Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кампания срещу насилието започва в училищата с първия учебен ден

Снимка: Архив БНР
С началото на учебната 2018/2019 г. Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Съветът на децата инициират и започват Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“.

Кампанията е насочена към малки и големи, към всички възрасти, обясни пред Радио София Станислав Пандин от ДАЗД. Привлечени са много институции и медиите като партньори. Все още се изготвят документи, а стартът ще е в часовете на класа.

В помощ ще бъдат и регионалните инспекторати по образованието.

Специалистите се надяват децата с помощта на класните си ръководители (в ролята на ментори) да изработват части от кампанията. Да бъдат възложени и изработени проекти, да бъдат избрани лидери (момче и момиче), да бъдат приети правила за класа и училището, съобразени със съответния микроклимат.

Скоро ще бъде активиран тематичен сайт, свързан с целите на кампанията. Ще бъде една своеобразна банка за добро, за добър споделен опит.

ДАЗД работи и върху нова национална стратегия за детето, която трябва да бъде готова до края на 2018 година.

Чуйте повече по темата в разговора на Катя Василева със Станислав Пандин.

ВИЖТЕ ОЩЕ
От Столичната община явно не искат да виждат такива гледки

Още 4 самопочистващи се тоалетни разполагат в столични градинки

Четири нови градски тоалетни ще има в центъра на София през следващата година. Места, на които ще бъдат разположени са градинките до "Кристал", пространството, което в момента се ремонтира между сградата на Парламента и Софийския университет, както и в близост до църквата "Свети Седмочисленици". Чуйте още по темата.

публикувано на 15.11.18 в 15:25

Търпение и партньорство - ключови за куриерите около Черния петък

Сериозно предизвикателство поставя пазаруването по време на Черния петък. Търговският директор на една от големите куриерски фирми в България Радослав Крумов гостува в "Радиоприемница", за да обясни повече за куриерската дейност при такива извънредни обстоятелства. Може да се каже, че Черният петък наистина е черен за куриерските фирми, чиито..

публикувано на 15.11.18 в 15:07

България е на първо място по пушене в ЕС

На 15 ноември отбелязваме Международния ден без тютюнопушене.  България, обаче, е на първо място по тютюнопушене в Европейския съюз. У нас процентът на зависими към тютона млади момичета е много по-голям от този на пушещите момчета, съобщи д-р Маша Гавраилова от Сдружение "България без дим".  Здравите специалисти съветват на този ден всеки пушач да..

публикувано на 15.11.18 в 14:35

Класна библиотека събира книги и привлича читатели

От началото на тази учебна година учениците от 11-A клас в 90-о средно училище „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в столичния квартал „Люлин“ си имат библиотека в тяхната класна стая. Идеята възникна съвсем спонтанно по време на разговор с учениците за социалната ангажираност, за това, колко е важно да бъдем активни. Те пожелаха класната стая да бъде..

публикувано на 15.11.18 в 11:33
зимни гуми

Зимните гуми - не по задължение, а по съвест

Сигурността на пътя би трябвало да е по-ценна отколкото средствата, с които ще се разделим, за да подготвим колата си за зимата. Такова е мнението на повечето шофьори. Все още обаче има коли на пътя, които са с летни гуми, с гуми с изтрит грайфер, с проблеми по спирачната система, проблеми с чистачките или фаровете. По закон смяната на летните..

публикувано на 15.11.18 в 11:16