Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управлението на водите – ключово за ЕС

Водата - без нея не можем. Почти 70 процента от земната повърхност е покрита с вода, но само 2,5% от водата в света е прясна - останалата е солена и е част от световния океан. Реално погледнато, само 1% от водата е едновременно прясна и леснодостъпна, останалата е част от ледници и снегове.

Да се концентрираме върху Европа - според последните данни на Европейската агенция за околната среда само 40 на сто от водата на Стария континент може да бъде определена като добра, според стандартите на Европейската директива за водата от 2000 година - тук под "вода" разбираме езера, реки, крайбрежни води. В този важен момент за развитието на "водната" европейска политика в рамките на австрийското председателство на ЕС във Виена се проведе Петата конференция за управление на водата. Много теми бяха засегнати - свързани не само с моментното състояние на водите в Европа, но и за бъдещите предизвикателства като влиянието на климатичните промени върху водните ресурси или пък увеличаващото се количество микрочастици във водата.

Водата в градовете - друга много важна тема, която беше обсъдена, тъй като (отново според статистиката) 60% от европейските градове използват прекомерно количество вода, т.е. в това отношение има сериозно поле за подобряване, което включва и загубите от течове във водопроводните системи.

Да се върнем на чистотата на водата - по този показател (според доклад от юни 2018) най-добре се представят реките в Естония, Словакия и Румъния. В Естония процентът от тях, който може да бъде определен като добър или много добър е над 70, в Румъния и Словакия - над 60. У нас 43.2 процента от водата в реките влиза в тази категория – как 6ще оценим този факт зависи от това дали ще се сравняваме с Румъния или с Унгария, например, където едва 8% от водите отговарят на европейските стандарти. При езерата Австрия е лидер по чиста вода, следвана от Естония (отново) и Швеция, като и у нас процентът е доста висок - над 55. 

Според еврокомисар Кармену Вела, който отговаря за околната среда, картината във водния сектор в Европа е "смесена", но има няколко добри новини - едната е, че качеството на водата, която пием, се подобрява, макар и бавно, а другата е, че реките в Европа постепенно се прочистват и се връщат в естествените им корита, след като се премахват много от изкуствените прегради и препятствия в тях.

Ако се придържаме към стандартите от Европейската директива (в която е заложено тези стандарти да бъдат достигнати от всички европейски държави до 2015 - включително и за биоразнообразието в реките и езерата), ще видим, че повечето страни в Европа все още са далеч от тях.

Затова и Петата конференция за водата и нейното управление, заложена в официалната програма на австрийското европредседателство, бе толкова важна и събра над 400 експерти и представители на всички нива на европейската администрация. Реално погледнато, в скалата на жизненоважните елементи на съществуването ни, водата би заела лидерска позиция. А управлението на водните ресурси все още е една от ключовите теми в ЕС. В момента тече fitness check на цялостното европейското законодателство в сектора, за да се определи дали то е достатъчно ефективно и адекватно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56