Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Отворен форум на интереса" провокира детското любопитството

Съвсем на прага сме на новата учебна година, когато децата и техните учители отново ще се върнат в класните стаи, а родителите ще се вълнуват от всичко, свързано с образованието и обучението на своите деца.
На 15 септември от 16.00 часа в откритото пространство пред НДК ще се проведе първият "Отворен форум на интереса", организират от фондация “Апетит за образование чрез практика”.

Идеята за фестивала се е родила още миналата година и е породена от липсата на практическо образование в училище, обясни един от организаторите на фестивала и съосновател на фондацията Габриела Григорова. Ще се работи с деца от IV до X клас, защото тогава децата започват да формират своите интереси. Организаторите искат да дадат допълнителна мотивация за учене, която да провокира децата.

По време на фестивала децата ще могат да наблюдават през телескопи различни звезди и планети. Събитието ще се проведе в парка пред НДК и ще бъде разположено в пет шатри и ще има 10 типа интереси. Областите от науката, които ще бъдат представени са физика, химия, биология, информационни технологии, музика, астрономия, геология, география, социология, социално предприемачество, роботика.

Чуйте повече в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци с амбицията да залесят с "1 милион засадени дървета"

Проект "1 милион засадени дървета" е инициатива от хората за хората, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България. До момента доброволците от "Зеленият отбор на България" са засадили близо 70 хиляди дървета. Всичко започва в Северния парк преди около 10 години, а сега любителите на природата залесяват планините около София и се шегуват,..

публикувано на 17.11.18 в 10:35
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13