Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

По традиция и днес в Александровска болница

Клиниката по психиатрия отвори вратите си за разглеждане на дейностите и възможностите

Има не само стигма, а и автостигма на самите пациенти, обясни проф. Вихра Миланова

Снимка: Лилия Герчева
По случай Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“ обяви Ден на отворените врати. Посетителите имаха възможност да се запознаят с прилаганите арт терапии и обучения. Инициативата продължава и довечера - с благотворителен анти-стигма спектакъл под надслов „Цветен ден“ в подкрепа на рехабилитационните програми, прилагани в клиниката.

Посетителите на клиниката имаха възможност да присъстват на демонстрация на арт терапии и различни психообучения - за афективни разстройства, тревожност; както и рехабилитация чрез музикотерапия.

Заниманията включват различни упражнения, които ангажират пациентите, според конкретното им заболяване, обясни музикотерапевтът Цветина Панайотова.

Инициативата цели да преодолее стигмата към психично болните и страха на пациентите да посетят специалист, коментира пред Радио София началникът на Психиатричната клиника проф. Вихра Миланова.

Още за рехабилитационни програми на клиниката и за лечението на психичните заболявания очаквайте в предаването "Часът на здравето" - в неделя след 9 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска вокална група “Мики Маус” с нова песен за Коледа

Преди 6 години певицата Вяра Панталеева и нейната Детска вокална група “Мики Маус” дадоха началото на една красива традиция - всеки декември да създават нова, красива коледна песен. Към тях в различните години са се присъединявали някои от най-талантливите и обичани български изпълнители като Весела Бонева, Орлин Павлов, Васил Петров и Яна Чакалска...

публикувано на 11.12.18 в 19:21

Коледен благотворителен концерт, посветен на българските деца - таланти

Една коледна музикална приказка очаква гостите на Националното музикално училище "Любомир Пипков", в София днес от 18.00 часа. Посетителите могат да се насладят на уникалния талант на невероятните участници певци, музикални изпълнители, артисти, инструменталисти и художници, подпомогнати от Асоциация за подкрепа на децата. На място ще бъде показана и..

публикувано на 11.12.18 в 19:02

87% работодатели не са работили с бежанци

Върховният Комисариат за бежанците към ООН представи в София план за действие във връзка с ангажирането на работодателите при наемането на бежанци на работа. В едната част от дискусията беше представено и изследване за тяхната заетост у нас в момента, както и мерките, които биха помогнали за повече бежанци, включени в трудовия пазар. В анкетата са..

публикувано на 11.12.18 в 17:35
76-а детска градина „Сърничка“

Детска градина „Сърничка“ в ж.к. „Младост“ 4 вече приема 20 групи с откриването на новата сграда

От тази есен 250 деца имат възможност да тръгнат в нови сгради на 76-а детска градина „Сърничка“ в ж. к. „Младост“ 4. Новата е за 10 групи, със специален корпус, с многофункционална сграда и спортен салон, с всички необходими удобства. С този филиал учебното заведение вече разполага с общо 20 групи. 20 млн. лв. са заложени в..

публикувано на 11.12.18 в 16:44

Най-страшните 10 минути

Детският фонд на ООН представи интерактивна инсталация, която е част от лансираната у нас през месец ноември кампания „Заедно срещу насилието в училище“. Интервенцията в училищата, която ще последва информационната и застъпническа кампания, ще започне от следващата учебна година и ще бъде реализирана съвместно от УНИЦЕФ и Министерство на образованието и..

публикувано на 11.12.18 в 16:08