Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Супер Марио в детската градина

Днес в предаването „Кой, кой е…“ ви срещаме с Марио Георгиев, който е избрал (на пръв поглед) необичайна за мъж професия. 
Той е само на 26 години, чаровен, енергичен и децата го харесват. Наричат го гoсподин Марио, а понякога тайно си шушукат, че е Супер Марио. За разлика от известния герой на играта, обаче, нашият гост не е италианец, а софиянец. И не обитава Kралството на гъбите, а по-скоро можете да го намерите в една от столичните детски градини - 29-та ДГ „Слънце“.  
И така , стигнахме до края на 1-во ниво в представянето на госта ни: Марио Георгиев е един от малкото в България мъже, учители в детска градина. Като малък искал да стане астронавт, но разбираемо, това си остава просто детска мечта.  
Започва да учи социална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“. Още първата година осъзнава, че това не е неговата специалност, но по-важното е, че разбира какво иска да прави - да работи с деца. Прехвърля се в специалност предучилищна педагогика, завършва, работи и се чувства щастлив. Защото, както казва той: „Детската усмивка е най-хубавото нещо на този свят“
Никога няма да забрави първата среща с родителите на децата от групата и шокираните и недоверчиви погледи. Необходимо е по-малко от месец, за да ги спечели на своя страна. Не спестява  нищо: „Родителите трябва да бъдат информирани за всичко, което се случва в детската градина, за да могат да говорят за това с децата си у дома“. Една от  грешките на възрастните, които посочва, е това, че оставят децата без контрол и лимит да използват таблети и телефони. Според Марио, проблемът с днешните деца е в прекалено многото информация, която се предоставя на децата, а те не могат да осмислят. Апелира за четенето на книги и за това - да има повече мъже в детските градини. 

Дано се случи, някой ден… Защото е важно!  Също както в семейството децата имат нужда от мама и тате, така би било чудесно, ако в градините не само жени се грижат и възпитават малчуганите. Вероятно това е естественият и по-бърз начин да ги научим на респект, на ред и правила. Методът е изпитан. Кадри - няма!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43

Кариера с кауза: Здраве без пауза

„Здраве без пауза“ е мотото на тазгодишното издание на форума "Кариера с кауза", който се провежда за шеста поредна година. Целта на инициативата е да представи различните възможности за работа и доброволчество в неправителствения сектор в България, а също така да мотивира младите хора да бъдат по-активни.  За втора поредна година, в рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 15:21
Улица

Живеещите на ул. "Върба": Ходим в цивилизацията, за да си изхвърлим боклука

Тази седмица в предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на ул. "Върба" в кв. "Карпузица". Преди около месец живеещите на улицата организираха протест, за да алармират за липсата на асфалт по нея. Това е съпътсвано от много проблеми, тъй като хората чупят колите си в дупките, през зимата в улицата не влиза снегорин, както и всякакви други..

публикувано на 19.10.18 в 15:07