Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дядо Добри и милосърдието, на което ни научи

Кампания набира средства за паметник на Светеца от Байпово

За първия Паметник на доброто ви разказахме в минутите ни за добротворчесто. Паметник, олицетворение на милосърдието и човещината. Паметник, който все е още е идея, но стане ли реалност, ще бъде посветен на човека, станал светец още приживе. Светецът от Байлово, както хората наричаха един от най-големите дарители на църквата, издъхна на 13 февруари тази година. В студ и жега Добре Димитров Добрев събираше просия, която даряваше до последната стотинка.

Идеята е монументът в негова чест да бъде поставен в центъра на София, за да се види, че доброто съществува, а паметникът да бъде изграден от деца. Идеята идва на журналиста Борислав Радославов, който пише и първата книга за дядо Добри.

За първи път Борислав Радославов се среща с дядо Добри преди 5 години в църквата в село Байлово. Тогава белобрадият старец го учи именно на смирение и търпение.

Дядо Добри е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. - когато България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

"Стоях на покрива на сградата, където сега е БНБ. Чуваше се грохот. Беше страшно. Замислих се какво правя там. И каква е мисията ми", разказва приживе Дядо Добри. Това е повратният момент, когато започва да изпитва непреодолима потребност да общува с Бог. Започва да обикаля различни манастири и постепенно се откъсва от светското и навлиза в духовното.

Няма човек в България, който не бе чувал за дядо Добри. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота, както и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово". Светец, който трудно допускаше хора до себе си. Дали защото искаше да запази делото си в тайна, или защото не му харесваше идеята да бъде герой...

Знаем малко за личния живот на дядо Добри. Той има пет деца и е надживял две от тях. Пораснали, те се пръскат по София и Елин Пелин. Почти не се знае как е протекъл животът му. Не обичаше да говори за себе си, защото “не той е бил важен“, а вярата и храмовете, за които събираше пари повече от десетилетие. В едно от редките си интервюта споменава, че се е занимавал със земеделие. И толкова.

Инициативата за изграждане на паметник на Дядо Добри освен общонационална, вече е и глобална и призивът ще обиколи света навсякъде, където има поне един българин, допълват организаторите.

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като „Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка -  BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника. Средства се събират и от продажбата на книгата -„Дядо Добри - Светецът от Байлово“, чийто автор е Борислав Радославов. 

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа "HelpKarma", чрез която всеки може да дари с две кликвания.  

Събраната сума до този момент е 5636.04 лв. 

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска вокална група “Мики Маус” с нова песен за Коледа

Преди 6 години певицата Вяра Панталеева и нейната Детска вокална група “Мики Маус” дадоха началото на една красива традиция - всеки декември да създават нова, красива коледна песен. Към тях в различните години са се присъединявали някои от най-талантливите и обичани български изпълнители като Весела Бонева, Орлин Павлов, Васил Петров и Яна Чакалска...

публикувано на 11.12.18 в 19:21

Коледен благотворителен концерт, посветен на българските деца - таланти

Една коледна музикална приказка очаква гостите на Националното музикално училище "Любомир Пипков", в София днес от 18.00 часа. Посетителите могат да се насладят на уникалния талант на невероятните участници певци, музикални изпълнители, артисти, инструменталисти и художници, подпомогнати от Асоциация за подкрепа на децата. На място ще бъде показана и..

публикувано на 11.12.18 в 19:02

87% работодатели не са работили с бежанци

Върховният Комисариат за бежанците към ООН представи в София план за действие във връзка с ангажирането на работодателите при наемането на бежанци на работа. В едната част от дискусията беше представено и изследване за тяхната заетост у нас в момента, както и мерките, които биха помогнали за повече бежанци, включени в трудовия пазар. В анкетата са..

публикувано на 11.12.18 в 17:35
76-а детска градина „Сърничка“

Детска градина „Сърничка“ в ж.к. „Младост“ 4 вече приема 20 групи с откриването на новата сграда

От тази есен 250 деца имат възможност да тръгнат в нови сгради на 76-а детска градина „Сърничка“ в ж. к. „Младост“ 4. Новата е за 10 групи, със специален корпус, с многофункционална сграда и спортен салон, с всички необходими удобства. С този филиал учебното заведение вече разполага с общо 20 групи. 20 млн. лв. са заложени в..

публикувано на 11.12.18 в 16:44

Най-страшните 10 минути

Детският фонд на ООН представи интерактивна инсталация, която е част от лансираната у нас през месец ноември кампания „Заедно срещу насилието в училище“. Интервенцията в училищата, която ще последва информационната и застъпническа кампания, ще започне от следващата учебна година и ще бъде реализирана съвместно от УНИЦЕФ и Министерство на образованието и..

публикувано на 11.12.18 в 16:08