Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Управлението на водите – ключово за ЕС

Водата - без нея не можем. Почти 70 процента от земната повърхност е покрита с вода, но само 2,5% от водата в света е прясна - останалата е солена и е част от световния океан. Реално погледнато, само 1% от водата е едновременно прясна и леснодостъпна, останалата е част от ледници и снегове.

Да се концентрираме върху Европа - според последните данни на Европейската агенция за околната среда само 40 на сто от водата на Стария континент може да бъде определена като добра, според стандартите на Европейската директива за водата от 2000 година - тук под "вода" разбираме езера, реки, крайбрежни води. В този важен момент за развитието на "водната" европейска политика в рамките на австрийското председателство на ЕС във Виена се проведе Петата конференция за управление на водата. Много теми бяха засегнати - свързани не само с моментното състояние на водите в Европа, но и за бъдещите предизвикателства като влиянието на климатичните промени върху водните ресурси или пък увеличаващото се количество микрочастици във водата.

Водата в градовете - друга много важна тема, която беше обсъдена, тъй като (отново според статистиката) 60% от европейските градове използват прекомерно количество вода, т.е. в това отношение има сериозно поле за подобряване, което включва и загубите от течове във водопроводните системи.

Да се върнем на чистотата на водата - по този показател (според доклад от юни 2018) най-добре се представят реките в Естония, Словакия и Румъния. В Естония процентът от тях, който може да бъде определен като добър или много добър е над 70, в Румъния и Словакия - над 60. У нас 43.2 процента от водата в реките влиза в тази категория – как 6ще оценим този факт зависи от това дали ще се сравняваме с Румъния или с Унгария, например, където едва 8% от водите отговарят на европейските стандарти. При езерата Австрия е лидер по чиста вода, следвана от Естония (отново) и Швеция, като и у нас процентът е доста висок - над 55. 

Според еврокомисар Кармену Вела, който отговаря за околната среда, картината във водния сектор в Европа е "смесена", но има няколко добри новини - едната е, че качеството на водата, която пием, се подобрява, макар и бавно, а другата е, че реките в Европа постепенно се прочистват и се връщат в естествените им корита, след като се премахват много от изкуствените прегради и препятствия в тях.

Ако се придържаме към стандартите от Европейската директива (в която е заложено тези стандарти да бъдат достигнати от всички европейски държави до 2015 - включително и за биоразнообразието в реките и езерата), ще видим, че повечето страни в Европа все още са далеч от тях.

Затова и Петата конференция за водата и нейното управление, заложена в официалната програма на австрийското европредседателство, бе толкова важна и събра над 400 експерти и представители на всички нива на европейската администрация. Реално погледнато, в скалата на жизненоважните елементи на съществуването ни, водата би заела лидерска позиция. А управлението на водните ресурси все още е една от ключовите теми в ЕС. В момента тече fitness check на цялостното европейското законодателство в сектора, за да се определи дали то е достатъчно ефективно и адекватно.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Малките деца не трябва да бъдат водени в страни, в които има морбили

Едно от ваксинопредотвратимите инфекциозни заболявания отново ни напомни за себе си през изтеклата седмица - морбили, наричано дребна шарка или брусница. Случаи на заболяването бяха регистрирани в област Благоевград, както и при 37-годишна жена от София, завърнала се от чужбина. От Министерството на здравеопазването заявиха, че към момента не може да се..

публикувано на 17.02.19 в 10:35

Готов е проектът за велоалея от Банкя до "Люлин"

Администрацията на Район “Банкя” на Столичната община е инициатор за изграждане на велоалея, която да свързва град Банкя с жилищен комплекс “Люлин”, а оттам и с центъра на столицата. Вече е изготвен проектът за регулационния план и предстои той да бъде подложен на обсъждане.  Съоръжението ще бъде с дължина 7-8 километра и ще преминава предимно в..

публикувано на 16.02.19 в 14:14
Рангел Марков

Рангел Марков: Банкя ще има модерен Център за личностно развитие на децата

Възстановяването на Централната минерална баня и превръщането й в модерен СПА център е приоритетна задача за Район “Банкя” на Столичната община през тази година. Столичният кмет Йорданка Фандъкова наскоро лично извърши проверка на започналите на 1 ноември 2018 година дейности по реконструкцията. Заедно с това, обаче, на дневен ред е обновяването на..

публикувано на 16.02.19 в 11:19

"eCall" спасява при пътен инцидент с автоматично предаване на данни

След 31 март 2018 г. всички нови леки и лекотоварни моторни превозни средства, продадени в Европейският съюз, трябва да са оборудвани с eCall устройство, базирано на спешния телефон 112. " eCall може да се задейства ръчно от пътниците или автоматично, веднага след като сензор регистрира данни за сериозен удар. След активиране се изпраща минимален..

публикувано на 15.02.19 в 16:55

Жилищните кредити за последните две години се увеличават с 24%

Само 10% от българите са застраховали своите жилища, като процентът за западна Европа е над 90%. Това стана ясно на среща между представители на сектора недвижими имоти, застрахователи и банки днес в София.  Покупките на нови имоти се увеличават, както и взимането на ипотечни кредити. Броят не жилищните ипотечни кредити в страната се увеличава. До..

публикувано на 15.02.19 в 16:32

"Честита нова смърт" в кината от днес

"Честита нова смърт" - продължение на хита "Честита смърт", в който колежанката Трий Гелбман попада във времева примка и е принудена да преживява отново и отново деня на своята смърт, докато не разкрие самоличността на собствения си убиец, е вече в кината. "Честита нова смърт" променя и разширява митологията на познатия ни свят и разкрива какви са..

публикувано на 15.02.19 в 16:27

Българинът – все още консервативен и „полово свит“

Тази седмица предаването ни "Радиоприемница“ беше посветено на любовта и виното, а в последния работен ден решихме да разберем каква е сексуалната ни култура и добро ли е сексуалното ни здраве. Наш събеседник беше сексологът д-р Тодор Еров, който обясни, че  сексът е неизменна част от нашето съществуване.  "Сексът е източник не само на физическо..

публикувано на 15.02.19 в 15:40