Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

По традиция и днес в Александровска болница

Клиниката по психиатрия отвори вратите си за разглеждане на дейностите и възможностите

Има не само стигма, а и автостигма на самите пациенти, обясни проф. Вихра Миланова

Снимка: Лилия Герчева
По случай Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“ обяви Ден на отворените врати. Посетителите имаха възможност да се запознаят с прилаганите арт терапии и обучения. Инициативата продължава и довечера - с благотворителен анти-стигма спектакъл под надслов „Цветен ден“ в подкрепа на рехабилитационните програми, прилагани в клиниката.

Посетителите на клиниката имаха възможност да присъстват на демонстрация на арт терапии и различни психообучения - за афективни разстройства, тревожност; както и рехабилитация чрез музикотерапия.

Заниманията включват различни упражнения, които ангажират пациентите, според конкретното им заболяване, обясни музикотерапевтът Цветина Панайотова.

Инициативата цели да преодолее стигмата към психично болните и страха на пациентите да посетят специалист, коментира пред Радио София началникът на Психиатричната клиника проф. Вихра Миланова.

Още за рехабилитационни програми на клиниката и за лечението на психичните заболявания очаквайте в предаването "Часът на здравето" - в неделя след 9 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

ИНОВАЦИИ На 21.02.2019 г. в Sofia Event Center, ще се проведе международния форум за иновации “Innovation Explorer”. Темата за юбилейното, пето, поредно издание на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал “Black Mirror” и модерната философия на Ювал Ноа Харари. Ще търси границите на възможностите на технологиите и хората и новите..

публикувано на 21.02.19 в 10:00

Лиана Димитрова с нова изложба и послание: Да рециклираме душата си

Галерия "Сердика" ще представи петата самостоятелна изложба на младата художничка Лиана Димитрова. Експозицията носи името "Recycle" и отваря врати в 18:30 часа в петък, 22 февруари. Техниките, които ще погалят очите на публиката, са абстрактно живописни, с леки съвременни акрилни техники, а посланието - отправено към вътрешния ни свят. „Cycle..

публикувано на 21.02.19 в 09:33

Защо е важно да пием вода

Тялото ни се състои от 70% вода, затова изключително важно за всички системи и метаболитни процеси, необходими за здравето и младостта ни, е да приемаме вода. В момента, когато устата ни пресъхне, означава, че вече сме дехидратирани.   Водата е абсолютно необходима за всеки жив организъм. Редовният прием на достатъчно количество течности е също толкова..

публикувано на 20.02.19 в 19:11

Търси се нов управител на защитеното жилище в с. Гурмазово

Община Божурище търси нов оператор, който да управлява защитеното жилище в с. Гурмазово, тъй като изтича договорът на настоящия доставчик на социалната услуга. В момента, в жилището са настанени младежи от 18 до 25 г., които са напуснали специализирани институции, нямат семейства или не получават подкрепа от близките си и които се нуждаят от помощ за..

публикувано на 20.02.19 в 17:15

Увеличават се формите на насилие и тормоз над деца и остават скрити за родителите

На кръгла маса за безопасността на децата онлайн беше представена кампанията "Бдителни родители" на Института за социални дейности и практики, която обръща внимание на ключовата роля на родителите в закрилата на децата от заплахи в интернет. Мотото на кампанията е "Родителството е предизвикателство. Внимавай да не пропуснеш нещо". Посланията се..

публикувано на 20.02.19 в 16:44

Започна ремонтът на улица "6 септември"

Днес започна поставянето на металните огради за осигуряването на ремонта по улица „6 септември“, в участъка между улиците „Аксаков“ и „Славянска“. До средата на април се очаква да бъдат обновени пътните и тротоарни настилки. Ремонтът ще бъде извършен на два етапа. Първо ще се работи по пътното платно, което ще бъде с гранитни павета, а..

публикувано на 20.02.19 в 16:31

Домашните игрови конзоли - от огромна кутия без процесор до виртуална реалност

Историята на домашните игрови конзоли води началото си още от 60-те години на XX век. Първият образец не е имал свой процесор и е представлявал голяма кутия с много закачени външни адаптори. С развитието на техниката, около 1976 година се появява "Атари 2600" и  Fairchild Video Entertainment System - първите игри със сменяеми касети. Новото при..

публикувано на 20.02.19 в 16:03