Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Супер Марио в детската градина

Днес в предаването „Кой, кой е…“ ви срещаме с Марио Георгиев, който е избрал (на пръв поглед) необичайна за мъж професия. 
Той е само на 26 години, чаровен, енергичен и децата го харесват. Наричат го гoсподин Марио, а понякога тайно си шушукат, че е Супер Марио. За разлика от известния герой на играта, обаче, нашият гост не е италианец, а софиянец. И не обитава Kралството на гъбите, а по-скоро можете да го намерите в една от столичните детски градини - 29-та ДГ „Слънце“.  
И така , стигнахме до края на 1-во ниво в представянето на госта ни: Марио Георгиев е един от малкото в България мъже, учители в детска градина. Като малък искал да стане астронавт, но разбираемо, това си остава просто детска мечта.  
Започва да учи социална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“. Още първата година осъзнава, че това не е неговата специалност, но по-важното е, че разбира какво иска да прави - да работи с деца. Прехвърля се в специалност предучилищна педагогика, завършва, работи и се чувства щастлив. Защото, както казва той: „Детската усмивка е най-хубавото нещо на този свят“
Никога няма да забрави първата среща с родителите на децата от групата и шокираните и недоверчиви погледи. Необходимо е по-малко от месец, за да ги спечели на своя страна. Не спестява  нищо: „Родителите трябва да бъдат информирани за всичко, което се случва в детската градина, за да могат да говорят за това с децата си у дома“. Една от  грешките на възрастните, които посочва, е това, че оставят децата без контрол и лимит да използват таблети и телефони. Според Марио, проблемът с днешните деца е в прекалено многото информация, която се предоставя на децата, а те не могат да осмислят. Апелира за четенето на книги и за това - да има повече мъже в детските градини. 

Дано се случи, някой ден… Защото е важно!  Също както в семейството децата имат нужда от мама и тате, така би било чудесно, ако в градините не само жени се грижат и възпитават малчуганите. Вероятно това е естественият и по-бърз начин да ги научим на респект, на ред и правила. Методът е изпитан. Кадри - няма!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

НАУКА От 16.00 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките ще бъде отбелязана Международната година на периодичната таблица на химичните елементи с валидиране на юбилейна марка и с лекция на българския учен в областта на неорганичната химия проф. Христо Баларев. Печатът за пускане в употреба на пощенската марка ще бъде..

публикувано на 24.06.19 в 11:49

Какво трябва да знаем за адаптацията в детската градина

За много родители тръгването на детска градина изисква само предварителен разговор с детето за това, че ще то се срещне с други деца и ще има нови приятелчета, как трябва да свикне и какво трябва да прави, но адаптацията се оказва един доста по-сложен процес. На помощ на родителите идва една "Малка книжка за голямата стъпка", в която детският психолог..

публикувано на 24.06.19 в 11:05

Созопол приема млади творци в XIV Международна лятна академия на изкуствата

Един от най-големите световни кларинетисти – Пол Майер, ще води майсторски клас на XIV-та Международна лятна академия на изкуствата в Созопол от 16 до 31 юли. Петя Великова , създател и артдиректор на форума, за пореден път привлича и кани преподаватели, световни имена в музиката, авторитетни имена в изобразителното изкуство, театъра,..

публикувано на 24.06.19 в 11:04

Безвредни ли са препаратите, с които обработват зелените площи срещу комари

В предаването "Вашият глас" с нас се свърза Ваня Пръвова, която разказа че всяка нощ около 01:00 часа на площад "Руски паметник" спира камион, който по думите ѝ пръска срещу комари. Жената живее в кооперация наблизо и твърди, че се усеща миризма и да се спи е невъзможно. Ваня Пръвова има притеснения относно препаратите и доколко са безвредни, тъй..

публикувано на 24.06.19 в 11:02

Православната църква чества Рождеството на св. Йоан Кръстител

Православната църква чества днес Рождеството на св. Йоан Кръстител. По повод празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия.  От 09:00 часа, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Архиерейска света Литургия в храм „Рождество на св. Йоан..

публикувано на 24.06.19 в 09:18

Дневникът на една софиянка: Да си спокоен е сила

Тъкмо бях тръгнала да се отказвам да пиша днес, приятели, защото се бях притеснила и разгневила едновременно. И си казах: с такива емоции на глава – няма да пиша. Когато реших, че ще се успокоя и ще посветя днешната страница от  Дневника на силата на спокойствието. Нещо, което изначално трудно ми се е получавало, а е толкова ценно като поведение и..

публикувано на 21.06.19 в 16:20

В конкурса за пл.„Св.Неделя“ останаха половината кандидати

От 14-те кандидати, включили се в конкурса за нов облик на пл.„Св.Неделя“, до втора фаза са допуснати 7 архитектурни екипа. Повечето от тях са международни, като участниците са от   Италия, Франция и Русия. Именно през този втори   етап от конкурса ще се осъществи същинското състезание между участниците, каза гл.арх.на Столичната община Здравко..

публикувано на 21.06.19 в 16:14