Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Отворен форум на интереса" провокира детското любопитството

Съвсем на прага сме на новата учебна година, когато децата и техните учители отново ще се върнат в класните стаи, а родителите ще се вълнуват от всичко, свързано с образованието и обучението на своите деца.
На 15 септември от 16.00 часа в откритото пространство пред НДК ще се проведе първият "Отворен форум на интереса", организират от фондация “Апетит за образование чрез практика”.

Идеята за фестивала се е родила още миналата година и е породена от липсата на практическо образование в училище, обясни един от организаторите на фестивала и съосновател на фондацията Габриела Григорова. Ще се работи с деца от IV до X клас, защото тогава децата започват да формират своите интереси. Организаторите искат да дадат допълнителна мотивация за учене, която да провокира децата.

По време на фестивала децата ще могат да наблюдават през телескопи различни звезди и планети. Събитието ще се проведе в парка пред НДК и ще бъде разположено в пет шатри и ще има 10 типа интереси. Областите от науката, които ще бъдат представени са физика, химия, биология, информационни технологии, музика, астрономия, геология, география, социология, социално предприемачество, роботика.

Чуйте повече в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15
Село Момчиловци

За четвърти път „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“ в село Момчиловци

Уникалното българско кисело мляко, прославило страната ни в Китай, се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2018 г. китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“. Идеята на фестивала в смолянското село е да заздрави културната връзка между България и Китай и да популяризира млечния..

публикувано на 21.09.18 в 16:13

Поклонническите пътища из Софийската Света гора - едно различно преживяване

Интересът и възможностите за поклоннически туризъм около София са темата на предаването “Радиоприемница” в последния ден от седмицата, посветена на столицата. В Софийска област има 66 православни манастира, от които 44 са функциониращи. Поклонническият туризъм безспорно носи различно преживяване. Най-големият поклоннически път в България е наречен “Рилския..

публикувано на 21.09.18 в 15:35

Премахват незаконна ограда в с. Чепинци след намесата на Радио София

В предаването "Вашият глас", в което се опитваме да помогнем на столичани в разговора им с институциите, ще ви запознаем с един казуси, проточил се с години. Потърси ни Борис Чалъков от Чепинци, който преди години заедно със семейството си купува къща в селото. Съседите на семейството, обаче, чийто имот е в улица топик, заграждат с ограда пътя..

публикувано на 21.09.18 в 15:33

Приложението CIVI в помощ на гражданите в борбата с градските нередности

Приложението CIVI помага на гражданите в борбата с ежедневните нередности, с които се срещат - когато градският транспорт закъснява, когато в парка е мръсно, когато има шахта без капак. Мобилното приложение е създадено от млад екип, който иска да реши градските проблеми. Идеята за приложението се заражда съвсем естествено, тъй като става дума за млади..

публикувано на 21.09.18 в 11:15