Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Datathon" - 48 часа в предизвикателства

Българската организация "Data Science Society" провежда обучителни игри с реални казуси от бизнеса, които са насочени към младите хора с интерес към математиката, програмирането и работата с данни. Събитието се нарича "Datathon" и ще се проведе от 28 до 30 септември в Стопанския факултет към Софийския университет. Подобно на популярните хакатони, "Datathon" е 48-часово състезание за решаване на предизвикателство, свързано с обработка и анализ на данни, с цел по-ефективното боравене с информация и изготвяне на прогнози.

„Ние даваме възможност на участниците да решават реални казуси с подкрепата на ментори. Големият плюс е присъствието на международни експерти от Португалия, Австрия, Германия и Индия. Това издание на "Datathon" ще позволи на хора от Индия, Австрия и Хърватска също да се включат в състезанието онлайн", коментира маркетинг експертът Деница Йорданова 
Идеята на състезанието е да помогне на младите хора да разширят познанията си, да създадат контакти и да приложат наученото на работното си място. 
Снимка"Datathon" е полезен на участниците, защото в рамките на 2 дни те могат да научат наистина много неща от сферата на обработка и анализ на данни. Също така се създават международни контакти и приятелства. Наученото по време на състезанието, може да се приложи на работното място в последствие. Голям плюс също е работата в екип. Научава се най-много като си "изцапаш ръцете". По този начин хората запомнят и имплементират наученото в своята работа",  каза Серги Сергиев, който е част от основателите на "Data Science Society".
Най-добрите участници, които успеят да решат казуса, ще получат сертификати. Още проекти и събития, свързани с повишаване качеството на образованието предстоят за "Data Science Society". Тяхната мисия е да установят връзка между образованието и бизнеса в България, за да могат те да си бъдат взаимно полезни.
Още - чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18