Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Анатолий Кънев, стоматолог: Добрият зъболекар обръща внимание на човека, а не на зъба с дупка

Здравна ни култура се проявява чрез поведението, убеден е председателят на Сдружението на българските зъболекари

Д-р Анатолий Кънев
Снимка: Георги Нейков

Не е нужно на детето да се забраняват любимите му сладкиши - казва председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев. - Трябва да му се обясни защо да ограничава въглехидратите и кои храни да избягва. Трябва да се научи как е правилно да се мият зъбите. Не са достатъчни 30 до 60 секунди четкане, а по 3 минути сутрин и вечер. Моята баба казваше: На един шоколад се полагат 2 ябълки…

Той цитира статистиката: над 4 милиона са кариесите на децата до 18 години в България.

По думите му положението е катастрофално. Профилактиката е сякаш тема табу, миенето на зъбите са неглижира. Грижата за детското здраве трябва да е целенасочено водена политика и родителите да поемат своята отговорност.

И тази грижа трябва да започне още от бременността.

До 12-годишна възраст се залагат основите на бъдещото стоматологично здраве на човека.

Трябва да се санкционират родители, които плашат децата си със зъболекаря, остър е д-р Кънев. - Стоматологът не е лош човек, който непременно ще ви се кара и иска да ви боли.

Първото посещение в кабинета трябва да бъде за разговор и запознаване с детския зъболекар. Доверието е от първостепенно значение.

Като граждани да изискваме и да ползваме това, което ни се полага от здравната система, а самите ние да извършваме профилактика, за което трябва да се интересуваме и да бъдем обучени.

Нашето поведение е нашата здравна култура. Профилактиката не е само дума в речника.Тя се реализира именно чрез нашето поведение.

По-добре да предотвратим проблем, а не да се обръщаме към стоматолог чак, когато проблемът е възникнал и спешно трябва да се реши…

Здравеопазването не се нуждае толкова от реформа, за която говори и министър Кирил Ананиев, а от рестарт, отбелязва още д-р Кънев. Монополистът НЗОК почти е забравил стоматологията. За човек над 18 години се дава 70 и няколко лева на година, а за лица под 18 г. – към 150. Достатъчно ли са?

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Анатолий Кънев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска вокална група “Мики Маус” с нова песен за Коледа

Преди 6 години певицата Вяра Панталеева и нейната Детска вокална група “Мики Маус” дадоха началото на една красива традиция - всеки декември да създават нова, красива коледна песен. Към тях в различните години са се присъединявали някои от най-талантливите и обичани български изпълнители като Весела Бонева, Орлин Павлов, Васил Петров и Яна Чакалска...

публикувано на 11.12.18 в 19:21

Коледен благотворителен концерт, посветен на българските деца - таланти

Една коледна музикална приказка очаква гостите на Националното музикално училище "Любомир Пипков", в София днес от 18.00 часа. Посетителите могат да се насладят на уникалния талант на невероятните участници певци, музикални изпълнители, артисти, инструменталисти и художници, подпомогнати от Асоциация за подкрепа на децата. На място ще бъде показана и..

публикувано на 11.12.18 в 19:02

87% работодатели не са работили с бежанци

Върховният Комисариат за бежанците към ООН представи в София план за действие във връзка с ангажирането на работодателите при наемането на бежанци на работа. В едната част от дискусията беше представено и изследване за тяхната заетост у нас в момента, както и мерките, които биха помогнали за повече бежанци, включени в трудовия пазар. В анкетата са..

публикувано на 11.12.18 в 17:35
76-а детска градина „Сърничка“

Детска градина „Сърничка“ в ж.к. „Младост“ 4 вече приема 20 групи с откриването на новата сграда

От тази есен 250 деца имат възможност да тръгнат в нови сгради на 76-а детска градина „Сърничка“ в ж. к. „Младост“ 4. Новата е за 10 групи, със специален корпус, с многофункционална сграда и спортен салон, с всички необходими удобства. С този филиал учебното заведение вече разполага с общо 20 групи. 20 млн. лв. са заложени в..

публикувано на 11.12.18 в 16:44

Най-страшните 10 минути

Детският фонд на ООН представи интерактивна инсталация, която е част от лансираната у нас през месец ноември кампания „Заедно срещу насилието в училище“. Интервенцията в училищата, която ще последва информационната и застъпническа кампания, ще започне от следващата учебна година и ще бъде реализирана съвместно от УНИЦЕФ и Министерство на образованието и..

публикувано на 11.12.18 в 16:08