Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Иън Макюън е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза”

Писателят Иън Макюън беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Иън Макюън е роден на 21 юни 1948 година. Носител е на наградата „Букър“ за романа „Амстердам“ и е смятан за един от най-ярките британски белетристи на своето поколение. През 2008 г. списание „Times“ го включва в списъка „50-те велики британски писатели след 1945 година“, а вестник „Daily Telegraph“ го поставя на 19-то място в списъка „100-те най-влиятелни личности в британската култура“. Той е автор на романите „Почивка в чужбина“, „Дете във времето“, „Черните кучета“,  „Операция „Сладкоугодник“, „Законът за детето“ и много други. Част от творчеството му е насочено към детската аудитория. Макюън е автор и на две пиеси. 
След като беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза”, писателят произнесе академично слово на тема „Свободата на изразяването” пред широка аудитория в Софийския университет.
Искам да изразя огромната си благодарност за това отличие. За мен е огромна чест да го приема. За мен свободата на словото означава да се изразяваме свободно докато пишем, но също така да слушаме и да мислим свободно. Свободата на словото е от изключителна важност за университетите, за да може човек да получи едно квалифицирано образование. Можем да кажем, че в момента свободата на словото е по-голяма, отколкото в предните епохи. Въпреки това - тази свобода винаги ще бъде атакувана, независимо дали от политици, популисти, или от организираната престъпност. Натискът върху свободната реч идва от крайните идеологии в политиката и в религията. Главната идея е да се заглушат всички гласове, освен един - това е политиката на много правителства, които ни управляват. Ще се позова на цитат от Волтер, който гласи - „Аз може да не съм съгласен с това, което казваш, но съм готов с всички сили да защитавам правото ти да изразяваш мнението си.“
Иън Макюън изрази огромната си загриженост за свободата на словото в медиите. Той припомни трагични случаи, в които разследващи журналисти са загубили живота си, заради своите разкрития.
„Миналата година бе убита малтийската журналистка Дафни Галиция, всички знаем какво се случи през февруари в Словакия. Сега целият свят е шокиран от убийството на българския разследващ журналист Виктория Маринова. Това са опити да бъде ограничено свободното слово. Най-важно е да запомним, че свободата на словото е предпоставка за всички други права и свободи, на които ние се радваме. Без свободна реч всяка демокрация е измама. За да можем да се възползваме от всичките си права и свободи, ние имаме нужда от една култура, която подкрепя интелектуалците, писателите и журналистите. Необходимо е те да изразяват мнението. Именно университетите са институциите, които съхраняват културата и ценностите на едно общество. Ако погледнем какво се случва по целия свят, ще видим, че на изключително много места свободата на словото е ограничена. В Близкия изток свободата на словото е равносилна на богохулство. Можете да бъдете наказани много сериозно.“
Иън Макюън каза още, че фалшивите новини са един от най-основните проблеми в глобалното общество. Според него, те ни пречат да се информираме и представляват целенасочена атака срещу свободата на словото.
„Хората, които разпространяват фалшивите новини, искат да ни накарат да вярваме, че нищо не е истина, че не можем да се доверим на никого. На сцената излизат цинизмът и нихилизмът. Правителствата, които подкрепят тази практика, не застават зад човешките права, поругават ги. Аз посветих живота си на романа, защото имам нуждата да изследвам хората и техните отношения с околните. Всяка една книга изразява желанието и стремежа към плурализъм, към това да усетим какво се случва в ума на един друг човек. Всъщност, за мен романът е една от най-големите платформи за свободата на словото. За мен е голяма радост, че посветих живота си именно на романа и за мен е чест да получа почетното звание „Доктор хонорис кауза”.
След церемонията Иън Макюън беше изпратен с аплодисменти от аудиторията. По-късно той се срещна с феновете си за разговори и автографи на любимите им произведения.
Повече по темата - чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29