Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Cinelibri среща британския писател Иън Макюън с българските киномани

Най-награждаваният британски писател и сценарист Иън Макюън ще получи наградата за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация на откриването на четвъртия кино-литературен фестивал Cinelibri в 19.00 ч. в Зала 1 на НДК.

Почитателите на писателя ще имат възможност за литературна среща с него на 11 октомври от 11.00 часа в литературен клуб “Перото”. Следват 14 дни с кино, литература и срещи с автограф под мотото “Любов между редовете”. Специалните гости на фестивала са много, но този, когото чакаме с обосено вълнение е Иън Макюън, разказва Кремена Димитрова от организаторите на Cinelibri. Той ще получи и званието doctor honoris causa (доктор по заслуги - от лат. - бел. ред.) на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а вечерта ще участва в церемонията по откриването на фестивала.

Димитрова обещава церемонията да бъде много зрелищна, кратка и много атрактивна. Ще представлява видеомапинг с хореография на живо, интерпретация на темата, която е слоган на фестивала “Любов между редовете”, след което ще чуем словото на Макюън и приветствие от директора на фестивала Жаклин Вагенщайн. От 19.00 ч. пък ще бъде прожектиран и филмът по романа на Иън Макюън “На плажа Чезъл”.

За фестивала ще пристигне и холандският писател Херман Кох, който идва за втори път в страната ни. В рамките на фестивала, освен литературна среща с него, ще бъде прожектиран и документалният филм “Истинският Херман Кох”.
Третата литературна среща ще бъде с френския писател Давид Фоенкинос, който дръзва да се появи и като кинорежисьор.  Последната му книга “Загадката на Анри Пик”, разказва за една книжарница за неиздавани ръкописи.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Щастие има не само на сцената...

С тромбона си Георги Корназов разказва истории от България

Последният майски Слънчев джаз+ започва с три джаз-дами и техните формации. Ники Парот и Тиерни Сътън имат френски привкус в пиесите си, а Сесил Верни въвежда в темата за небесните селения, която Брад Мелдау развива в новия си албум и с когото продължаваме. Частите и чакрите в човешкото тяло, изсвирени от баса и изпяти с гласа на Есперанса..

публикувано на 26.05.19 в 07:20
Майя Викторова

Информация за превенция и за пациенти предлага новият сайт диабет.бг

За едно от социално значимите заболявания – диабета, сме говорили нееднократно в Часът на здравето .  Статистиката и изводите на специалистите сочат, че в световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. В България диабетиците са около половин милион души. Ако не се..

обновено на 25.05.19 в 15:35

Провери времето и тръгвай с "Торбалан" към планината

В „Турагент“ ви срещнахме с Боян Пресолски, който е основател и управител на Сдружение "Българска Организация на Хижите с Обсервация". Каузата на организацията е да оборудва хижи и заслони в България с интернет, онлaйн метеорологични станции и уеб камери, като целта е да могат туристите да се информират предварително за метеорологичната..

публикувано на 25.05.19 в 12:30

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща.  Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Българи празнуват сред рози дамасцена на лондонския Голдън скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30