Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Анатолий Кънев, стоматолог: Добрият зъболекар обръща внимание на човека, а не на зъба с дупка

Здравна ни култура се проявява чрез поведението, убеден е председателят на Сдружението на българските зъболекари
Д-р Анатолий Кънев
Снимка: Георги Нейков

Не е нужно на детето да се забраняват любимите му сладкиши - казва председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев. - Трябва да му се обясни защо да ограничава въглехидратите и кои храни да избягва. Трябва да се научи как е правилно да се мият зъбите. Не са достатъчни 30 до 60 секунди четкане, а по 3 минути сутрин и вечер. Моята баба казваше: На един шоколад се полагат 2 ябълки…

Той цитира статистиката: над 4 милиона са кариесите на децата до 18 години в България.

По думите му положението е катастрофално. Профилактиката е сякаш тема табу, миенето на зъбите са неглижира. Грижата за детското здраве трябва да е целенасочено водена политика и родителите да поемат своята отговорност.

И тази грижа трябва да започне още от бременността.

До 12-годишна възраст се залагат основите на бъдещото стоматологично здраве на човека.

Трябва да се санкционират родители, които плашат децата си със зъболекаря, остър е д-р Кънев. - Стоматологът не е лош човек, който непременно ще ви се кара и иска да ви боли.

Първото посещение в кабинета трябва да бъде за разговор и запознаване с детския зъболекар. Доверието е от първостепенно значение.

Като граждани да изискваме и да ползваме това, което ни се полага от здравната система, а самите ние да извършваме профилактика, за което трябва да се интересуваме и да бъдем обучени.

Нашето поведение е нашата здравна култура. Профилактиката не е само дума в речника.Тя се реализира именно чрез нашето поведение.

По-добре да предотвратим проблем, а не да се обръщаме към стоматолог чак, когато проблемът е възникнал и спешно трябва да се реши…

Здравеопазването не се нуждае толкова от реформа, за която говори и министър Кирил Ананиев, а от рестарт, отбелязва още д-р Кънев. Монополистът НЗОК почти е забравил стоматологията. За човек над 18 години се дава 70 и няколко лева на година, а за лица под 18 г. – към 150. Достатъчно ли са?

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Анатолий Кънев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Черната статистика по пътя и причините за нея

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, бе наш гост в „Трафик София“, за да се фокусираме върху проблемите по пътищата и черната статистика, която не се променя много през годините. "Според статистиката на МВР, над 95% от произшествията в България стават по вина на шофьора" , посочи Христо Радков. "Вината на..

публикувано на 15.10.18 в 18:41

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън, община Своге. В момента детското заведение се помещава в старото училище, но поддръжката на обекта е твърде скъпа и затова местната администрация ще инвестира в ремонта на по-малко и функционално помещение. Намеренията на общинската администрация на Своге е през следващата учебна година,..

публикувано на 15.10.18 в 16:54

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян..

публикувано на 15.10.18 в 16:38

1,2 млрд. евро са приходите от туризъм през юни и юли

Приходите от туризъм само за юни и юли са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1% спрямо предходната - 2017 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката..

публикувано на 15.10.18 в 15:45

1109 пациенти се нуждаят от трансплантация у нас

1109 са пациентите, които се нуждаят от трансплантация у нас в момента, стана ясно по време на официалната церемония за откриване на Европейската седмица на донорството, която се проведе в Университетската болница "Света Екатерина". Кампанията преминава под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!”, като по този начин ще се изрази..

публикувано на 15.10.18 в 15:25