Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Управлението на водите – ключово за ЕС

Водата - без нея не можем. Почти 70 процента от земната повърхност е покрита с вода, но само 2,5% от водата в света е прясна - останалата е солена и е част от световния океан. Реално погледнато, само 1% от водата е едновременно прясна и леснодостъпна, останалата е част от ледници и снегове.

Да се концентрираме върху Европа - според последните данни на Европейската агенция за околната среда само 40 на сто от водата на Стария континент може да бъде определена като добра, според стандартите на Европейската директива за водата от 2000 година - тук под "вода" разбираме езера, реки, крайбрежни води. В този важен момент за развитието на "водната" европейска политика в рамките на австрийското председателство на ЕС във Виена се проведе Петата конференция за управление на водата. Много теми бяха засегнати - свързани не само с моментното състояние на водите в Европа, но и за бъдещите предизвикателства като влиянието на климатичните промени върху водните ресурси или пък увеличаващото се количество микрочастици във водата.

Водата в градовете - друга много важна тема, която беше обсъдена, тъй като (отново според статистиката) 60% от европейските градове използват прекомерно количество вода, т.е. в това отношение има сериозно поле за подобряване, което включва и загубите от течове във водопроводните системи.

Да се върнем на чистотата на водата - по този показател (според доклад от юни 2018) най-добре се представят реките в Естония, Словакия и Румъния. В Естония процентът от тях, който може да бъде определен като добър или много добър е над 70, в Румъния и Словакия - над 60. У нас 43.2 процента от водата в реките влиза в тази категория – как 6ще оценим този факт зависи от това дали ще се сравняваме с Румъния или с Унгария, например, където едва 8% от водите отговарят на европейските стандарти. При езерата Австрия е лидер по чиста вода, следвана от Естония (отново) и Швеция, като и у нас процентът е доста висок - над 55. 

Според еврокомисар Кармену Вела, който отговаря за околната среда, картината във водния сектор в Европа е "смесена", но има няколко добри новини - едната е, че качеството на водата, която пием, се подобрява, макар и бавно, а другата е, че реките в Европа постепенно се прочистват и се връщат в естествените им корита, след като се премахват много от изкуствените прегради и препятствия в тях.

Ако се придържаме към стандартите от Европейската директива (в която е заложено тези стандарти да бъдат достигнати от всички европейски държави до 2015 - включително и за биоразнообразието в реките и езерата), ще видим, че повечето страни в Европа все още са далеч от тях.

Затова и Петата конференция за водата и нейното управление, заложена в официалната програма на австрийското европредседателство, бе толкова важна и събра над 400 експерти и представители на всички нива на европейската администрация. Реално погледнато, в скалата на жизненоважните елементи на съществуването ни, водата би заела лидерска позиция. А управлението на водните ресурси все още е една от ключовите теми в ЕС. В момента тече fitness check на цялостното европейското законодателство в сектора, за да се определи дали то е достатъчно ефективно и адекватно.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен фестивал “Средновековен Търновград” - една истинска разходка във времето

От 28-ми до 30-ти юни 2019 г. на крепостта Царевец във Велико Търново ще се проведе петото издание на Международен фестивал “Средновековен Търновград”.     Историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век, като истински мост във времето, ще пренесат посетителите в една..

публикувано на 27.06.19 в 12:14

Бен Брукс разказва „Истории за деца, които смеят да бъдат различни“

В „Радиокафе“ днес говорихме за истинските истории за момчета и момичета, които следват мечтите си… Те се крият в книгата „Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ на Бен Брукс. Това са невероятните истории на 100 известни – или не чак толкова – личности, които не са се страхували да правят това, което обичат, и да се борят за своите..

публикувано на 27.06.19 в 11:43

Благотворителен базар "събужда доброто" за подкрепа на каузи

След успешно провелите се два благотворителни базара през 2018 г., Фондация „Бъдеще за таланти” се завръща с ново, по-мащабно събитие, този път в Южния парк. На 6 юли на Голямата поляна в парка ще се проведе Базар на книгите и изкуствата #съБУДИдоброто (благотворителен кооператив) с начало в 9:00 ч. В събитието ще вземат участие няколко..

публикувано на 27.06.19 в 11:13
Мехелен

За честта на един град, създал реална многонационална общност

Представяме ви една градска история, която днес се дава за пример из цяла Европа, а дори и отвъд океана. Тя се е състояла в Белгия, но не е пряко свързана нито с европейските институции, нито с типичните белгийски "хубавини" като шоколада и вафлите. Свързана е с интеграцията на мигрантите - но не на хартия, не за да се отчете дейност, а наистина, с..

публикувано на 27.06.19 в 10:32

Протест заради отказ от реверсивното движение при Драгичево блокира Е79

Организиран протест на жителите на с. Владая, с. Драгичево, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград ще блокира от 17.00 часа на 30 юни /неделя/ международния път Е79. Протестът е предизвикан от решението на Агенция "Пътна инфраструктура" за прекратяване на реверсивното движение в две ленти..

публикувано на 27.06.19 в 10:04

Накъде в София

ИЗЛОЖБИ В Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей "Димитър Димов в писма и спомени", посветена на 110-годишнината от рождението на писателя. Експозицията ще бъде открита в 11.00 ч. Тя съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от..

публикувано на 27.06.19 в 09:50

Фирма за тол услуги с обвинения срещу АПИ

Въвеждането на тол системата създава специфичен бизнес, който ще оперира с обществен ресурс от близо 1,5 милиарда лева - постъпления от пътни такси, които ще се събират само от една фирма. Това твърди една от фирмите, опитала да сключи договор за доставка и обслужване на тол услуги.  Фирмата твърди, че се е сблъскала с административен произвол и..

публикувано на 26.06.19 в 16:59