Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Велков: НДК отново се възприема като модерна и функционална сграда

НДК
Снимка: Ани Петрова, БНР

Тематичната ни седмица в „Радиоприемница“ е посветена на столицата ни, а днес се фокусирахме върху НДК като една от емблемите на София. Наши събеседници бяха режисьорът Анастасия Събева и председателят на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков, с които разговаряхме за Европредседателството, за координацията, логистиката и безценния опит след тези шест месеца, както и за привилегията да твориш изкуство на сцената на тази емблематична сграда. 

Според Борислав Велков НДК като сграда и съоръжение чудесно е успял да поеме капацитета на Европредседателството.

Най-голямата полза от Европредседателствто е това, че НДК отново влезе в съзнанието на хората като една модерна, функционална сграда, в която биха могли да се случват събития – културни, политически и икономически, на много високо ниво", каза Борислав Велков.

Борислав Велков /сн. Ани Петрова, БНР/"Не е без значение, че благодарение на Европредседателството държавата отпусна средства и ремонтирахме НДК. Защото тези сгради са много красиви и големи, всички много им се радваме, но когато не се поддържат, много бързо излизат от строя и от своето предназначение. Инвестицията, която се направи, не беше само за Европредседателството, тя беше за цяла София и цяла България, защото тази сграда трябва да бъде поддържана, така че тук имаме двойно изпълнена цел. За екипа на НДК, което е много важно, това бе безценен опит и по отношение на организацията и логистиката на събитията, и по отношение на основната дейност на НДК – културни събития, тъй като имахме много голяма съпътстваща културна програма. Това беше един своеобразен микс между логистика и култура, като изцяло бе изпълнено предназначението на сградата. Голямата заслуга от наша страна е, че не затворихме НДК само за Европредседателството, а дадохме възможност да се проведе един много сложен организационен фронт и същевременно сградата да продължи да функционира, както и всичките нейни културни пространства – ДНК, Театър „Азарян“, Първа зала и тн."

Театър „Азарян“ пък започва утре своя нов сезон с трагикомедията "Кралят Елен", а режисьор е Анастасия Събева, която ни разказа, че за целия екип поканата да присъстват в театър „Азарян“ е била подарък от съдбата.

Анастасия Събева, /сн. Ани Петрова, БНР/"Ние никога не сме се надявали на подобно щастие, защото сме създавали спектакъла в какви ли не условия, сподели Анастасия Събева и пожела всеки млад творец да може да присъства в това чисто ново театрално пространство. 

Много се надявам и други колеги да имат възможност като нас, защото наистина смятам ,че е много важно българската култура да започне да се отваря към младите творци и да им дава шанс по алтернативни начини. Българските театри са много затворена система все още. Аз съм работила в няколко държавни театъра и е коренно различно. Преживяването в Театър „Азарян“ е наистина изключителна привилегия, защото, както навремето не са ограничавали творците, работили в НДК, така и ние имахме същия лукс.

Представлението „Кралят Елен“ утре отбелязва една година и ще бъде играно благотворително в подкрепа Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09