Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Cinelibri среща британския писател Иън Макюън с българските киномани

Най-награждаваният британски писател и сценарист Иън Макюън ще получи наградата за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация на откриването на четвъртия кино-литературен фестивал Cinelibri в 19.00 ч. в Зала 1 на НДК.

Почитателите на писателя ще имат възможност за литературна среща с него на 11 октомври от 11.00 часа в литературен клуб “Перото”. Следват 14 дни с кино, литература и срещи с автограф под мотото “Любов между редовете”. Специалните гости на фестивала са много, но този, когото чакаме с обосено вълнение е Иън Макюън, разказва Кремена Димитрова от организаторите на Cinelibri. Той ще получи и званието doctor honoris causa (доктор по заслуги - от лат. - бел. ред.) на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а вечерта ще участва в церемонията по откриването на фестивала.

Димитрова обещава церемонията да бъде много зрелищна, кратка и много атрактивна. Ще представлява видеомапинг с хореография на живо, интерпретация на темата, която е слоган на фестивала “Любов между редовете”, след което ще чуем словото на Макюън и приветствие от директора на фестивала Жаклин Вагенщайн. От 19.00 ч. пък ще бъде прожектиран и филмът по романа на Иън Макюън “На плажа Чезъл”.

За фестивала ще пристигне и холандският писател Херман Кох, който идва за втори път в страната ни. В рамките на фестивала, освен литературна среща с него, ще бъде прожектиран и документалният филм “Истинският Херман Кох”.
Третата литературна среща ще бъде с френския писател Давид Фоенкинос, който дръзва да се появи и като кинорежисьор.  Последната му книга “Загадката на Анри Пик”, разказва за една книжарница за неиздавани ръкописи.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Голям Сечко рън" събира любители на планинското бягане в Стара планина

Десетки любители на зимната планина ще се включат в планинско бягане по южния склон на Стара планина в покрайнините на София. Датата е 13 януари, а началната точка - Бухово, което е в рамките на столичния район "Кремиковци". Трасетата са три - късо, средно и дълго, а посоката е хижа "Мургаш". Южните склонове на Стара планина предполагат приятно за..

публикувано на 15.12.18 в 11:05

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Яви ни подарява "Безброй луни"

"Безброй луни" е озаглавен новият сингъл на Явор Велчев - Яви. Песента е по музика на Явор Велчев - Яви и Светлин Къслев, текстът е на самия Яви, а аранжиментът на Светлин Къслев.  Както сам споделя Яви, звученето на песента е новаторско и различно от предходните му проекти.  Яви е на музикалната сцена от ранна детска възраст. На 16 години основава..

публикувано на 14.12.18 в 17:56

Доц. д-р Баки Хюсеинов: Дискриминацията пречи на икономическия растеж

Дискриминационните въпроси трябва да бъдат сред приоритетите на държавата и ЕС, защото те са залегнали и в Стратегия 2020 на ЕС за интелигентен приобщаващ растеж. Ако не се премахнат въпросите за дискриминацията, няма как да има икономически растеж в държавите. Това каза доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от..

публикувано на 14.12.18 в 17:34

Новата книжарница “Перото” като витрина на българското книгоиздаване

НДК винаги е бил дом на книгата, но по време на панаира на книгата и Софийския литературен фестивал, е още по-прекрасно, с толкова много читатели и почитатели на книгите Настроението и топлината, която излъчват е прекрасна , каза директорът на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“ Светлозар Желев . От началото на..

публикувано на 14.12.18 в 16:23