Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Информираното решение е правилното решение преди да се тегли кредит

Снимка: Pixabay
Пазарът на недвижими имоти е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. Темпът, с който банките отпускат ипотечни кредити, се ускорява. По данни на БНБ ръстът през юли на годишна база е с 9%, а потребителските кредити са се увеличили с над 15%. Лихвените проценти продължават да падат въпреки прогнозите на специалистите, че този процес ще спре. Тези условия изкушават много хора да инвестират в жилищен имот. За какво трябва да внимаваме, когато теглим ипотечен кредит? Каква е цялостната картина на пазара на имоти - за това разказва кредитният консултант Николай Устамитев.

Пазарът в момента е по-стабилен отколкото беше през 2008 г. Банките започнаха да стават по-предпазливи в раздаването на кредити, коментира Устамитев. Много хора смятат, че повишаването на цените на имотите много прилича на бума от преди 10 г., но това не е така, защото тогава лихвите са били по-високи, а хората са имали много спестявания в банките заради по-високите лихвени проценти по депозитите, докато в момента тези лихви са нищожни и има хора, които предпочитат да инвестират спестените си средства в имот.

Има и много млади хора, които предпочитат да изтеглят кредит и да си закупят жилище вместо същите пари да дават за наем. Хората, които искат да си закупят жилище трябва да имат първоначална преценка на финансовите си възможности. Има кредитни консултанти, които са извън конкретна банка, които могат да им помогнат да разберат какъв кредит могат да си позволят спрямо доходите си. Една ипотечна сделка обикновено стои на два основни фундамента - първо, кредитоспособността на този, който иска да изтегли кредит от банката, вторият фундамент е обезпечението.

Преди да се предприеме тегленето на кредит трябва да се провери съотношението между дълга и нетния доход. За България обикновено това съотношение е 60%. Когато говорим за общ дълг не става дума само за вноската, която ще се плаща по новия ипотечен кредит. Става дума също за стоков кредит, кредитна карта, потребителски кредит, друго плащане, което обикновено се забравя. Друг важен аспект е остатъчният доход или т.нар. социална поносимост на кредита - възможността хората с кредит да покриват семейните си нужди. Ако тези съотношения бъдат балансирани, то банката може да отпусне кредит на кредитоискателя.

В момента е силно конкурентен банковият пазар и съответно лихвените равнища не са високи. Всеки потребител трябва сам да реши дали иска кредитът, който тегли дали да бъде с променлива (плаваща) или фиксирана лихва, но това зависи и от годините, за които ще се изплаща кредитът. Всяка банка сама определя и наказателната си лихва, която се прилага при просрочие на вноските по кредита.

Преди да се изтегли кредит е необходимо да се обърне внимание и на годишния процент на разходите. За финансовите консултанти това е най-добрият показател за общата цена на кредита на потребителя, защото в този показател се генерират всички разходи за заема във времето. Добре е, когато се преценяват офертите за кредити на банките, да се вземе предвид точно този показател. Трябва да се сравнява еднакъв срок и еднакъв размер на кредита.

Препоръчително е, когато се сравняват оферти, да се разглежда годишният процент на разходите заедно с общо върнатите суми в края на периода. Това е най-прецизният количествен измерител. По високият ГПР не означава по-висока върната сума. Банките са задължени вече, когато се дава оферта, да дават Единен стандартизиран информационен формуляр, в който са записани всички разходи, дори и месечните такси по разплащателната сметка, която се открива при даването на кредит, а ГПР включва освен лихви и комисионни, също така и такси, включително и таксата за предсрочно погасяване на кредита”.

Важно е да се знае също, че банките не са склонни да финансират закупуването на имот “на зелено”, т.е. без Акт 16, но в случаи на еднофамилна къща, например, отпускат заеми. Причината за това е, че не могат да обезпечат кредита в случай на неплащане от страна на потребителя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Грийнпийс" подкрепя зелено възстановяване на Украйна

"Грийнпийс" увеличава подкрепата си за зелено възстановяване на Украйна. От самото начало на руската инвазия "Грийнпийс" се стреми да подкрепя украинския народ. Само няколко месеца след началото на войната от организацията започнаха работа по възстановяване на разрушени от военните действия болници, училища и детски градини – по нов, зелен,..

публикувано на 19.04.24 в 13:31
Крис Илиев с част от екипа на

"Мъртвешки танц" по Стриндберг - сложната връзка любов-омраза в човешките отношения

За постановката "Мъртвешки танц“, с отзвук от неотдавна състоялата се премиера разговаряхме в предаването "Добър вечер, София"с актьорите Християна Стоименова и Михаил Иванов, както и с режисьора Ивелина Колева. Режисьорът Ивелина Колева,  за която това е дипломен спектакъл сподели, че за нея особено вълнуваща е била първата среща с..

публикувано на 19.04.24 в 12:59

Або представя втората си книга с разкази "Тука е така"

На книжния пазар излезе втората книга с разкази на Або "Тука е така". Историите са написани с много чувство за хумор и съдържат автобиографичен елемент. Пред Радио София Або сподели, чес интерес се връща в своето детство, именно когато се случва Прехода. Книгата е споменик на десетина години от неговото съзряване и порастване. „Аз..

публикувано на 19.04.24 в 12:15

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите на място, на което да се забавляват и да споделят. Един от хората, които работят по проекта, е арх...

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35