Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Cinelibri среща британския писател Иън Макюън с българските киномани

Най-награждаваният британски писател и сценарист Иън Макюън ще получи наградата за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация на откриването на четвъртия кино-литературен фестивал Cinelibri в 19.00 ч. в Зала 1 на НДК.

Почитателите на писателя ще имат възможност за литературна среща с него на 11 октомври от 11.00 часа в литературен клуб “Перото”. Следват 14 дни с кино, литература и срещи с автограф под мотото “Любов между редовете”. Специалните гости на фестивала са много, но този, когото чакаме с обосено вълнение е Иън Макюън, разказва Кремена Димитрова от организаторите на Cinelibri. Той ще получи и званието doctor honoris causa (доктор по заслуги - от лат. - бел. ред.) на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а вечерта ще участва в церемонията по откриването на фестивала.

Димитрова обещава церемонията да бъде много зрелищна, кратка и много атрактивна. Ще представлява видеомапинг с хореография на живо, интерпретация на темата, която е слоган на фестивала “Любов между редовете”, след което ще чуем словото на Макюън и приветствие от директора на фестивала Жаклин Вагенщайн. От 19.00 ч. пък ще бъде прожектиран и филмът по романа на Иън Макюън “На плажа Чезъл”.

За фестивала ще пристигне и холандският писател Херман Кох, който идва за втори път в страната ни. В рамките на фестивала, освен литературна среща с него, ще бъде прожектиран и документалният филм “Истинският Херман Кох”.
Третата литературна среща ще бъде с френския писател Давид Фоенкинос, който дръзва да се появи и като кинорежисьор.  Последната му книга “Загадката на Анри Пик”, разказва за една книжарница за неиздавани ръкописи.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Ангел Кунчев показа, че препоръчва  антигрипната ваксинация не само на думи

Грипът нахлува у нас до края на годината

В предстоящия есенно-зимен период се очакват два неизвестни досега щама у нас – Колорадо и Сингапур , за които у населението, разбира се, няма изграден имунитет. Според доклада на Европейския център за контрол на заболяванията, от 42 страни, циркулация на грипните вируси е доказана само в 10 - по два вида от тип А и тип Б. В момента..

обновено на 22.10.18 в 13:20

Ratedhands свръзва майстори и клиенти

Новата интернет платформа ratedhands.com цели да улесни, стимулира и подкрепя комуникацията между майстори, занаятчии, строителни търговци и други лица, предоставящи услуги от една страна и техните потенциални клиенти от друга. Стремежът е чрез иновациите да бъде подобрено доверието между потребителите и бизнеса в сферата на строителството и..

публикувано на 22.10.18 в 13:14
Атанас Сребрев

Атанас Сребрев: Преследвайте мечтите си с цялото си сърце

Атанас Сребрев е български актьор с над 110 роли в холивудски продукции. Ако сте гледали „Да обичаш Пабло“ с Хавиер Бардем и Пенелопе Крус вероятно ви е направило впечатление, че част от филма е сниман у нас и Атанас Сребрев също участва в него. Той е и загадъчният и противоречив герой Бранко Андонов от сериала „Къде е Маги“, който сме гледали по..

публикувано на 22.10.18 в 12:10

Мария Касимова-Моасе: Духовността е антидотът на лошотията

Мария Касимова-Моасе е журналист, колумнист, писател. Работила е в телевизии и вестници, в момента е на свободна практика, била е главен редактор на списания. През 2017 г. издаде книгата „Близки срещи със смесени чувства“, а съвсем скоро излезе от печат първият ѝ роман „Балканска рапсодия“ . Сюжетът се базира на истинска, семейна история,..

публикувано на 22.10.18 в 12:06

Все повече млади мъже имат репродуктивни проблеми

Все по-голям става броят на младите мъже с намалена или дори изчерпана оплодителна способност. Според статистиката, при около 50% от двойките с репродуктивни проблеми причината е при мъжа.  Независимо от това, за профилактика на репродуктивните способности у нас се говори предимно при жените. Мъжете, обаче, също трябва да се обръщат към специалист..

публикувано на 22.10.18 в 10:51