Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

По традиция и днес в Александровска болница

Клиниката по психиатрия отвори вратите си за разглеждане на дейностите и възможностите

Има не само стигма, а и автостигма на самите пациенти, обясни проф. Вихра Миланова
Снимка: Лилия Герчева
По случай Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“ обяви Ден на отворените врати. Посетителите имаха възможност да се запознаят с прилаганите арт терапии и обучения. Инициативата продължава и довечера - с благотворителен анти-стигма спектакъл под надслов „Цветен ден“ в подкрепа на рехабилитационните програми, прилагани в клиниката.

Посетителите на клиниката имаха възможност да присъстват на демонстрация на арт терапии и различни психообучения - за афективни разстройства, тревожност; както и рехабилитация чрез музикотерапия.

Заниманията включват различни упражнения, които ангажират пациентите, според конкретното им заболяване, обясни музикотерапевтът Цветина Панайотова.

Инициативата цели да преодолее стигмата към психично болните и страха на пациентите да посетят специалист, коментира пред Радио София началникът на Психиатричната клиника проф. Вихра Миланова.

Още за рехабилитационни програми на клиниката и за лечението на психичните заболявания очаквайте в предаването "Часът на здравето" - в неделя след 9 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Черната статистика по пътя и причините за нея

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, бе наш гост в „Трафик София“, за да се фокусираме върху проблемите по пътищата и черната статистика, която не се променя много през годините. "Според статистиката на МВР, над 95% от произшествията в България стават по вина на шофьора" , посочи Христо Радков. "Вината на..

публикувано на 15.10.18 в 18:41

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън, община Своге. В момента детското заведение се помещава в старото училище, но поддръжката на обекта е твърде скъпа и затова местната администрация ще инвестира в ремонта на по-малко и функционално помещение. Намеренията на общинската администрация на Своге е през следващата учебна година,..

публикувано на 15.10.18 в 16:54

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян..

публикувано на 15.10.18 в 16:38

1,2 млрд. евро са приходите от туризъм през юни и юли

Приходите от туризъм само за юни и юли са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1% спрямо предходната - 2017 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката..

публикувано на 15.10.18 в 15:45

1109 пациенти се нуждаят от трансплантация у нас

1109 са пациентите, които се нуждаят от трансплантация у нас в момента, стана ясно по време на официалната церемония за откриване на Европейската седмица на донорството, която се проведе в Университетската болница "Света Екатерина". Кампанията преминава под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!”, като по този начин ще се изрази..

публикувано на 15.10.18 в 15:25