Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Супер Марио в детската градина

Днес в предаването „Кой, кой е…“ ви срещаме с Марио Георгиев, който е избрал (на пръв поглед) необичайна за мъж професия. 
Той е само на 26 години, чаровен, енергичен и децата го харесват. Наричат го гoсподин Марио, а понякога тайно си шушукат, че е Супер Марио. За разлика от известния герой на играта, обаче, нашият гост не е италианец, а софиянец. И не обитава Kралството на гъбите, а по-скоро можете да го намерите в една от столичните детски градини - 29-та ДГ „Слънце“.  
И така , стигнахме до края на 1-во ниво в представянето на госта ни: Марио Георгиев е един от малкото в България мъже, учители в детска градина. Като малък искал да стане астронавт, но разбираемо, това си остава просто детска мечта.  
Започва да учи социална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“. Още първата година осъзнава, че това не е неговата специалност, но по-важното е, че разбира какво иска да прави - да работи с деца. Прехвърля се в специалност предучилищна педагогика, завършва, работи и се чувства щастлив. Защото, както казва той: „Детската усмивка е най-хубавото нещо на този свят“
Никога няма да забрави първата среща с родителите на децата от групата и шокираните и недоверчиви погледи. Необходимо е по-малко от месец, за да ги спечели на своя страна. Не спестява  нищо: „Родителите трябва да бъдат информирани за всичко, което се случва в детската градина, за да могат да говорят за това с децата си у дома“. Една от  грешките на възрастните, които посочва, е това, че оставят децата без контрол и лимит да използват таблети и телефони. Според Марио, проблемът с днешните деца е в прекалено многото информация, която се предоставя на децата, а те не могат да осмислят. Апелира за четенето на книги и за това - да има повече мъже в детските градини. 

Дано се случи, някой ден… Защото е важно!  Също както в семейството децата имат нужда от мама и тате, така би било чудесно, ако в градините не само жени се грижат и възпитават малчуганите. Вероятно това е естественият и по-бърз начин да ги научим на респект, на ред и правила. Методът е изпитан. Кадри - няма!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Яви ни подарява "Безброй луни"

"Безброй луни" е озаглавен новият сингъл на Явор Велчев - Яви. Песента е по музика на Явор Велчев - Яви и Светлин Къслев, текстът е на самия Яви, а аранжиментът на Светлин Къслев.  Както сам споделя Яви, звученето на песента е новаторско и различно от предходните му проекти.  Яви е на музикалната сцена от ранна детска възраст. На 16 години основава..

публикувано на 14.12.18 в 17:56

Доц. д-р Баки Хюсеинов: Дискриминацията пречи на икономическия растеж

Дискриминационните въпроси трябва да бъдат сред приоритетите на държавата и ЕС, защото те са залегнали и в Стратегия 2020 на ЕС за интелигентен приобщаващ растеж. Ако не се премахнат въпросите за дискриминацията, няма как да има икономически растеж в държавите. Това каза доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от..

публикувано на 14.12.18 в 17:34

Новата книжарница “Перото” като витрина на българското книгоиздаване

НДК винаги е бил дом на книгата, но по време на панаира на книгата и Софийския литературен фестивал, е още по-прекрасно, с толкова много читатели и почитатели на книгите Настроението и топлината, която излъчват е прекрасна , каза директорът на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“ Светлозар Желев . От началото на..

публикувано на 14.12.18 в 16:23
Зорница Христова описва впечатленията си от срещите с малките читатели

Зорница Христова: Децата четат по-гладко езика на картинките, отколкото възрастните

На Панаира на книгата и Литературния фестивал срещнах страхотни умни, находчиви деца – сподели впечатленията си пред Радио София и Зорница Христова – известна преводачка от английски език, журналистка и авторка на детски книги (позната и като Точица ). Повечето книги са на два езика – на думите и на картинките - обясни тя в..

публикувано на 14.12.18 в 15:31

Новите ограничители по "Графа" - старите, но разрязани на две

Новите ограничители по ул. "Граф Игнатиев" бяха представени днес. Те ще разделят трамвайното движение от пешеходната част и са последен вариант на проектантите след смяната на предишните каменни блокове. Призмите са с височина около 30 см., а поставянето им започва от днес. Новите призми са досегашните блокове, но разрязани на две. Първите 250 от..

публикувано на 14.12.18 в 14:13