Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Управлението на водите – ключово за ЕС

Водата - без нея не можем. Почти 70 процента от земната повърхност е покрита с вода, но само 2,5% от водата в света е прясна - останалата е солена и е част от световния океан. Реално погледнато, само 1% от водата е едновременно прясна и леснодостъпна, останалата е част от ледници и снегове.

Да се концентрираме върху Европа - според последните данни на Европейската агенция за околната среда само 40 на сто от водата на Стария континент може да бъде определена като добра, според стандартите на Европейската директива за водата от 2000 година - тук под "вода" разбираме езера, реки, крайбрежни води. В този важен момент за развитието на "водната" европейска политика в рамките на австрийското председателство на ЕС във Виена се проведе Петата конференция за управление на водата. Много теми бяха засегнати - свързани не само с моментното състояние на водите в Европа, но и за бъдещите предизвикателства като влиянието на климатичните промени върху водните ресурси или пък увеличаващото се количество микрочастици във водата.

Водата в градовете - друга много важна тема, която беше обсъдена, тъй като (отново според статистиката) 60% от европейските градове използват прекомерно количество вода, т.е. в това отношение има сериозно поле за подобряване, което включва и загубите от течове във водопроводните системи.

Да се върнем на чистотата на водата - по този показател (според доклад от юни 2018) най-добре се представят реките в Естония, Словакия и Румъния. В Естония процентът от тях, който може да бъде определен като добър или много добър е над 70, в Румъния и Словакия - над 60. У нас 43.2 процента от водата в реките влиза в тази категория – как 6ще оценим този факт зависи от това дали ще се сравняваме с Румъния или с Унгария, например, където едва 8% от водите отговарят на европейските стандарти. При езерата Австрия е лидер по чиста вода, следвана от Естония (отново) и Швеция, като и у нас процентът е доста висок - над 55. 

Според еврокомисар Кармену Вела, който отговаря за околната среда, картината във водния сектор в Европа е "смесена", но има няколко добри новини - едната е, че качеството на водата, която пием, се подобрява, макар и бавно, а другата е, че реките в Европа постепенно се прочистват и се връщат в естествените им корита, след като се премахват много от изкуствените прегради и препятствия в тях.

Ако се придържаме към стандартите от Европейската директива (в която е заложено тези стандарти да бъдат достигнати от всички европейски държави до 2015 - включително и за биоразнообразието в реките и езерата), ще видим, че повечето страни в Европа все още са далеч от тях.

Затова и Петата конференция за водата и нейното управление, заложена в официалната програма на австрийското европредседателство, бе толкова важна и събра над 400 експерти и представители на всички нива на европейската администрация. Реално погледнато, в скалата на жизненоважните елементи на съществуването ни, водата би заела лидерска позиция. А управлението на водните ресурси все още е една от ключовите теми в ЕС. В момента тече fitness check на цялостното европейското законодателство в сектора, за да се определи дали то е достатъчно ефективно и адекватно.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Ангел Кунчев показа, че препоръчва  антигрипната ваксинация не само на думи

Грипът нахлува у нас до края на годината

В предстоящия есенно-зимен период се очакват два неизвестни досега щама у нас – Колорадо и Сингапур , за които у населението, разбира се, няма изграден имунитет. Според доклада на Европейския център за контрол на заболяванията, от 42 страни, циркулация на грипните вируси е доказана само в 10 - по два вида от тип А и тип Б. В момента..

обновено на 22.10.18 в 13:20

Ratedhands свръзва майстори и клиенти

Новата интернет платформа ratedhands.com цели да улесни, стимулира и подкрепя комуникацията между майстори, занаятчии, строителни търговци и други лица, предоставящи услуги от една страна и техните потенциални клиенти от друга. Стремежът е чрез иновациите да бъде подобрено доверието между потребителите и бизнеса в сферата на строителството и..

публикувано на 22.10.18 в 13:14
Атанас Сребрев

Атанас Сребрев: Преследвайте мечтите си с цялото си сърце

Атанас Сребрев е български актьор с над 110 роли в холивудски продукции. Ако сте гледали „Да обичаш Пабло“ с Хавиер Бардем и Пенелопе Крус вероятно ви е направило впечатление, че част от филма е сниман у нас и Атанас Сребрев също участва в него. Той е и загадъчният и противоречив герой Бранко Андонов от сериала „Къде е Маги“, който сме гледали по..

публикувано на 22.10.18 в 12:10

Мария Касимова-Моасе: Духовността е антидотът на лошотията

Мария Касимова-Моасе е журналист, колумнист, писател. Работила е в телевизии и вестници, в момента е на свободна практика, била е главен редактор на списания. През 2017 г. издаде книгата „Близки срещи със смесени чувства“, а съвсем скоро излезе от печат първият ѝ роман „Балканска рапсодия“ . Сюжетът се базира на истинска, семейна история,..

публикувано на 22.10.18 в 12:06

Все повече млади мъже имат репродуктивни проблеми

Все по-голям става броят на младите мъже с намалена или дори изчерпана оплодителна способност. Според статистиката, при около 50% от двойките с репродуктивни проблеми причината е при мъжа.  Независимо от това, за профилактика на репродуктивните способности у нас се говори предимно при жените. Мъжете, обаче, също трябва да се обръщат към специалист..

публикувано на 22.10.18 в 10:51