, че природата не само има връзка с живите организми и им влияе комплексно и с отделни свои компоненти, е неоспорима истина. Както е безспорно това, че околната среда може не само да ни вреди, но и да ни лекува.

Именно такова заглавие за своята книга е избрал австрийският учен Клеменс Арвай – „Природата лекува“.

В нея поднася много научни истини на популярен език, формулирайки своите твърдения и изводи въз основа на много изследвания и трудове. В книгата можем да срещнем и цитираните на Карл Юнг: хората са „замърсени“ с твърде много цивилизация, но досегът с природата може да ги пречисти.

Самият Клеменс Арвай е явен и ревностен привърженик на новата, революционна наука екопсихосоматика, която изразява тясната връзка между психиката, тялото и природата, ясно заявява, че няма как хората да са здрави, ако не опознаят и пазят природата.

Какво разбира и влага авторът зад думата природа? - дърветата, листата и корените им, горите, въздуха, всички живи същества…

Дава примери – как дори пасивното общуване с растенията (дори съзерцанието на дървета или водна повърхност) се отразява благотворно на организма, а контактуването с животни поражда отделянето на хормона на здравето – окситоцин.

Засяга проблеми, свързани със зрението, затлъстяването, алергиите, рака, преодоляването на умората и стреса в ежедневието, връзката между природата и вдъхновението.

Говори и за нов тип клиники - екопсихосоматични, в които да се прилага терапия с животни и т.нар. градинска терапия. (В САЩ вече съществуват повече от 600 клиники, в които животни са част от персонала и помагат за по-бързото възстановяване на пациентите.)

Научете повече за книгата от разговора с Любомила Бучинска.
И се възползвайте от Алеята на книгата, която се провежда от 11 до 16 септември в пешеходната зона на бул. "Витоша"

* Клеменс Арвай (р.1980 г.) е инженер и биолог, завършил екология и приложна ботаника. Автор е на няколко книги, в които акцентира върху лечебната връзка между човека и природата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Готов е проектът за велоалея от Банкя до "Люлин"

Администрацията на Район “Банкя” на Столичната община е инициатор за изграждане на велоалея, която да свързва град Банкя с жилищен комплекс “Люлин”, а оттам и с центъра на столицата. Вече е изготвен проектът за регулационния план и предстои той да бъде подложен на обсъждане.  Съоръжението ще бъде с дължина 7-8 километра и ще преминава предимно в..

публикувано на 16.02.19 в 14:14
Рангел Марков

Рангел Марков: Банкя ще има модерен Център за личностно развитие на децата

Възстановяването на Централната минерална баня и превръщането й в модерен СПА център е приоритетна задача за Район “Банкя” на Столичната община през тази година. Столичният кмет Йорданка Фандъкова наскоро лично извърши проверка на започналите на 1 ноември 2018 година дейности по реконструкцията. Заедно с това, обаче, на дневен ред е обновяването на..

публикувано на 16.02.19 в 11:19

"eCall" спасява при пътен инцидент с автоматично предаване на данни

След 31 март 2018 г. всички нови леки и лекотоварни моторни превозни средства, продадени в Европейският съюз, трябва да са оборудвани с eCall устройство, базирано на спешния телефон 112. " eCall може да се задейства ръчно от пътниците или автоматично, веднага след като сензор регистрира данни за сериозен удар. След активиране се изпраща минимален..

публикувано на 15.02.19 в 16:55

Жилищните кредити за последните две години се увеличават с 24%

Само 10% от българите са застраховали своите жилища, като процентът за западна Европа е над 90%. Това стана ясно на среща между представители на сектора недвижими имоти, застрахователи и банки днес в София.  Покупките на нови имоти се увеличават, както и взимането на ипотечни кредити. Броят не жилищните ипотечни кредити в страната се увеличава. До..

публикувано на 15.02.19 в 16:32

"Честита нова смърт" в кината от днес

"Честита нова смърт" - продължение на хита "Честита смърт", в който колежанката Трий Гелбман попада във времева примка и е принудена да преживява отново и отново деня на своята смърт, докато не разкрие самоличността на собствения си убиец, е вече в кината. "Честита нова смърт" променя и разширява митологията на познатия ни свят и разкрива какви са..

публикувано на 15.02.19 в 16:27

Българинът – все още консервативен и „полово свит“

Тази седмица предаването ни "Радиоприемница“ беше посветено на любовта и виното, а в последния работен ден решихме да разберем каква е сексуалната ни култура и добро ли е сексуалното ни здраве. Наш събеседник беше сексологът д-р Тодор Еров, който обясни, че  сексът е неизменна част от нашето съществуване.  "Сексът е източник не само на физическо..

публикувано на 15.02.19 в 15:40
Петър Попангелов

Петър Попангелов: "Боровец" е най-удобният курорт за ски

Продължаваме да ви разказваме за гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в Боровец. Един от най-ярките гости в предаването безспорно беше Петър Попангелов , който буквално преди дни беше отбелязал своя 60-годишен юбилей. Всъщност човек никога не би му дал тези години. Легендата на българските ски е в чудесна физическа форма, добронамерен,..

публикувано на 15.02.19 в 15:39