Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дядо Добри и милосърдието, на което ни научи

Кампания набира средства за паметник на Светеца от Байпово

За първия Паметник на доброто ви разказахме в минутите ни за добротворчесто. Паметник, олицетворение на милосърдието и човещината. Паметник, който все е още е идея, но стане ли реалност, ще бъде посветен на човека, станал светец още приживе. Светецът от Байлово, както хората наричаха един от най-големите дарители на църквата, издъхна на 13 февруари тази година. В студ и жега Добре Димитров Добрев събираше просия, която даряваше до последната стотинка.

Идеята е монументът в негова чест да бъде поставен в центъра на София, за да се види, че доброто съществува, а паметникът да бъде изграден от деца. Идеята идва на журналиста Борислав Радославов, който пише и първата книга за дядо Добри.

За първи път Борислав Радославов се среща с дядо Добри преди 5 години в църквата в село Байлово. Тогава белобрадият старец го учи именно на смирение и търпение.

Дядо Добри е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. - когато България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

"Стоях на покрива на сградата, където сега е БНБ. Чуваше се грохот. Беше страшно. Замислих се какво правя там. И каква е мисията ми", разказва приживе Дядо Добри. Това е повратният момент, когато започва да изпитва непреодолима потребност да общува с Бог. Започва да обикаля различни манастири и постепенно се откъсва от светското и навлиза в духовното.

Няма човек в България, който не бе чувал за дядо Добри. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота, както и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово". Светец, който трудно допускаше хора до себе си. Дали защото искаше да запази делото си в тайна, или защото не му харесваше идеята да бъде герой...

Знаем малко за личния живот на дядо Добри. Той има пет деца и е надживял две от тях. Пораснали, те се пръскат по София и Елин Пелин. Почти не се знае как е протекъл животът му. Не обичаше да говори за себе си, защото “не той е бил важен“, а вярата и храмовете, за които събираше пари повече от десетилетие. В едно от редките си интервюта споменава, че се е занимавал със земеделие. И толкова.

Инициативата за изграждане на паметник на Дядо Добри освен общонационална, вече е и глобална и призивът ще обиколи света навсякъде, където има поне един българин, допълват организаторите.

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като „Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка -  BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника. Средства се събират и от продажбата на книгата -„Дядо Добри - Светецът от Байлово“, чийто автор е Борислав Радославов. 

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа "HelpKarma", чрез която всеки може да дари с две кликвания.  

Събраната сума до този момент е 5636.04 лв. 

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

НАУКА От 16.00 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките ще бъде отбелязана Международната година на периодичната таблица на химичните елементи с валидиране на юбилейна марка и с лекция на българския учен в областта на неорганичната химия проф. Христо Баларев. Печатът за пускане в употреба на пощенската марка ще бъде..

публикувано на 24.06.19 в 11:49

Какво трябва да знаем за адаптацията в детската градина

За много родители тръгването на детска градина изисква само предварителен разговор с детето за това, че ще то се срещне с други деца и ще има нови приятелчета, как трябва да свикне и какво трябва да прави, но адаптацията се оказва един доста по-сложен процес. На помощ на родителите идва една "Малка книжка за голямата стъпка", в която детският психолог..

публикувано на 24.06.19 в 11:05

Созопол приема млади творци в XIV Международна лятна академия на изкуствата

Един от най-големите световни кларинетисти – Пол Майер, ще води майсторски клас на XIV-та Международна лятна академия на изкуствата в Созопол от 16 до 31 юли. Петя Великова , създател и артдиректор на форума, за пореден път привлича и кани преподаватели, световни имена в музиката, авторитетни имена в изобразителното изкуство, театъра,..

публикувано на 24.06.19 в 11:04

Безвредни ли са препаратите, с които обработват зелените площи срещу комари

В предаването "Вашият глас" с нас се свърза Ваня Пръвова, която разказа че всяка нощ около 01:00 часа на площад "Руски паметник" спира камион, който по думите ѝ пръска срещу комари. Жената живее в кооперация наблизо и твърди, че се усеща миризма и да се спи е невъзможно. Ваня Пръвова има притеснения относно препаратите и доколко са безвредни, тъй..

публикувано на 24.06.19 в 11:02

Православната църква чества Рождеството на св. Йоан Кръстител

Православната църква чества днес Рождеството на св. Йоан Кръстител. По повод празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия.  От 09:00 часа, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Архиерейска света Литургия в храм „Рождество на св. Йоан..

публикувано на 24.06.19 в 09:18

Дневникът на една софиянка: Да си спокоен е сила

Тъкмо бях тръгнала да се отказвам да пиша днес, приятели, защото се бях притеснила и разгневила едновременно. И си казах: с такива емоции на глава – няма да пиша. Когато реших, че ще се успокоя и ще посветя днешната страница от  Дневника на силата на спокойствието. Нещо, което изначално трудно ми се е получавало, а е толкова ценно като поведение и..

публикувано на 21.06.19 в 16:20

В конкурса за пл.„Св.Неделя“ останаха половината кандидати

От 14-те кандидати, включили се в конкурса за нов облик на пл.„Св.Неделя“, до втора фаза са допуснати 7 архитектурни екипа. Повечето от тях са международни, като участниците са от   Италия, Франция и Русия. Именно през този втори   етап от конкурса ще се осъществи същинското състезание между участниците, каза гл.арх.на Столичната община Здравко..

публикувано на 21.06.19 в 16:14