Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 1500 предпазни парапета в София са подменени от началото на годината

Съоръженията, обаче, често биват повреждани
Над 1500 предпазни парапета в града са подменени от началото на годината, съобщи за Радио София директорът на Дирекция „Управление и анализ на трафика“ в Столичната община Димитър Петров. Става дума за тези защитни ограждения, които се поставят, за да ограничат на нерегламентираното пресичане на пешеходци и които нямат пряко значение за организацията на движение. Те се поставят най-вече около детски градини и училища, но местата, на които има нужда от честа подмяна, са някои от най-големите булеварди в София. 

Целостта на тръбно-решетъчните и верижни парапети, които възпрепятстват непозволеното пресичане на пешеходци, както и засилват безопасността им, често се нарушава - заради вандалски прояви, или след пътно транспортно произшествие. А оказва се, че в София има и горещи точки, на които се забелязва непрестанното им увреждане, допълни Димитър Петров.
Ток посочи, че за повредени защитни парапети могат да сигнализират и самите граждани.
До монтирането на нови ограждения се поставят временни сигнални ленти, които също ограничат пременаването на пешеходци.   
Още - чуйте в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци с амбицията да залесят с "1 милион засадени дървета"

Проект "1 милион засадени дървета" е инициатива от хората за хората, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България. До момента доброволците от "Зеленият отбор на България" са засадили близо 70 хиляди дървета. Всичко започва в Северния парк преди около 10 години, а сега любителите на природата залесяват планините около София и се шегуват,..

публикувано на 17.11.18 в 10:35
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13