Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 1500 предпазни парапета в София са подменени от началото на годината

Съоръженията, обаче, често биват повреждани
Над 1500 предпазни парапета в града са подменени от началото на годината, съобщи за Радио София директорът на Дирекция „Управление и анализ на трафика“ в Столичната община Димитър Петров. Става дума за тези защитни ограждения, които се поставят, за да ограничат на нерегламентираното пресичане на пешеходци и които нямат пряко значение за организацията на движение. Те се поставят най-вече около детски градини и училища, но местата, на които има нужда от честа подмяна, са някои от най-големите булеварди в София. 

Целостта на тръбно-решетъчните и верижни парапети, които възпрепятстват непозволеното пресичане на пешеходци, както и засилват безопасността им, често се нарушава - заради вандалски прояви, или след пътно транспортно произшествие. А оказва се, че в София има и горещи точки, на които се забелязва непрестанното им увреждане, допълни Димитър Петров.
Ток посочи, че за повредени защитни парапети могат да сигнализират и самите граждани.
До монтирането на нови ограждения се поставят временни сигнални ленти, които също ограничат пременаването на пешеходци.   
Още - чуйте в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15
Село Момчиловци

За четвърти път „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“ в село Момчиловци

Уникалното българско кисело мляко, прославило страната ни в Китай, се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2018 г. китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“. Идеята на фестивала в смолянското село е да заздрави културната връзка между България и Китай и да популяризира млечния..

публикувано на 21.09.18 в 16:13

Поклонническите пътища из Софийската Света гора - едно различно преживяване

Интересът и възможностите за поклоннически туризъм около София са темата на предаването “Радиоприемница” в последния ден от седмицата, посветена на столицата. В Софийска област има 66 православни манастира, от които 44 са функциониращи. Поклонническият туризъм безспорно носи различно преживяване. Най-големият поклоннически път в България е наречен “Рилския..

публикувано на 21.09.18 в 15:35

Премахват незаконна ограда в с. Чепинци след намесата на Радио София

В предаването "Вашият глас", в което се опитваме да помогнем на столичани в разговора им с институциите, ще ви запознаем с един казуси, проточил се с години. Потърси ни Борис Чалъков от Чепинци, който преди години заедно със семейството си купува къща в селото. Съседите на семейството, обаче, чийто имот е в улица топик, заграждат с ограда пътя..

публикувано на 21.09.18 в 15:33

Приложението CIVI в помощ на гражданите в борбата с градските нередности

Приложението CIVI помага на гражданите в борбата с ежедневните нередности, с които се срещат - когато градският транспорт закъснява, когато в парка е мръсно, когато има шахта без капак. Мобилното приложение е създадено от млад екип, който иска да реши градските проблеми. Идеята за приложението се заражда съвсем естествено, тъй като става дума за млади..

публикувано на 21.09.18 в 11:15