Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

300 столични домакинства ще получат контейнери за разделно събиране

| обновено на 11.10.18 в 14:33
Снимка: Георги Корнейков, БНР

До края на годината повечето домакинства в 151-и блок в район „Надежда“ ще получат контейнери за домашно разделно събиране на отпадъци. Пилотният проект на Столичната община цели освен да разработи система за събирането, да се формират и бъдещи политики, свързани с управлението на боклука. Общо 300 домакинства в столицата ще бъдат включени в проекта.
Пилотната система ще бъде насочена към хранителните отпадъци и отпадъците от опаковки. На домакинствата ще бъдат раздадени контейнери за домашно разделно събиране и торби за събиране на био отпадъци, които ще използват шест месеца.


Зам.-кметът по направление „Зелена система, екология и земеползване“ в Столичната община Йоана Христова обясни:

Същевременно създаваме и система, която е за последващото сметосъбиране и сметоизвозване, за да видим дали това разделно събиране вкъщи всъщност наистина намалява количеството ни битови отпадъци, които по правило изхвърляме в сивите контейнери за смесени битови отпадъци. Целта ни е да получим и обратна връзка от хората къде са изпитали затруднения.

Около 151 блок ще бъдат изградени споделени ограждения, в които ще бъдат разположени външните контейнери за събиране на генерираните от домакинствата отпадъци, каза  кметът на район „Надежда“ Димитър Димов:

Определили сме вече и точки за контейнерите, които ще са в междублокови пространства. Идеята е да можем да ги заключваме, за да можем да контролираме, тъй като ще се измерва количеството генериран отпадък от различния вид от самата фирма, която е оператор по разделното събиране в района. 

В допълнение на проекта за домашно разделно събиране на отпадъците, Столичната община е отпуснала и средства за облагородяване на околоблоковото пространство. Вече е започнало изграждането на алеи, предстои да са се направи и детска площадка.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

НАУКА От 16.00 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките ще бъде отбелязана Международната година на периодичната таблица на химичните елементи с валидиране на юбилейна марка и с лекция на българския учен в областта на неорганичната химия проф. Христо Баларев. Печатът за пускане в употреба на пощенската марка ще бъде..

публикувано на 24.06.19 в 11:49

Какво трябва да знаем за адаптацията в детската градина

За много родители тръгването на детска градина изисква само предварителен разговор с детето за това, че ще то се срещне с други деца и ще има нови приятелчета, как трябва да свикне и какво трябва да прави, но адаптацията се оказва един доста по-сложен процес. На помощ на родителите идва една "Малка книжка за голямата стъпка", в която детският психолог..

публикувано на 24.06.19 в 11:05

Созопол приема млади творци в XIV Международна лятна академия на изкуствата

Един от най-големите световни кларинетисти – Пол Майер, ще води майсторски клас на XIV-та Международна лятна академия на изкуствата в Созопол от 16 до 31 юли. Петя Великова , създател и артдиректор на форума, за пореден път привлича и кани преподаватели, световни имена в музиката, авторитетни имена в изобразителното изкуство, театъра,..

публикувано на 24.06.19 в 11:04

Безвредни ли са препаратите, с които обработват зелените площи срещу комари

В предаването "Вашият глас" с нас се свърза Ваня Пръвова, която разказа че всяка нощ около 01:00 часа на площад "Руски паметник" спира камион, който по думите ѝ пръска срещу комари. Жената живее в кооперация наблизо и твърди, че се усеща миризма и да се спи е невъзможно. Ваня Пръвова има притеснения относно препаратите и доколко са безвредни, тъй..

публикувано на 24.06.19 в 11:02

Православната църква чества Рождеството на св. Йоан Кръстител

Православната църква чества днес Рождеството на св. Йоан Кръстител. По повод празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия.  От 09:00 часа, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Архиерейска света Литургия в храм „Рождество на св. Йоан..

публикувано на 24.06.19 в 09:18

Дневникът на една софиянка: Да си спокоен е сила

Тъкмо бях тръгнала да се отказвам да пиша днес, приятели, защото се бях притеснила и разгневила едновременно. И си казах: с такива емоции на глава – няма да пиша. Когато реших, че ще се успокоя и ще посветя днешната страница от  Дневника на силата на спокойствието. Нещо, което изначално трудно ми се е получавало, а е толкова ценно като поведение и..

публикувано на 21.06.19 в 16:20

В конкурса за пл.„Св.Неделя“ останаха половината кандидати

От 14-те кандидати, включили се в конкурса за нов облик на пл.„Св.Неделя“, до втора фаза са допуснати 7 архитектурни екипа. Повечето от тях са международни, като участниците са от   Италия, Франция и Русия. Именно през този втори   етап от конкурса ще се осъществи същинското състезание между участниците, каза гл.арх.на Столичната община Здравко..

публикувано на 21.06.19 в 16:14