Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кампания срещу насилието започва в училищата с първия учебен ден

Снимка: Архив БНР
С началото на учебната 2018/2019 г. Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Съветът на децата инициират и започват Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“.

Кампанията е насочена към малки и големи, към всички възрасти, обясни пред Радио София Станислав Пандин от ДАЗД. Привлечени са много институции и медиите като партньори. Все още се изготвят документи, а стартът ще е в часовете на класа.

В помощ ще бъдат и регионалните инспекторати по образованието.

Специалистите се надяват децата с помощта на класните си ръководители (в ролята на ментори) да изработват части от кампанията. Да бъдат възложени и изработени проекти, да бъдат избрани лидери (момче и момиче), да бъдат приети правила за класа и училището, съобразени със съответния микроклимат.

Скоро ще бъде активиран тематичен сайт, свързан с целите на кампанията. Ще бъде една своеобразна банка за добро, за добър споделен опит.

ДАЗД работи и върху нова национална стратегия за детето, която трябва да бъде готова до края на 2018 година.

Чуйте повече по темата в разговора на Катя Василева със Станислав Пандин.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Развратникът“ от Ерик Еманюел Шмит с премиера на сцената на театър „София“

„Развратникът“ от Ерик Еманюел Шмит ще има премиера в 19.00 часа в театър „София“. Постановката по пиесата на световноизвестния френско-белгийски драматург, е на режисьора Стоян Радев.   Пиесата проследява един ден от живота на френския философ Дени Дидро. В този ден мислителят трябва да напише есето „Морал“ за своята „Енциклопедия“. Ерик-Еманюел..

публикувано на 17.01.19 в 12:04
Пламена Пейкова

Пламена Пейкова - българката, която завладява Шотландия с гласа си

Където и да сме по света и колкото и дълго съдбата да ни задържи там, ние завинаги носим със себе си българските култура и традиции. Днес ще ви запознаем с Пламена Пейкова от Пловдив, която в момента живее в Глазгоу. Пламена учи компютърни науки в Шотландия, а през свободното си време пее български песни. Върви по стъпките на баба си, а дядо ѝ и баща..

обновено на 17.01.19 в 10:03

Накъде в София

ШОУ В 20:00 часа в зала 1 на НДК започва спектакълът The Illusionists Live - Direct from Broadway . Удивителното шоу представя най-добрите илюзионисти в света - Luis De Matos (Мастърът / The Master Magician), James More (Измамникът / The Deceptionist), Enzo (Незабравимият / The Unforgettable), Andrew Basso (Измъкващият се / The..

публикувано на 17.01.19 в 09:32

Автобусни превозвачи готвят протест

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обявиха (КАП), че заради натрупани през годините проблеми в бранша обмислят да започнат безсрочни протести от 18 февруари, като ще спрат превози по всички редовни линии.  За да бъдат чути и решени проблемите на автобусните превозвачи, е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите и до..

публикувано на 16.01.19 в 18:48

Пускат 30 нови автобуса по линии 72 и 84

30 нови автобуса ще обслужват линиите 72 и 84 от утре. Превозните средства отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6, нископодови са и се накланят при спиране на спирка, обясни при представянето им кметът на София Йорданка Фандъкова. Газовите автобуси са по-подходящи за равнинен терен и затова са пуснати в централна градска част. Автобусите,..

публикувано на 16.01.19 в 18:20