Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Изкъртен тротоар и паднали колчета - чия е вината

Тази седмица в предаването „Вашият глас“ коментирхме планираното разширение на платените паркоместа в столицата, което влиза в сила от първи ноември. В четири квартала в София се предвижда да бъдат увеличени местата за синя и зелена зона, а във връзка с това започна и поставянето на ограничителни колчета, които да пазят тротоарите от автомобили.

С екипа ни се свърза нашата слушателка Илиана Великова, която живее в район Оборище, за да ни сигнализира, че след поставянето на колчетата на ул. "Русалка" в района, тротоарът е силно компрометиран, а самите съоръжения не са добре нивелирани и са под наклон. Според Илиана Великова строителните работници, ангажирани с монтажа на съоръженията по улицата, не са свършили достатъчно качествено работата си и дори са нанесли повече вреди.

Нашата слушателка ни обясни, че след ремонта придвижването за пешеходци е затруднено, а майките с колички се сблъскват с още повече препятствия.  

Илиана Великова ни изпрати и снимки, от които ясно личат изкъртените тротоарни плочи. В последствие получихме още снимков материал, от който се вижда, че повечето колчета вече също са изкъртени и лежат на земята.

След разговора ни с Илиана Великова се свързахме с Центъра за градска мобилност, за да ги попитаме чия е отговорността за поставянето на колчетата по този начин и дали тротоарната настилка ще бъде възстановена.

От Центъра за градска мобилност ни изпратиха писмено становище по казуса, според което, след извършена от тях проверка е установено, че „тротоарът не е в компрометирано състояние поради поставяне на ограничителните колчета. За съжаление, след поставянето им и вероятно още преди да изсъхне поставената замазка, те са били изкъртени от недобросъвестни граждани“.

От Центъра за градска мобилност допълват, че колчетата се поставят, за да се опазят тротоарите от автомобили, както и че на ул. "Русалка" вече е изпратен екип, който да възстанови щетите там. В писменото становище, което получихме, се напомня още, че Центърът за градска мобилност е заделил 2 милиона лева от бюджета си за възстановяването ѝ.

Екипът на „Вашият глас“ се ангажира да проследи качеството на строителните дейности в София, а цялото предаване – чуйте в звуковия файл.  

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Вековен дъб от Трънско се бори за титлата "Европейско дърво 2019"

Трънският дъб от село Рани луг спечели конкурса "Дърво на годината на България, 2018". Така той стана един от претендентите за титлата "Европейско дърво на годината" 2019.   Гласуването става от линка , като трябва да се избере с отметка българското дърво, но и още едно от друга държава. Важно е да се уточни, че може да се гласува само веднъж от..

публикувано на 21.02.19 в 17:43

Виена и София обменят опит в създаването на "Инвестиции в умните градове"

"Инвестиции в умните градове" - под това мото преминава първият ден от откритата тази сутрин в "Квадрат 500" двудневна конференция на градовете София и Виена. Експерти от двете общини дискутират и се включват в работни групи по теми като "Споделена икономика", "Публично-частно партньорство с фокус върху интелигентните градски решения", "Насърчаване и..

публикувано на 21.02.19 в 16:42
Към житото (или друга подобна култура) може да добавите орехи и мед

И да не издържите 10 дни, житният режим на хранене ще ви освежи

Февруари е месецът за прочистване на тялото от натрупаните по-тежки зимни храни и това е времето да се подготвим и да посрещнем възобновяващата пролет. Всяка година житният режим се прави през месец февруари, веднага след Пълнолуние (19 февруари 2019), като е препоръчително денят да е не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието и..

публикувано на 21.02.19 в 16:26

Баба Марта идва с концерта на група “Outhentic”

На 1 март, в клуб “Студио 5”, група “Outhentic”, ще съчетаят автентичен фолклор с джаз, фънк и груув елементи. Райна Василева (вокал, перкусии) и Живко Василев (кавал, пиано) ще съберат световната музика на едно място и ще дадат уникалната възможност на всички присъстващи да участват в новото им лайф видео, което ще бъде заснето на събитието. Броени..

публикувано на 21.02.19 в 15:58

Innovation Explorer 2019: Трябва ли да издигаме технологиите в култ

Цял ден на иновации, модерни технологии и  уъркшопи посрещна участниците в петото издание на форума Innovation Explorer 2019. Тази година, темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари. Участниците и лекторите също са впечатляващи. Още в самото начало духът на присъстващите бе..

публикувано на 21.02.19 в 15:57

Пътната карта за дигитално образование се справя с функционалната неграмотност

Меморандум с предложения и пътна карта как да бъде постигнато дигиталното образование в следващите две години представиха ученици, родители и учители на Министерството на образованието. Това се случи по време на национална конференция по темата, като срещата беше обобщаваща след поредица от такива форуми, организирани с всяка една от ангажираните групи...

публикувано на 21.02.19 в 15:10

Едно време цървулите се връзвали "на чекме", днес имат подметки

Открай време българинът е свързан с цървулите и те са част от традиционното облекло. Поговорки имаме много, както и интересни и пиперливи истории. Но малко са останали тези, които с труда си съхраняват колорита на този занаят и му придават съвременен облик. Папукчийството се учи трудно. Голямо търпение и внимание са необходими в работата с..

публикувано на 21.02.19 в 15:09