Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Cinelibri среща британския писател Иън Макюън с българските киномани

Най-награждаваният британски писател и сценарист Иън Макюън ще получи наградата за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация на откриването на четвъртия кино-литературен фестивал Cinelibri в 19.00 ч. в Зала 1 на НДК.

Почитателите на писателя ще имат възможност за литературна среща с него на 11 октомври от 11.00 часа в литературен клуб “Перото”. Следват 14 дни с кино, литература и срещи с автограф под мотото “Любов между редовете”. Специалните гости на фестивала са много, но този, когото чакаме с обосено вълнение е Иън Макюън, разказва Кремена Димитрова от организаторите на Cinelibri. Той ще получи и званието doctor honoris causa (доктор по заслуги - от лат. - бел. ред.) на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а вечерта ще участва в церемонията по откриването на фестивала.

Димитрова обещава церемонията да бъде много зрелищна, кратка и много атрактивна. Ще представлява видеомапинг с хореография на живо, интерпретация на темата, която е слоган на фестивала “Любов между редовете”, след което ще чуем словото на Макюън и приветствие от директора на фестивала Жаклин Вагенщайн. От 19.00 ч. пък ще бъде прожектиран и филмът по романа на Иън Макюън “На плажа Чезъл”.

За фестивала ще пристигне и холандският писател Херман Кох, който идва за втори път в страната ни. В рамките на фестивала, освен литературна среща с него, ще бъде прожектиран и документалният филм “Истинският Херман Кох”.
Третата литературна среща ще бъде с френския писател Давид Фоенкинос, който дръзва да се появи и като кинорежисьор.  Последната му книга “Загадката на Анри Пик”, разказва за една книжарница за неиздавани ръкописи.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малките деца не трябва да бъдат водени в страни, в които има морбили

Едно от ваксинопредотвратимите инфекциозни заболявания отново ни напомни за себе си през изтеклата седмица - морбили, наричано дребна шарка или брусница. Случаи на заболяването бяха регистрирани в област Благоевград, както и при 37-годишна жена от София, завърнала се от чужбина. От Министерството на здравеопазването заявиха, че към момента не може да се..

публикувано на 17.02.19 в 10:35

Готов е проектът за велоалея от Банкя до "Люлин"

Администрацията на Район “Банкя” на Столичната община е инициатор за изграждане на велоалея, която да свързва град Банкя с жилищен комплекс “Люлин”, а оттам и с центъра на столицата. Вече е изготвен проектът за регулационния план и предстои той да бъде подложен на обсъждане.  Съоръжението ще бъде с дължина 7-8 километра и ще преминава предимно в..

публикувано на 16.02.19 в 14:14
Рангел Марков

Рангел Марков: Банкя ще има модерен Център за личностно развитие на децата

Възстановяването на Централната минерална баня и превръщането й в модерен СПА център е приоритетна задача за Район “Банкя” на Столичната община през тази година. Столичният кмет Йорданка Фандъкова наскоро лично извърши проверка на започналите на 1 ноември 2018 година дейности по реконструкцията. Заедно с това, обаче, на дневен ред е обновяването на..

публикувано на 16.02.19 в 11:19

"eCall" спасява при пътен инцидент с автоматично предаване на данни

След 31 март 2018 г. всички нови леки и лекотоварни моторни превозни средства, продадени в Европейският съюз, трябва да са оборудвани с eCall устройство, базирано на спешния телефон 112. " eCall може да се задейства ръчно от пътниците или автоматично, веднага след като сензор регистрира данни за сериозен удар. След активиране се изпраща минимален..

публикувано на 15.02.19 в 16:55

Жилищните кредити за последните две години се увеличават с 24%

Само 10% от българите са застраховали своите жилища, като процентът за западна Европа е над 90%. Това стана ясно на среща между представители на сектора недвижими имоти, застрахователи и банки днес в София.  Покупките на нови имоти се увеличават, както и взимането на ипотечни кредити. Броят не жилищните ипотечни кредити в страната се увеличава. До..

публикувано на 15.02.19 в 16:32

"Честита нова смърт" в кината от днес

"Честита нова смърт" - продължение на хита "Честита смърт", в който колежанката Трий Гелбман попада във времева примка и е принудена да преживява отново и отново деня на своята смърт, докато не разкрие самоличността на собствения си убиец, е вече в кината. "Честита нова смърт" променя и разширява митологията на познатия ни свят и разкрива какви са..

публикувано на 15.02.19 в 16:27

Българинът – все още консервативен и „полово свит“

Тази седмица предаването ни "Радиоприемница“ беше посветено на любовта и виното, а в последния работен ден решихме да разберем каква е сексуалната ни култура и добро ли е сексуалното ни здраве. Наш събеседник беше сексологът д-р Тодор Еров, който обясни, че  сексът е неизменна част от нашето съществуване.  "Сексът е източник не само на физическо..

публикувано на 15.02.19 в 15:40