Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

300 столични домакинства ще получат контейнери за разделно събиране

| обновено на 11.10.18 в 14:33
Снимка: Георги Корнейков, БНР

До края на годината повечето домакинства в 151-и блок в район „Надежда“ ще получат контейнери за домашно разделно събиране на отпадъци. Пилотният проект на Столичната община цели освен да разработи система за събирането, да се формират и бъдещи политики, свързани с управлението на боклука. Общо 300 домакинства в столицата ще бъдат включени в проекта.
Пилотната система ще бъде насочена към хранителните отпадъци и отпадъците от опаковки. На домакинствата ще бъдат раздадени контейнери за домашно разделно събиране и торби за събиране на био отпадъци, които ще използват шест месеца.


Зам.-кметът по направление „Зелена система, екология и земеползване“ в Столичната община Йоана Христова обясни:

Същевременно създаваме и система, която е за последващото сметосъбиране и сметоизвозване, за да видим дали това разделно събиране вкъщи всъщност наистина намалява количеството ни битови отпадъци, които по правило изхвърляме в сивите контейнери за смесени битови отпадъци. Целта ни е да получим и обратна връзка от хората къде са изпитали затруднения.

Около 151 блок ще бъдат изградени споделени ограждения, в които ще бъдат разположени външните контейнери за събиране на генерираните от домакинствата отпадъци, каза  кметът на район „Надежда“ Димитър Димов:

Определили сме вече и точки за контейнерите, които ще са в междублокови пространства. Идеята е да можем да ги заключваме, за да можем да контролираме, тъй като ще се измерва количеството генериран отпадък от различния вид от самата фирма, която е оператор по разделното събиране в района. 

В допълнение на проекта за домашно разделно събиране на отпадъците, Столичната община е отпуснала и средства за облагородяване на околоблоковото пространство. Вече е започнало изграждането на алеи, предстои да са се направи и детска площадка.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Черната статистика по пътя и причините за нея

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, бе наш гост в „Трафик София“, за да се фокусираме върху проблемите по пътищата и черната статистика, която не се променя много през годините. "Според статистиката на МВР, над 95% от произшествията в България стават по вина на шофьора" , посочи Христо Радков. "Вината на..

публикувано на 15.10.18 в 18:41

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън, община Своге. В момента детското заведение се помещава в старото училище, но поддръжката на обекта е твърде скъпа и затова местната администрация ще инвестира в ремонта на по-малко и функционално помещение. Намеренията на общинската администрация на Своге е през следващата учебна година,..

публикувано на 15.10.18 в 16:54

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян..

публикувано на 15.10.18 в 16:38

1,2 млрд. евро са приходите от туризъм през юни и юли

Приходите от туризъм само за юни и юли са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1% спрямо предходната - 2017 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката..

публикувано на 15.10.18 в 15:45

1109 пациенти се нуждаят от трансплантация у нас

1109 са пациентите, които се нуждаят от трансплантация у нас в момента, стана ясно по време на официалната церемония за откриване на Европейската седмица на донорството, която се проведе в Университетската болница "Света Екатерина". Кампанията преминава под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!”, като по този начин ще се изрази..

публикувано на 15.10.18 в 15:25