Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дядо Добри и милосърдието, на което ни научи

Кампания набира средства за паметник на Светеца от Байпово

За първия Паметник на доброто ви разказахме в минутите ни за добротворчесто. Паметник, олицетворение на милосърдието и човещината. Паметник, който все е още е идея, но стане ли реалност, ще бъде посветен на човека, станал светец още приживе. Светецът от Байлово, както хората наричаха един от най-големите дарители на църквата, издъхна на 13 февруари тази година. В студ и жега Добре Димитров Добрев събираше просия, която даряваше до последната стотинка.

Идеята е монументът в негова чест да бъде поставен в центъра на София, за да се види, че доброто съществува, а паметникът да бъде изграден от деца. Идеята идва на журналиста Борислав Радославов, който пише и първата книга за дядо Добри.

За първи път Борислав Радославов се среща с дядо Добри преди 5 години в църквата в село Байлово. Тогава белобрадият старец го учи именно на смирение и търпение.

Дядо Добри е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. - когато България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

"Стоях на покрива на сградата, където сега е БНБ. Чуваше се грохот. Беше страшно. Замислих се какво правя там. И каква е мисията ми", разказва приживе Дядо Добри. Това е повратният момент, когато започва да изпитва непреодолима потребност да общува с Бог. Започва да обикаля различни манастири и постепенно се откъсва от светското и навлиза в духовното.

Няма човек в България, който не бе чувал за дядо Добри. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота, както и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово". Светец, който трудно допускаше хора до себе си. Дали защото искаше да запази делото си в тайна, или защото не му харесваше идеята да бъде герой...

Знаем малко за личния живот на дядо Добри. Той има пет деца и е надживял две от тях. Пораснали, те се пръскат по София и Елин Пелин. Почти не се знае как е протекъл животът му. Не обичаше да говори за себе си, защото “не той е бил важен“, а вярата и храмовете, за които събираше пари повече от десетилетие. В едно от редките си интервюта споменава, че се е занимавал със земеделие. И толкова.

Инициативата за изграждане на паметник на Дядо Добри освен общонационална, вече е и глобална и призивът ще обиколи света навсякъде, където има поне един българин, допълват организаторите.

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като „Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка -  BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника. Средства се събират и от продажбата на книгата -„Дядо Добри - Светецът от Байлово“, чийто автор е Борислав Радославов. 

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа "HelpKarma", чрез която всеки може да дари с две кликвания.  

Събраната сума до този момент е 5636.04 лв. 

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

ИНОВАЦИИ На 21.02.2019 г. в Sofia Event Center, ще се проведе международния форум за иновации “Innovation Explorer”. Темата за юбилейното, пето, поредно издание на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал “Black Mirror” и модерната философия на Ювал Ноа Харари. Ще търси границите на възможностите на технологиите и хората и новите..

публикувано на 21.02.19 в 10:00

Лиана Димитрова с нова изложба и послание: Да рециклираме душата си

Галерия "Сердика" ще представи петата самостоятелна изложба на младата художничка Лиана Димитрова. Експозицията носи името "Recycle" и отваря врати в 18:30 часа в петък, 22 февруари. Техниките, които ще погалят очите на публиката, са абстрактно живописни, с леки съвременни акрилни техники, а посланието - отправено към вътрешния ни свят. „Cycle..

публикувано на 21.02.19 в 09:33

Защо е важно да пием вода

Тялото ни се състои от 70% вода, затова изключително важно за всички системи и метаболитни процеси, необходими за здравето и младостта ни, е да приемаме вода. В момента, когато устата ни пресъхне, означава, че вече сме дехидратирани.   Водата е абсолютно необходима за всеки жив организъм. Редовният прием на достатъчно количество течности е също толкова..

публикувано на 20.02.19 в 19:11

Търси се нов управител на защитеното жилище в с. Гурмазово

Община Божурище търси нов оператор, който да управлява защитеното жилище в с. Гурмазово, тъй като изтича договорът на настоящия доставчик на социалната услуга. В момента, в жилището са настанени младежи от 18 до 25 г., които са напуснали специализирани институции, нямат семейства или не получават подкрепа от близките си и които се нуждаят от помощ за..

публикувано на 20.02.19 в 17:15

Увеличават се формите на насилие и тормоз над деца и остават скрити за родителите

На кръгла маса за безопасността на децата онлайн беше представена кампанията "Бдителни родители" на Института за социални дейности и практики, която обръща внимание на ключовата роля на родителите в закрилата на децата от заплахи в интернет. Мотото на кампанията е "Родителството е предизвикателство. Внимавай да не пропуснеш нещо". Посланията се..

публикувано на 20.02.19 в 16:44

Започна ремонтът на улица "6 септември"

Днес започна поставянето на металните огради за осигуряването на ремонта по улица „6 септември“, в участъка между улиците „Аксаков“ и „Славянска“. До средата на април се очаква да бъдат обновени пътните и тротоарни настилки. Ремонтът ще бъде извършен на два етапа. Първо ще се работи по пътното платно, което ще бъде с гранитни павета, а..

публикувано на 20.02.19 в 16:31

Домашните игрови конзоли - от огромна кутия без процесор до виртуална реалност

Историята на домашните игрови конзоли води началото си още от 60-те години на XX век. Първият образец не е имал свой процесор и е представлявал голяма кутия с много закачени външни адаптори. С развитието на техниката, около 1976 година се появява "Атари 2600" и  Fairchild Video Entertainment System - първите игри със сменяеми касети. Новото при..

публикувано на 20.02.19 в 16:03