Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

300 столични домакинства ще получат контейнери за разделно събиране

| обновено на 11.10.18 в 14:33
Снимка: Георги Корнейков, БНР

До края на годината повечето домакинства в 151-и блок в район „Надежда“ ще получат контейнери за домашно разделно събиране на отпадъци. Пилотният проект на Столичната община цели освен да разработи система за събирането, да се формират и бъдещи политики, свързани с управлението на боклука. Общо 300 домакинства в столицата ще бъдат включени в проекта.
Пилотната система ще бъде насочена към хранителните отпадъци и отпадъците от опаковки. На домакинствата ще бъдат раздадени контейнери за домашно разделно събиране и торби за събиране на био отпадъци, които ще използват шест месеца.


Зам.-кметът по направление „Зелена система, екология и земеползване“ в Столичната община Йоана Христова обясни:

Същевременно създаваме и система, която е за последващото сметосъбиране и сметоизвозване, за да видим дали това разделно събиране вкъщи всъщност наистина намалява количеството ни битови отпадъци, които по правило изхвърляме в сивите контейнери за смесени битови отпадъци. Целта ни е да получим и обратна връзка от хората къде са изпитали затруднения.

Около 151 блок ще бъдат изградени споделени ограждения, в които ще бъдат разположени външните контейнери за събиране на генерираните от домакинствата отпадъци, каза  кметът на район „Надежда“ Димитър Димов:

Определили сме вече и точки за контейнерите, които ще са в междублокови пространства. Идеята е да можем да ги заключваме, за да можем да контролираме, тъй като ще се измерва количеството генериран отпадък от различния вид от самата фирма, която е оператор по разделното събиране в района. 

В допълнение на проекта за домашно разделно събиране на отпадъците, Столичната община е отпуснала и средства за облагородяване на околоблоковото пространство. Вече е започнало изграждането на алеи, предстои да са се направи и детска площадка.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска вокална група “Мики Маус” с нова песен за Коледа

Преди 6 години певицата Вяра Панталеева и нейната Детска вокална група “Мики Маус” дадоха началото на една красива традиция - всеки декември да създават нова, красива коледна песен. Към тях в различните години са се присъединявали някои от най-талантливите и обичани български изпълнители като Весела Бонева, Орлин Павлов, Васил Петров и Яна Чакалска...

публикувано на 11.12.18 в 19:21

Коледен благотворителен концерт, посветен на българските деца - таланти

Една коледна музикална приказка очаква гостите на Националното музикално училище "Любомир Пипков", в София днес от 18.00 часа. Посетителите могат да се насладят на уникалния талант на невероятните участници певци, музикални изпълнители, артисти, инструменталисти и художници, подпомогнати от Асоциация за подкрепа на децата. На място ще бъде показана и..

публикувано на 11.12.18 в 19:02

87% работодатели не са работили с бежанци

Върховният Комисариат за бежанците към ООН представи в София план за действие във връзка с ангажирането на работодателите при наемането на бежанци на работа. В едната част от дискусията беше представено и изследване за тяхната заетост у нас в момента, както и мерките, които биха помогнали за повече бежанци, включени в трудовия пазар. В анкетата са..

публикувано на 11.12.18 в 17:35
76-а детска градина „Сърничка“

Детска градина „Сърничка“ в ж.к. „Младост“ 4 вече приема 20 групи с откриването на новата сграда

От тази есен 250 деца имат възможност да тръгнат в нови сгради на 76-а детска градина „Сърничка“ в ж. к. „Младост“ 4. Новата е за 10 групи, със специален корпус, с многофункционална сграда и спортен салон, с всички необходими удобства. С този филиал учебното заведение вече разполага с общо 20 групи. 20 млн. лв. са заложени в..

публикувано на 11.12.18 в 16:44

Най-страшните 10 минути

Детският фонд на ООН представи интерактивна инсталация, която е част от лансираната у нас през месец ноември кампания „Заедно срещу насилието в училище“. Интервенцията в училищата, която ще последва информационната и застъпническа кампания, ще започне от следващата учебна година и ще бъде реализирана съвместно от УНИЦЕФ и Министерство на образованието и..

публикувано на 11.12.18 в 16:08