Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Клеменс Арвай ни убеждава и обяснява как "природата лекува"

Снимка: erabooks.net

И друг път, в разговор с различни събеседници в „Часът на здравето“ е ставало дума за връзката между психиката и тялото на човека от една страна и природата – от друга.

Всъщност това, че природата не само има връзка с живите организми и им влияе комплексно и с отделни свои компоненти, е неоспорима истина. Както е безспорно това, че околната среда може не само да ни вреди, но и да ни лекува.

Именно такова заглавие за своята книга е избрал австрийският учен Клеменс Арвай – „Природата лекува“.

В нея поднася много научни истини на популярен език, формулирайки своите твърдения и изводи въз основа на много изследвания и трудове. В книгата можем да срещнем и цитираните на Карл Юнг: хората са „замърсени“ с твърде много цивилизация, но досегът с природата може да ги пречисти.

Самият Клеменс Арвай е явен и ревностен привърженик на новата, революционна наука екопсихосоматика, която изразява тясната връзка между психиката, тялото и природата, ясно заявява, че няма как хората да са здрави, ако не опознаят и пазят природата.

Какво разбира и влага авторът зад думата природа? - дърветата, листата и корените им, горите, въздуха, всички живи същества…

Дава примери – как дори пасивното общуване с растенията (дори съзерцанието на дървета или водна повърхност) се отразява благотворно на организма, а контактуването с животни поражда отделянето на хормона на здравето – окситоцин.

Засяга проблеми, свързани със зрението, затлъстяването, алергиите, рака, преодоляването на умората и стреса в ежедневието, връзката между природата и вдъхновението.

Говори и за нов тип клиники - екопсихосоматични, в които да се прилага терапия с животни и т.нар. градинска терапия. (В САЩ вече съществуват повече от 600 клиники, в които животни са част от персонала и помагат за по-бързото възстановяване на пациентите.)

Научете повече за книгата от разговора с Любомила Бучинска.
И се възползвайте от Алеята на книгата, която се провежда от 11 до 16 септември в пешеходната зона на бул. "Витоша"

* Клеменс Арвай (р.1980 г.) е инженер и биолог, завършил екология и приложна ботаника. Автор е на няколко книги, в които акцентира върху лечебната връзка между човека и природата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тарифите на тол системата ще станат ясни след средата на август

Обхватът и тарифите на тол системата ще станат ясни след средата на август. Тогава ще има и реална готовност системата да заработи. Това каза по време на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заедно с директора на Националното тол управление Олег Асенов.   Зам.-министър Нанков посочи, че тол тарифите,..

публикувано на 25.06.19 в 17:22

„Парти с кауза“ в подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще“

Двама млади приятели намират баланса между доброто настроение и благотворителността като организират „Парти с кауза“ в подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще“.  Християна Кънева, която от години се развива в сферата на социалните грижи и подпомагане, и Пресиян Пеев, който работи в IT сектора, обединяват усилия, за да помогнат на нуждаещите се от..

публикувано на 25.06.19 в 16:43

Пазарите "Иван Вазов", "Красно село" и "Борово" - социални мрежи за бит и градска култура

В „Радиоприемница“ продължаваме да представяме пазарите на София като търговски дружества, места, които вървят към осъвременяване и в същото време се стремят да запазят своята самобитност. Днес наш гост беше Николай Попов, изпълнителен директор на Общинско дружество „Пазари Юг“, което управлява и стопанисва пазарите "Борово", "Красно Село" и "Иван..

публикувано на 25.06.19 в 16:24
Някога в Мировяне - родното село на Димитър Пенев, имаше стадион, на който можеше да се спортува

СОС предприема облекчаване на условията за наемане на спортни обекти

Наемането на общински спортни и туристически обекти на територията на София вече ще се прави при облекчени условия със срок до 30 години. Това предвижда нова Наредба за управление и разпореждане с общински спортни и туристически обекти, която Столичната община, която ще бъде подложена на обществено обсъждане. С удължаването на срока обектите ще..

публикувано на 25.06.19 в 16:15

Какви опасности за здравето дебнат през лятото

Лятото, без съмнение, е най-чаканият сезон, слънцето пък - най-мощният антидепресант. Релаксацията под галещите лъчи, при нежния допир на морските води, е мечтаната почивка. От друга страна, басейните също са възможна алтернатива на ваканцията край морето. Своите предимства имат и разходките на открито в планината. Всеки може да избере най-доброто за..

обновено на 25.06.19 в 16:05

Ще се увеличат българските стипендианти по програмата "Фулбрайт"

Повече български кандидати ще могат да участват в програмата "Фулбрайт". Програмата дава възможност за обучение, провеждане на изследвания или реализиране на таланти в САЩ. Организира се съвместно от България и Америка. Страната ни ще получи 280 хиляди долара допълнително през следващите три години. Програмата съществува в България от 26 години. За..

обновено на 25.06.19 в 15:49

Наталия Стоянова: Търсят се подходящи терени за паркинги в "Слатина"

Днес в предаването "Вашият глас" говорихме за липсата на места за паркиране в столичния район "Слатина". Проблемът засяга не само тази част на София , но жителите на "Слатина" ни потърсиха, с молба да им помогнем с алтернатива за паркиране.  Потърсиха ни нашата слушателка Весела Илиева от ул. "593-та", която живее в блок ново строителство. Със..

публикувано на 25.06.19 в 14:24