Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Изкъртен тротоар и паднали колчета - чия е вината

Тази седмица в предаването „Вашият глас“ коментирхме планираното разширение на платените паркоместа в столицата, което влиза в сила от първи ноември. В четири квартала в София се предвижда да бъдат увеличени местата за синя и зелена зона, а във връзка с това започна и поставянето на ограничителни колчета, които да пазят тротоарите от автомобили.

С екипа ни се свърза нашата слушателка Илиана Великова, която живее в район Оборище, за да ни сигнализира, че след поставянето на колчетата на ул. "Русалка" в района, тротоарът е силно компрометиран, а самите съоръжения не са добре нивелирани и са под наклон. Според Илиана Великова строителните работници, ангажирани с монтажа на съоръженията по улицата, не са свършили достатъчно качествено работата си и дори са нанесли повече вреди.

Нашата слушателка ни обясни, че след ремонта придвижването за пешеходци е затруднено, а майките с колички се сблъскват с още повече препятствия.  

Илиана Великова ни изпрати и снимки, от които ясно личат изкъртените тротоарни плочи. В последствие получихме още снимков материал, от който се вижда, че повечето колчета вече също са изкъртени и лежат на земята.

След разговора ни с Илиана Великова се свързахме с Центъра за градска мобилност, за да ги попитаме чия е отговорността за поставянето на колчетата по този начин и дали тротоарната настилка ще бъде възстановена.

От Центъра за градска мобилност ни изпратиха писмено становище по казуса, според което, след извършена от тях проверка е установено, че „тротоарът не е в компрометирано състояние поради поставяне на ограничителните колчета. За съжаление, след поставянето им и вероятно още преди да изсъхне поставената замазка, те са били изкъртени от недобросъвестни граждани“.

От Центъра за градска мобилност допълват, че колчетата се поставят, за да се опазят тротоарите от автомобили, както и че на ул. "Русалка" вече е изпратен екип, който да възстанови щетите там. В писменото становище, което получихме, се напомня още, че Центърът за градска мобилност е заделил 2 милиона лева от бюджета си за възстановяването ѝ.

Екипът на „Вашият глас“ се ангажира да проследи качеството на строителните дейности в София, а цялото предаване – чуйте в звуковия файл.  

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

НАУКА От 16.00 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките ще бъде отбелязана Международната година на периодичната таблица на химичните елементи с валидиране на юбилейна марка и с лекция на българския учен в областта на неорганичната химия проф. Христо Баларев. Печатът за пускане в употреба на пощенската марка ще бъде..

публикувано на 24.06.19 в 11:49

Какво трябва да знаем за адаптацията в детската градина

За много родители тръгването на детска градина изисква само предварителен разговор с детето за това, че ще то се срещне с други деца и ще има нови приятелчета, как трябва да свикне и какво трябва да прави, но адаптацията се оказва един доста по-сложен процес. На помощ на родителите идва една "Малка книжка за голямата стъпка", в която детският психолог..

публикувано на 24.06.19 в 11:05

Созопол приема млади творци в XIV Международна лятна академия на изкуствата

Един от най-големите световни кларинетисти – Пол Майер, ще води майсторски клас на XIV-та Международна лятна академия на изкуствата в Созопол от 16 до 31 юли. Петя Великова , създател и артдиректор на форума, за пореден път привлича и кани преподаватели, световни имена в музиката, авторитетни имена в изобразителното изкуство, театъра,..

публикувано на 24.06.19 в 11:04

Безвредни ли са препаратите, с които обработват зелените площи срещу комари

В предаването "Вашият глас" с нас се свърза Ваня Пръвова, която разказа че всяка нощ около 01:00 часа на площад "Руски паметник" спира камион, който по думите ѝ пръска срещу комари. Жената живее в кооперация наблизо и твърди, че се усеща миризма и да се спи е невъзможно. Ваня Пръвова има притеснения относно препаратите и доколко са безвредни, тъй..

публикувано на 24.06.19 в 11:02

Православната църква чества Рождеството на св. Йоан Кръстител

Православната църква чества днес Рождеството на св. Йоан Кръстител. По повод празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия.  От 09:00 часа, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Архиерейска света Литургия в храм „Рождество на св. Йоан..

публикувано на 24.06.19 в 09:18

Дневникът на една софиянка: Да си спокоен е сила

Тъкмо бях тръгнала да се отказвам да пиша днес, приятели, защото се бях притеснила и разгневила едновременно. И си казах: с такива емоции на глава – няма да пиша. Когато реших, че ще се успокоя и ще посветя днешната страница от  Дневника на силата на спокойствието. Нещо, което изначално трудно ми се е получавало, а е толкова ценно като поведение и..

публикувано на 21.06.19 в 16:20

В конкурса за пл.„Св.Неделя“ останаха половината кандидати

От 14-те кандидати, включили се в конкурса за нов облик на пл.„Св.Неделя“, до втора фаза са допуснати 7 архитектурни екипа. Повечето от тях са международни, като участниците са от   Италия, Франция и Русия. Именно през този втори   етап от конкурса ще се осъществи същинското състезание между участниците, каза гл.арх.на Столичната община Здравко..

публикувано на 21.06.19 в 16:14