Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ издание на фестивала под мотото: "Цаца, лимони, звезди"

"Джурджуна" или долче вита по царевски

Как една пианистка от Ташкент се оказа в морското ни градче

2
Снимка: Facebook/Община Царево
Фестивалът се провежда за втора година и си е съвсем местен, царевски. Миналата година се надявали да съберат около 600 човека, дошли обаче близо 3000 и три дни не искали да си ходят - това ни разказа кметът на Царево Иван Лапчев.
Тази година, на специално обновената сцена край морето, точно на 14 септември започва втората Джурджуна. За фестивала, но и за това как Царево приема чужденците, говорим с една дама, която ще участва във фестивала. Нищо, че е родена в Ташкент. Името й е Елена Припува, родителите ѝ са от Украйна, но "млади и ентусиазирани, заминават да строят отново Ташкент в края на 60-те, след голямото земетресение там". Това ми разказва Елена, с която се срещаме в центъра на Царево. Тя е тръгнала на репетиция с групата, с която ще свирят на фестивала. Именно в Ташкент тя среща своя съпруг, който е от Царево и така вече 30 години тя живее в морското градче. 
"Вече започнах да сънувам на български, така че не знам каква съм", смее се Елена. В Ташкент тя завършва Консерваторията като пианистка, тук в Царево също преподава пиано - и на местни деца, и на русначета. Децата й почти не говорят руски, само разбират, "но внучетата го влядеят перфектно". Но не е само пианото - Елена и съпругът и имат "малко ресторантче в стария квартал, с рибено меню - все пак съм в рибарско семейство. Опитват се да ме провокират да готвя ташкентски специалитети, но не се поддавам". Поддава се обаче на чара на Царево и много го обича. Местните не я приели веднага, а постепенно. "Всичко зависи от това какъв човек си и как подхождаш към хората и към това, което правиш". Иначе много е пътувала из България, най-много й харесва Велико Търново - "красив град, стари къщи, най-хубав български се говори, жените са най-хубави - нали са, както вие им казвате, болярки" - смее се Елена. София и се струва "суетна като Москва, нали е столица".
Като стигаме до "Джурджуна", тя много се оживява, разказва за историята на тези местни бардови песни, създадени в периода от 60-те до 90-те, комбинирайки елементи от "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс" с местните мелодични традиции. Кметът на Царево, по чиято идея е създаден фестивала "Джурджуна", описва песните като "събрали всичко между Тони Димитрова и "Щурците"". Лидер на местните бардове е бил музикант, известен като Лорда, който обаче в един момент напуска България, след като се жени за скандинавка. Но "Джурджуна"-та и всичко около нея остават. Защото жителите на Царево го умеят това - да се веселиш на маса с приятели. Пък и "всеки трети местен може да свири на китара", както се оказва. Но групата, в която свири Елена, е професионална, в нея всичко се прави както трябва. А към местния репертоар са добавили няколко руски песни (от най-известните като "Поручик Галицин") и няколко гръцки (все пак тук гръцкото влияние си е силно, мнозина имат гръцки предци).
Така че - всички са добре дошли в петък, на 14-ти септември, на сцената край морето в Царево. За второто издание на фестивала "Джудржуна". Под мотото "Цаца, лимони, звезди". Как иначе!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34