Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Клеменс Арвай ни убеждава и обяснява как "природата лекува"

Снимка: erabooks.net

И друг път, в разговор с различни събеседници в „Часът на здравето“ е ставало дума за връзката между психиката и тялото на човека от една страна и природата – от друга.

Всъщност това, че природата не само има връзка с живите организми и им влияе комплексно и с отделни свои компоненти, е неоспорима истина. Както е безспорно това, че околната среда може не само да ни вреди, но и да ни лекува.

Именно такова заглавие за своята книга е избрал австрийският учен Клеменс Арвай – „Природата лекува“.

В нея поднася много научни истини на популярен език, формулирайки своите твърдения и изводи въз основа на много изследвания и трудове. В книгата можем да срещнем и цитираните на Карл Юнг: хората са „замърсени“ с твърде много цивилизация, но досегът с природата може да ги пречисти.

Самият Клеменс Арвай е явен и ревностен привърженик на новата, революционна наука екопсихосоматика, която изразява тясната връзка между психиката, тялото и природата, ясно заявява, че няма как хората да са здрави, ако не опознаят и пазят природата.

Какво разбира и влага авторът зад думата природа? - дърветата, листата и корените им, горите, въздуха, всички живи същества…

Дава примери – как дори пасивното общуване с растенията (дори съзерцанието на дървета или водна повърхност) се отразява благотворно на организма, а контактуването с животни поражда отделянето на хормона на здравето – окситоцин.

Засяга проблеми, свързани със зрението, затлъстяването, алергиите, рака, преодоляването на умората и стреса в ежедневието, връзката между природата и вдъхновението.

Говори и за нов тип клиники - екопсихосоматични, в които да се прилага терапия с животни и т.нар. градинска терапия. (В САЩ вече съществуват повече от 600 клиники, в които животни са част от персонала и помагат за по-бързото възстановяване на пациентите.)

Научете повече за книгата от разговора с Любомила Бучинска.
И се възползвайте от Алеята на книгата, която се провежда от 11 до 16 септември в пешеходната зона на бул. "Витоша"

* Клеменс Арвай (р.1980 г.) е инженер и биолог, завършил екология и приложна ботаника. Автор е на няколко книги, в които акцентира върху лечебната връзка между човека и природата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

2019 книги до началото на 2019 г. събират от Сдружението на градските читални

2019 книги до началото на 2019 г. - такава цел са си поставили от Сдружението на градските читални. Младите хора събират книги, които ще дарят на малки и големи библиотеки в цялата страна.  Основна цел на кампанията е да подкрепи обновяването на библиотечните колекции с детски книги на читалищните и общински библиотеки в страната и по този начин да..

публикувано на 20.11.18 в 16:44

Над 1 млн. литра гориво са спрени от продажба след проверки

Съставени са актове за малко над 1 млн. лв. от началото на годината и са спрени от продажба над 1 млн. литра гориво. 31 хиляди литра гориво са изтеглени от пазара само в рамките на интензивните проверки от началото на октомври. Това отчетоха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Проверки са извършени в 12 общини, а резултатите..

публикувано на 20.11.18 в 18:30

За ден София ще се превърне в пресечна точка на световните традиции

Само за ден столицата ни се превръща в пресечна точка на традициите на страните от цял свят, обединени от важни социалнозначими каузи. 60 ще бъдат чуждестранните щандове тази. На тях ще бъдат открити ръчно изработени продукти, сувенири, шедьоври от различни национални кухни, характерни облекла и разнообразна културна програма. Организатор е..

публикувано на 20.11.18 в 16:21
проф. Лъчезар Аврамов

Проф. Лъчезар Аврамов: И здравите, и раковите клетки имат защита срещу лекарства

Проф. Лъчезар Аврамов е директор на Института по електроника на БАН. Едно от основните направления на дейността на института е в областта на квантовата електроника. Тя включва както изследване на самата светлина като явление, така и взаимодействието й с материални среди, с човешкото тяло, химически активни вещества, които служат за лекарства. От..

публикувано на 20.11.18 в 16:06

Проверките на КЗП за коректността при намаленията продължават от Черния петък до светлата Коледа

Не всички намаления са реални и клиентите трябва да бъдат внимателни при покупката на стоки. Това посъветва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в навечерието на Черния петък . Той допълни, че тепърва ще станат ясни конкретните понижени цени, тъй като към момента повечето от търговците обявяват с рекламни..

публикувано на 20.11.18 в 15:54