Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Единият от двата подготвени от здравното министерство варианти за нов здравен модел - този с пълна демонополизация на здравната каса, също предвижда увеличаване на данъчно-осигурителната тежест, пише СЕГА. При варианта с няколко каси, които да поемат основния пакет, който сега е грижа само на НЗОК, трябва да има и ръст на здравната вноска с 2%, става ясно от проект, представен от здравното министерство на лекари и фармацевти.  Моделът с падане на монопола на НЗОК е предпочитан от министъра на финансите Владислав Горанов, докато МЗ смята за поудачен варианта, при който се въвежда задължителна допълнителна застраховка в частните фондове от 12 лв. на месец, а НЗОК остава задължителна за всички. Тя обаче ще поема само лечение до 700 лв., като 15% от него ще се плащат от пациента. Частните застраховки пък ще покриват лечението над тази сума.

На над 500 родители са издадени наказателни постановления, заради това, че не пращат децата си на училище. Глобите са от 50 до 150 лв., а при следващо наказание сумата се увеличава, информира ТРУД. През миналата учебна година заради същото провинение са спрени 100 300 социални помощи, каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който посети обединено училище “Св. Авксентий Велешки” в Самоков. “Държавата с всичките си институции действа като една машина. Работим съвместно, за да прекъснем тази култура на ниска образованост”, каза министър Вълчев. Той отчете, че 1159 екипа за обхват със 7099 представители на различни институции са сформирани до момента. Те обхождат адреси от 29 август до 30 септември.

Частните университети да нямат право да заявяват прием, който да надвишава с 15% реализирания от предходната година. Такава промяна обмислят в образователното министерство, съобщи в Боровец просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от МОНИТОР. Към момента ограничение за приема в частните вузове няма. Тази година в държавните висши учебни заведения приемът е изпълнен на близо 90%. В частните обаче от предвидените 14 335 места са реализирани само 47% (6778).

Просветното министерство смята да регулира приема и в частните университети. Идеята на министър Красимир Вълчев е те да могат да приемат не повече от 15-20% от приетите през изминалата година студенти, продължава темата и СЕГА. Държавата по принцип регулира приема в държавните вузове, като от няколко години го намалява в специалностите с излишък на кадри (икономика, администрация и управление и т.н.) и го увеличава в направленията, в които има глад на висшисти (педагогика, инженерни и т.н.). При частните вузове обаче няма регулация. Най-често те залагат много висок прием, който след това не успяват да запълнят. За м.г. например реализираният прием при тях е едва около 40%. Министър Вълчев даде фрапиращи примери, като например известния случай с Пернишкия университет, където при 300 планирани бройки са били приети едва 19 души.

Кметът на София Йорданка Фандъкова прочете по превратен начин доклада на Европейската сметна палата, в който за пореден път столицата ни изпъква като един от най-мръсните градове в ЕС, а българите оглавяват класацията по най-много изгубени години в добро здраве заради мръсния въздух - 2.5, съобщава СЕГА. Тя отхвърли част от констатациите като остарели и изтъкна, че по всички показатели София се подобрява, а в някои отношения стои най-добре сред шестте наблюдавани града. Освен това общината имала 100 "много конкретни" мерки за въздуха.

Стоки от една и съща марка и опаковка трябва да имат еднакво съдържание. Това гласи решение, прието днес от Европейския парламент, пише МОНИТОР. Изследванията, извършени в няколко държави в ЕС, доказват, че съществуват разлики в състава на изделията. Дискриминацията на потребители е недопустима, се посочва в решението. Ако някое дружество разпространява стока с различен състав в различни държави от ЕС, стоката не трябва да има същата опаковка и да бъде рекламирана по същия начин, се допълва в документа. Разлики са открити не само в състава на хранителни стоки, но и в препарати, козметика, тоалетни принадлежности и изделия, предназначени за бебета, се уточнява в съобщението на ЕП.

Държавата ще дотира почетния председател на ДПС Ахмед Доган с 27.4 млн. лв. за една година. Това става възможно, след като Доган навлезе мощно в енергийния бизнес, при това в лично качество, разказва СЕГА. Той е купил мажоритарен дял от ТЕЦ "Варна", на който държавата плаща за студен резерв. Това са мощности, които би трябвало да се поддържат в изправност и да могат да бъдат включени във всеки един момент, когато това се наложи. Цената на сделката за придобиването на ТЕЦ "Варна" не е ясна, но според "Медиапул" става въпрос за 3500 лв. Доган купува централата от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Почетният председател е платил 1800 лв. на Станислав Папазов за 36% от акциите на фирмата им "Сигда" и 1700 лв. на Ивелина Папазова - за 34 на сто. С това Доган вече притежава 70% от собственика на ТЕЦ "Варна".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35

Бетоновоз удари автобус в София

Няколко инцидента са станали в дъждовната сряда сутрин в София. Бетоновоз се е ударил в автобус, пътуващ по линия №79, като ПТП-то е станало на булевард "Ботевградско шосе". Сигналът е подаден в 9:02 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ. На мястото са изпратени две линейки, които са стигнали за 7 минути. Пострадали..

публикувано на 17.04.24 в 10:37

Нарушено водоснабдяване в кв. "Симеоново", "Сухата река" и "Курило"

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Тодорини кукли“, ж.к. "Сухата река" , от Софийска вода“ предупреждават, че днес (17 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“, ул. „Витиня“, ул. „Стефан Чомаков“...

публикувано на 17.04.24 в 07:50