Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Супер Марио в детската градина

Днес в предаването „Кой, кой е…“ ви срещаме с Марио Георгиев, който е избрал (на пръв поглед) необичайна за мъж професия. 
Той е само на 26 години, чаровен, енергичен и децата го харесват. Наричат го гoсподин Марио, а понякога тайно си шушукат, че е Супер Марио. За разлика от известния герой на играта, обаче, нашият гост не е италианец, а софиянец. И не обитава Kралството на гъбите, а по-скоро можете да го намерите в една от столичните детски градини - 29-та ДГ „Слънце“.  
И така , стигнахме до края на 1-во ниво в представянето на госта ни: Марио Георгиев е един от малкото в България мъже, учители в детска градина. Като малък искал да стане астронавт, но разбираемо, това си остава просто детска мечта.  
Започва да учи социална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“. Още първата година осъзнава, че това не е неговата специалност, но по-важното е, че разбира какво иска да прави - да работи с деца. Прехвърля се в специалност предучилищна педагогика, завършва, работи и се чувства щастлив. Защото, както казва той: „Детската усмивка е най-хубавото нещо на този свят“
Никога няма да забрави първата среща с родителите на децата от групата и шокираните и недоверчиви погледи. Необходимо е по-малко от месец, за да ги спечели на своя страна. Не спестява  нищо: „Родителите трябва да бъдат информирани за всичко, което се случва в детската градина, за да могат да говорят за това с децата си у дома“. Една от  грешките на възрастните, които посочва, е това, че оставят децата без контрол и лимит да използват таблети и телефони. Според Марио, проблемът с днешните деца е в прекалено многото информация, която се предоставя на децата, а те не могат да осмислят. Апелира за четенето на книги и за това - да има повече мъже в детските градини. 

Дано се случи, някой ден… Защото е важно!  Също както в семейството децата имат нужда от мама и тате, така би било чудесно, ако в градините не само жени се грижат и възпитават малчуганите. Вероятно това е естественият и по-бърз начин да ги научим на респект, на ред и правила. Методът е изпитан. Кадри - няма!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Виена и София обменят опит в създаването на "Инвестиции в умните градове"

"Инвестиции в умните градове" - под това мото преминава първият ден от откритата тази сутрин в "Квадрат 500" двудневна конференция на градовете София и Виена. Експерти от двете общини дискутират и се включват в работни групи по теми като "Споделена икономика", "Публично-частно партньорство с фокус върху интелигентните градски решения", "Насърчаване и..

публикувано на 21.02.19 в 16:42
Към житото (или друга подобна култура) може да добавите орехи и мед

И да не издържите 10 дни, житният режим на хранене ще ви освежи

Февруари е месецът за прочистване на тялото от натрупаните по-тежки зимни храни и това е времето да се подготвим и да посрещнем възобновяващата пролет. Всяка година житният режим се прави през месец февруари, веднага след Пълнолуние (19 февруари 2019), като е препоръчително денят да е не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието и..

публикувано на 21.02.19 в 16:26

Баба Марта идва с концерта на група “Outhentic”

На 1 март, в клуб “Студио 5”, група “Outhentic”, ще съчетаят автентичен фолклор с джаз, фънк и груув елементи. Райна Василева (вокал, перкусии) и Живко Василев (кавал, пиано) ще съберат световната музика на едно място и ще дадат уникалната възможност на всички присъстващи да участват в новото им лайф видео, което ще бъде заснето на събитието. Броени..

публикувано на 21.02.19 в 15:58

Innovation Explorer 2019: Трябва ли да издигаме технологиите в култ

Цял ден на иновации, модерни технологии и  уъркшопи посрещна участниците в петото издание на форума Innovation Explorer 2019. Тази година, темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари. Участниците и лекторите също са впечатляващи. Още в самото начало духът на присъстващите бе..

публикувано на 21.02.19 в 15:57

Пътната карта за дигитално образование се справя с функционалната неграмотност

Меморандум с предложения и пътна карта как да бъде постигнато дигиталното образование в следващите две години представиха ученици, родители и учители на Министерството на образованието. Това се случи по време на национална конференция по темата, като срещата беше обобщаваща след поредица от такива форуми, организирани с всяка една от ангажираните групи...

публикувано на 21.02.19 в 15:10

Едно време цървулите се връзвали "на чекме", днес имат подметки

Открай време българинът е свързан с цървулите и те са част от традиционното облекло. Поговорки имаме много, както и интересни и пиперливи истории. Но малко са останали тези, които с труда си съхраняват колорита на този занаят и му придават съвременен облик. Папукчийството се учи трудно. Голямо търпение и внимание са необходими в работата с..

публикувано на 21.02.19 в 15:09

Лулата предполага ритуалност, качествен тютюн и особена връзка със собственика

Георги Тодоров – е еснаф от Сопот. Той е представител на доста рядък за България занаят. Майсторѝ лули. Започнал е преди около 20 години в Прага. Но не е имало при кого да чиракува. Самоук е, но късметът в случая е, че Георги е завършил специалност промишлен дизайн в Националната художествена академия и има достатъчно познания и умения..

обновено на 21.02.19 в 15:06