Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Управлението на водите – ключово за ЕС

Водата - без нея не можем. Почти 70 процента от земната повърхност е покрита с вода, но само 2,5% от водата в света е прясна - останалата е солена и е част от световния океан. Реално погледнато, само 1% от водата е едновременно прясна и леснодостъпна, останалата е част от ледници и снегове.

Да се концентрираме върху Европа - според последните данни на Европейската агенция за околната среда само 40 на сто от водата на Стария континент може да бъде определена като добра, според стандартите на Европейската директива за водата от 2000 година - тук под "вода" разбираме езера, реки, крайбрежни води. В този важен момент за развитието на "водната" европейска политика в рамките на австрийското председателство на ЕС във Виена се проведе Петата конференция за управление на водата. Много теми бяха засегнати - свързани не само с моментното състояние на водите в Европа, но и за бъдещите предизвикателства като влиянието на климатичните промени върху водните ресурси или пък увеличаващото се количество микрочастици във водата.

Водата в градовете - друга много важна тема, която беше обсъдена, тъй като (отново според статистиката) 60% от европейските градове използват прекомерно количество вода, т.е. в това отношение има сериозно поле за подобряване, което включва и загубите от течове във водопроводните системи.

Да се върнем на чистотата на водата - по този показател (според доклад от юни 2018) най-добре се представят реките в Естония, Словакия и Румъния. В Естония процентът от тях, който може да бъде определен като добър или много добър е над 70, в Румъния и Словакия - над 60. У нас 43.2 процента от водата в реките влиза в тази категория – как 6ще оценим този факт зависи от това дали ще се сравняваме с Румъния или с Унгария, например, където едва 8% от водите отговарят на европейските стандарти. При езерата Австрия е лидер по чиста вода, следвана от Естония (отново) и Швеция, като и у нас процентът е доста висок - над 55. 

Според еврокомисар Кармену Вела, който отговаря за околната среда, картината във водния сектор в Европа е "смесена", но има няколко добри новини - едната е, че качеството на водата, която пием, се подобрява, макар и бавно, а другата е, че реките в Европа постепенно се прочистват и се връщат в естествените им корита, след като се премахват много от изкуствените прегради и препятствия в тях.

Ако се придържаме към стандартите от Европейската директива (в която е заложено тези стандарти да бъдат достигнати от всички европейски държави до 2015 - включително и за биоразнообразието в реките и езерата), ще видим, че повечето страни в Европа все още са далеч от тях.

Затова и Петата конференция за водата и нейното управление, заложена в официалната програма на австрийското европредседателство, бе толкова важна и събра над 400 експерти и представители на всички нива на европейската администрация. Реално погледнато, в скалата на жизненоважните елементи на съществуването ни, водата би заела лидерска позиция. А управлението на водните ресурси все още е една от ключовите теми в ЕС. В момента тече fitness check на цялостното европейското законодателство в сектора, за да се определи дали то е достатъчно ефективно и адекватно.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Спиридонова-Юлка с новата коледна книжка

Юлия Спиридонова-Юлка: Малките читатели са добри деца и агентите на Дядо Коледа знаят това

В най-новата си книга любимата детска писателка Юлия Спиридонова-Юлка представя съвременна коледна приказка - весела и познавателна, една пакостлива, забавна и сърдечна история, в която се случват чудеса. Кога да бъде издадена „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ (ИК„Кръгозор“) и кога да бъде предложена на малките читатели (и слушатели),..

публикувано на 12.12.18 в 10:43

Накъде в София

ИЗЛОЖБИ Изложбата „Българската армия. Приказки за деца“ ще бъде представена на 12 декември (сряда) от 15.00 ч. в Националния военноисторически музей. Само в деня на откриването тя ще бъде презентирана от деца екскурзоводи, които заедно с техни връстници ще сътворят свой разказ за войската ни с езика на най-малките. ИСТОРИИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ХРИСТО..

публикувано на 12.12.18 в 09:34

Детска вокална група “Мики Маус” с нова песен за Коледа

Преди 6 години певицата Вяра Панталеева и нейната Детска вокална група “Мики Маус” дадоха началото на една красива традиция - всеки декември да създават нова, красива коледна песен. Към тях в различните години са се присъединявали някои от най-талантливите и обичани български изпълнители като Весела Бонева, Орлин Павлов, Васил Петров и Яна Чакалска...

публикувано на 11.12.18 в 19:21

Коледен благотворителен концерт, посветен на българските деца - таланти

Една коледна музикална приказка очаква гостите на Националното музикално училище "Любомир Пипков", в София днес от 18.00 часа. Посетителите могат да се насладят на уникалния талант на невероятните участници певци, музикални изпълнители, артисти, инструменталисти и художници, подпомогнати от Асоциация за подкрепа на децата. На място ще бъде показана и..

публикувано на 11.12.18 в 19:02

87% работодатели не са работили с бежанци

Върховният Комисариат за бежанците към ООН представи в София план за действие във връзка с ангажирането на работодателите при наемането на бежанци на работа. В едната част от дискусията беше представено и изследване за тяхната заетост у нас в момента, както и мерките, които биха помогнали за повече бежанци, включени в трудовия пазар. В анкетата са..

публикувано на 11.12.18 в 17:35