Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Супер Марио в детската градина

Днес в предаването „Кой, кой е…“ ви срещаме с Марио Георгиев, който е избрал (на пръв поглед) необичайна за мъж професия. 
Той е само на 26 години, чаровен, енергичен и децата го харесват. Наричат го гoсподин Марио, а понякога тайно си шушукат, че е Супер Марио. За разлика от известния герой на играта, обаче, нашият гост не е италианец, а софиянец. И не обитава Kралството на гъбите, а по-скоро можете да го намерите в една от столичните детски градини - 29-та ДГ „Слънце“.  
И така , стигнахме до края на 1-во ниво в представянето на госта ни: Марио Георгиев е един от малкото в България мъже, учители в детска градина. Като малък искал да стане астронавт, но разбираемо, това си остава просто детска мечта.  
Започва да учи социална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“. Още първата година осъзнава, че това не е неговата специалност, но по-важното е, че разбира какво иска да прави - да работи с деца. Прехвърля се в специалност предучилищна педагогика, завършва, работи и се чувства щастлив. Защото, както казва той: „Детската усмивка е най-хубавото нещо на този свят“
Никога няма да забрави първата среща с родителите на децата от групата и шокираните и недоверчиви погледи. Необходимо е по-малко от месец, за да ги спечели на своя страна. Не спестява  нищо: „Родителите трябва да бъдат информирани за всичко, което се случва в детската градина, за да могат да говорят за това с децата си у дома“. Една от  грешките на възрастните, които посочва, е това, че оставят децата без контрол и лимит да използват таблети и телефони. Според Марио, проблемът с днешните деца е в прекалено многото информация, която се предоставя на децата, а те не могат да осмислят. Апелира за четенето на книги и за това - да има повече мъже в детските градини. 

Дано се случи, някой ден… Защото е важно!  Също както в семейството децата имат нужда от мама и тате, така би било чудесно, ако в градините не само жени се грижат и възпитават малчуганите. Вероятно това е естественият и по-бърз начин да ги научим на респект, на ред и правила. Методът е изпитан. Кадри - няма!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34
Част от творбите на Теодор Лулчев

Дизайнът и естетиката преди AI

Не е далеч епохата преди изкуствения интелект (Before AI), но тя е много обширна, многообразна и трудна за пресъздаване. Затова е особено предизвикателството, с което под това заглавие се е заел да привлече и фокусира вниманието ни дизайнерът Теодор Лулчев . Експозицията му може да се види в концептуално пространство „Дом“ до 30 април ...

публикувано на 19.04.24 в 14:20

Спектакълът "Джобове, пълни с хляб" забавлява и задава въпроси за смисъла

Двама мъже стоят надвесени над изоставен кладенец, от чието дъно вие куче. Разбира се, първо нахлува хаосът от неизбежни въпроси: Защо? Кой? Как е възможно? И най-сетне: „И сега какво да правим?“ . След тази върволица от съмнения, които сякаш искат да попитат нещо много по-голямо, им остава едно единствено – да спасят кучето. Двамата мъже..

публикувано на 19.04.24 в 13:50

"Грийнпийс" подкрепя зелено възстановяване на Украйна

"Грийнпийс" увеличава подкрепата си за зелено възстановяване на Украйна. От самото начало на руската инвазия "Грийнпийс" се стреми да подкрепя украинския народ. Само няколко месеца след началото на войната от организацията започнаха работа по възстановяване на разрушени от военните действия болници, училища и детски градини – по нов, зелен,..

публикувано на 19.04.24 в 13:31
Крис Илиев с част от екипа на

"Мъртвешки танц" по Стриндберг - сложната връзка любов-омраза в човешките отношения

За постановката "Мъртвешки танц“, с отзвук от неотдавна състоялата се премиера разговаряхме в предаването "Добър вечер, София"с актьорите Християна Стоименова и Михаил Иванов, както и с режисьора Ивелина Колева. Режисьорът Ивелина Колева,  за която това е дипломен спектакъл сподели, че за нея особено вълнуваща е била първата среща с..

публикувано на 19.04.24 в 12:59

Або представя втората си книга с разкази "Тука е така"

На книжния пазар излезе втората книга с разкази на Або "Тука е така". Историите са написани с много чувство за хумор и съдържат автобиографичен елемент. Пред Радио София Або сподели, чес интерес се връща в своето детство, именно когато се случва Прехода. Книгата е споменик на десетина години от неговото съзряване и порастване. „Аз..

публикувано на 19.04.24 в 12:15