Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дядо Добри и милосърдието, на което ни научи

Кампания набира средства за паметник на Светеца от Байпово
За първия Паметник на доброто ви разказахме в минутите ни за добротворчесто. Паметник, олицетворение на милосърдието и човещината. Паметник, който все е още е идея, но стане ли реалност, ще бъде посветен на човека, станал светец още приживе. Светецът от Байлово, както хората наричаха един от най-големите дарители на църквата, издъхна на 13 февруари тази година. В студ и жега Добре Димитров Добрев събираше просия, която даряваше до последната стотинка.

Идеята е монументът в негова чест да бъде поставен в центъра на София, за да се види, че доброто съществува, а паметникът да бъде изграден от деца. Идеята идва на журналиста Борислав Радославов, който пише и първата книга за дядо Добри.

За първи път Борислав Радославов се среща с дядо Добри преди 5 години в църквата в село Байлово. Тогава белобрадият старец го учи именно на смирение и търпение.

Дядо Добри е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. - когато България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

"Стоях на покрива на сградата, където сега е БНБ. Чуваше се грохот. Беше страшно. Замислих се какво правя там. И каква е мисията ми", разказва приживе Дядо Добри. Това е повратният момент, когато започва да изпитва непреодолима потребност да общува с Бог. Започва да обикаля различни манастири и постепенно се откъсва от светското и навлиза в духовното.

Няма човек в България, който не бе чувал за дядо Добри. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота, както и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово". Светец, който трудно допускаше хора до себе си. Дали защото искаше да запази делото си в тайна, или защото не му харесваше идеята да бъде герой...

Знаем малко за личния живот на дядо Добри. Той има пет деца и е надживял две от тях. Пораснали, те се пръскат по София и Елин Пелин. Почти не се знае как е протекъл животът му. Не обичаше да говори за себе си, защото “не той е бил важен“, а вярата и храмовете, за които събираше пари повече от десетилетие. В едно от редките си интервюта споменава, че се е занимавал със земеделие. И толкова.

Инициативата за изграждане на паметник на Дядо Добри освен общонационална, вече е и глобална и призивът ще обиколи света навсякъде, където има поне един българин, допълват организаторите.

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като „Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка -  BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника. Средства се събират и от продажбата на книгата -„Дядо Добри - Светецът от Байлово“, чийто автор е Борислав Радославов. 

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа "HelpKarma", чрез която всеки може да дари с две кликвания.  

Събраната сума до този момент е 5636.04 лв. 

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Черната статистика по пътя и причините за нея

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, бе наш гост в „Трафик София“, за да се фокусираме върху проблемите по пътищата и черната статистика, която не се променя много през годините. "Според статистиката на МВР, над 95% от произшествията в България стават по вина на шофьора" , посочи Христо Радков. "Вината на..

публикувано на 15.10.18 в 18:41

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън, община Своге. В момента детското заведение се помещава в старото училище, но поддръжката на обекта е твърде скъпа и затова местната администрация ще инвестира в ремонта на по-малко и функционално помещение. Намеренията на общинската администрация на Своге е през следващата учебна година,..

публикувано на 15.10.18 в 16:54

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян..

публикувано на 15.10.18 в 16:38

1,2 млрд. евро са приходите от туризъм през юни и юли

Приходите от туризъм само за юни и юли са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1% спрямо предходната - 2017 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката..

публикувано на 15.10.18 в 15:45

1109 пациенти се нуждаят от трансплантация у нас

1109 са пациентите, които се нуждаят от трансплантация у нас в момента, стана ясно по време на официалната церемония за откриване на Европейската седмица на донорството, която се проведе в Университетската болница "Света Екатерина". Кампанията преминава под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!”, като по този начин ще се изрази..

публикувано на 15.10.18 в 15:25