Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Изкъртен тротоар и паднали колчета - чия е вината

Тази седмица в предаването „Вашият глас“ коментирхме планираното разширение на платените паркоместа в столицата, което влиза в сила от първи ноември. В четири квартала в София се предвижда да бъдат увеличени местата за синя и зелена зона, а във връзка с това започна и поставянето на ограничителни колчета, които да пазят тротоарите от автомобили.

С екипа ни се свърза нашата слушателка Илиана Великова, която живее в район Оборище, за да ни сигнализира, че след поставянето на колчетата на ул. "Русалка" в района, тротоарът е силно компрометиран, а самите съоръжения не са добре нивелирани и са под наклон. Според Илиана Великова строителните работници, ангажирани с монтажа на съоръженията по улицата, не са свършили достатъчно качествено работата си и дори са нанесли повече вреди.

Нашата слушателка ни обясни, че след ремонта придвижването за пешеходци е затруднено, а майките с колички се сблъскват с още повече препятствия.  

Илиана Великова ни изпрати и снимки, от които ясно личат изкъртените тротоарни плочи. В последствие получихме още снимков материал, от който се вижда, че повечето колчета вече също са изкъртени и лежат на земята.

След разговора ни с Илиана Великова се свързахме с Центъра за градска мобилност, за да ги попитаме чия е отговорността за поставянето на колчетата по този начин и дали тротоарната настилка ще бъде възстановена.

От Центъра за градска мобилност ни изпратиха писмено становище по казуса, според което, след извършена от тях проверка е установено, че „тротоарът не е в компрометирано състояние поради поставяне на ограничителните колчета. За съжаление, след поставянето им и вероятно още преди да изсъхне поставената замазка, те са били изкъртени от недобросъвестни граждани“.

От Центъра за градска мобилност допълват, че колчетата се поставят, за да се опазят тротоарите от автомобили, както и че на ул. "Русалка" вече е изпратен екип, който да възстанови щетите там. В писменото становище, което получихме, се напомня още, че Центърът за градска мобилност е заделил 2 милиона лева от бюджета си за възстановяването ѝ.

Екипът на „Вашият глас“ се ангажира да проследи качеството на строителните дейности в София, а цялото предаване – чуйте в звуковия файл.  

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Голям Сечко рън" събира любители на планинското бягане в Стара планина

Десетки любители на зимната планина ще се включат в планинско бягане по южния склон на Стара планина в покрайнините на София. Датата е 13 януари, а началната точка - Бухово, което е в рамките на столичния район "Кремиковци". Трасетата са три - късо, средно и дълго, а посоката е хижа "Мургаш". Южните склонове на Стара планина предполагат приятно за..

публикувано на 15.12.18 в 11:05

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Яви ни подарява "Безброй луни"

"Безброй луни" е озаглавен новият сингъл на Явор Велчев - Яви. Песента е по музика на Явор Велчев - Яви и Светлин Къслев, текстът е на самия Яви, а аранжиментът на Светлин Къслев.  Както сам споделя Яви, звученето на песента е новаторско и различно от предходните му проекти.  Яви е на музикалната сцена от ранна детска възраст. На 16 години основава..

публикувано на 14.12.18 в 17:56

Доц. д-р Баки Хюсеинов: Дискриминацията пречи на икономическия растеж

Дискриминационните въпроси трябва да бъдат сред приоритетите на държавата и ЕС, защото те са залегнали и в Стратегия 2020 на ЕС за интелигентен приобщаващ растеж. Ако не се премахнат въпросите за дискриминацията, няма как да има икономически растеж в държавите. Това каза доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от..

публикувано на 14.12.18 в 17:34

Новата книжарница “Перото” като витрина на българското книгоиздаване

НДК винаги е бил дом на книгата, но по време на панаира на книгата и Софийския литературен фестивал, е още по-прекрасно, с толкова много читатели и почитатели на книгите Настроението и топлината, която излъчват е прекрасна , каза директорът на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“ Светлозар Желев . От началото на..

публикувано на 14.12.18 в 16:23