Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

300 столични домакинства ще получат контейнери за разделно събиране

| обновено на 11.10.18 в 14:33
Снимка: Георги Корнейков, БНР

До края на годината повечето домакинства в 151-и блок в район „Надежда“ ще получат контейнери за домашно разделно събиране на отпадъци. Пилотният проект на Столичната община цели освен да разработи система за събирането, да се формират и бъдещи политики, свързани с управлението на боклука. Общо 300 домакинства в столицата ще бъдат включени в проекта.
Пилотната система ще бъде насочена към хранителните отпадъци и отпадъците от опаковки. На домакинствата ще бъдат раздадени контейнери за домашно разделно събиране и торби за събиране на био отпадъци, които ще използват шест месеца.


Зам.-кметът по направление „Зелена система, екология и земеползване“ в Столичната община Йоана Христова обясни:

Същевременно създаваме и система, която е за последващото сметосъбиране и сметоизвозване, за да видим дали това разделно събиране вкъщи всъщност наистина намалява количеството ни битови отпадъци, които по правило изхвърляме в сивите контейнери за смесени битови отпадъци. Целта ни е да получим и обратна връзка от хората къде са изпитали затруднения.

Около 151 блок ще бъдат изградени споделени ограждения, в които ще бъдат разположени външните контейнери за събиране на генерираните от домакинствата отпадъци, каза  кметът на район „Надежда“ Димитър Димов:

Определили сме вече и точки за контейнерите, които ще са в междублокови пространства. Идеята е да можем да ги заключваме, за да можем да контролираме, тъй като ще се измерва количеството генериран отпадък от различния вид от самата фирма, която е оператор по разделното събиране в района. 

В допълнение на проекта за домашно разделно събиране на отпадъците, Столичната община е отпуснала и средства за облагородяване на околоблоковото пространство. Вече е започнало изграждането на алеи, предстои да са се направи и детска площадка.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

ИНОВАЦИИ На 21.02.2019 г. в Sofia Event Center, ще се проведе международния форум за иновации “Innovation Explorer”. Темата за юбилейното, пето, поредно издание на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал “Black Mirror” и модерната философия на Ювал Ноа Харари. Ще търси границите на възможностите на технологиите и хората и новите..

публикувано на 21.02.19 в 10:00

Лиана Димитрова с нова изложба и послание: Да рециклираме душата си

Галерия "Сердика" ще представи петата самостоятелна изложба на младата художничка Лиана Димитрова. Експозицията носи името "Recycle" и отваря врати в 18:30 часа в петък, 22 февруари. Техниките, които ще погалят очите на публиката, са абстрактно живописни, с леки съвременни акрилни техники, а посланието - отправено към вътрешния ни свят. „Cycle..

публикувано на 21.02.19 в 09:33

Защо е важно да пием вода

Тялото ни се състои от 70% вода, затова изключително важно за всички системи и метаболитни процеси, необходими за здравето и младостта ни, е да приемаме вода. В момента, когато устата ни пресъхне, означава, че вече сме дехидратирани.   Водата е абсолютно необходима за всеки жив организъм. Редовният прием на достатъчно количество течности е също толкова..

публикувано на 20.02.19 в 19:11

Търси се нов управител на защитеното жилище в с. Гурмазово

Община Божурище търси нов оператор, който да управлява защитеното жилище в с. Гурмазово, тъй като изтича договорът на настоящия доставчик на социалната услуга. В момента, в жилището са настанени младежи от 18 до 25 г., които са напуснали специализирани институции, нямат семейства или не получават подкрепа от близките си и които се нуждаят от помощ за..

публикувано на 20.02.19 в 17:15

Увеличават се формите на насилие и тормоз над деца и остават скрити за родителите

На кръгла маса за безопасността на децата онлайн беше представена кампанията "Бдителни родители" на Института за социални дейности и практики, която обръща внимание на ключовата роля на родителите в закрилата на децата от заплахи в интернет. Мотото на кампанията е "Родителството е предизвикателство. Внимавай да не пропуснеш нещо". Посланията се..

публикувано на 20.02.19 в 16:44

Започна ремонтът на улица "6 септември"

Днес започна поставянето на металните огради за осигуряването на ремонта по улица „6 септември“, в участъка между улиците „Аксаков“ и „Славянска“. До средата на април се очаква да бъдат обновени пътните и тротоарни настилки. Ремонтът ще бъде извършен на два етапа. Първо ще се работи по пътното платно, което ще бъде с гранитни павета, а..

публикувано на 20.02.19 в 16:31

Домашните игрови конзоли - от огромна кутия без процесор до виртуална реалност

Историята на домашните игрови конзоли води началото си още от 60-те години на XX век. Първият образец не е имал свой процесор и е представлявал голяма кутия с много закачени външни адаптори. С развитието на техниката, около 1976 година се появява "Атари 2600" и  Fairchild Video Entertainment System - първите игри със сменяеми касети. Новото при..

публикувано на 20.02.19 в 16:03