Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кампания срещу насилието започва в училищата с първия учебен ден

Снимка: Архив БНР
С началото на учебната 2018/2019 г. Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Съветът на децата инициират и започват Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“.

Кампанията е насочена към малки и големи, към всички възрасти, обясни пред Радио София Станислав Пандин от ДАЗД. Привлечени са много институции и медиите като партньори. Все още се изготвят документи, а стартът ще е в часовете на класа.

В помощ ще бъдат и регионалните инспекторати по образованието.

Специалистите се надяват децата с помощта на класните си ръководители (в ролята на ментори) да изработват части от кампанията. Да бъдат възложени и изработени проекти, да бъдат избрани лидери (момче и момиче), да бъдат приети правила за класа и училището, съобразени със съответния микроклимат.

Скоро ще бъде активиран тематичен сайт, свързан с целите на кампанията. Ще бъде една своеобразна банка за добро, за добър споделен опит.

ДАЗД работи и върху нова национална стратегия за детето, която трябва да бъде готова до края на 2018 година.

Чуйте повече по темата в разговора на Катя Василева със Станислав Пандин.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15
Село Момчиловци

За четвърти път „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“ в село Момчиловци

Уникалното българско кисело мляко, прославило страната ни в Китай, се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2018 г. китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“. Идеята на фестивала в смолянското село е да заздрави културната връзка между България и Китай и да популяризира млечния..

публикувано на 21.09.18 в 16:13

Поклонническите пътища из Софийската Света гора - едно различно преживяване

Интересът и възможностите за поклоннически туризъм около София са темата на предаването “Радиоприемница” в последния ден от седмицата, посветена на столицата. В Софийска област има 66 православни манастира, от които 44 са функциониращи. Поклонническият туризъм безспорно носи различно преживяване. Най-големият поклоннически път в България е наречен “Рилския..

публикувано на 21.09.18 в 15:35

Премахват незаконна ограда в с. Чепинци след намесата на Радио София

В предаването "Вашият глас", в което се опитваме да помогнем на столичани в разговора им с институциите, ще ви запознаем с един казуси, проточил се с години. Потърси ни Борис Чалъков от Чепинци, който преди години заедно със семейството си купува къща в селото. Съседите на семейството, обаче, чийто имот е в улица топик, заграждат с ограда пътя..

публикувано на 21.09.18 в 15:33

Приложението CIVI в помощ на гражданите в борбата с градските нередности

Приложението CIVI помага на гражданите в борбата с ежедневните нередности, с които се срещат - когато градският транспорт закъснява, когато в парка е мръсно, когато има шахта без капак. Мобилното приложение е създадено от млад екип, който иска да реши градските проблеми. Идеята за приложението се заражда съвсем естествено, тъй като става дума за млади..

публикувано на 21.09.18 в 11:15