Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Ангелова: Застраховането е услуга на доверието

В седмицата, посветена на имотите, предаването “Радиоприемница” се фокусира и върху застраховането на дома.
Застраховането е услуга на доверието. Човек е склонен да дава парите си за някаква услуга само на някой, на който може да вярва, заяви застрахователният брокер Анелия Ангелова. Тя припомни случая с фалиралата застрахователна компания “Олимпик”, като заяви, че има проспани моменти от органите, които трябва да надзирават тази компания, но на застрахователния пазар у нас работят сериозни застрахователни компании и единственият начин човек да бъде финансово компенсиран в труден момент е застраховката.


Една голяма част от българите не вярват на застрахователите и правят само задължителните застраховки. Има и друга група, които вярват на застрахователите и ползват услугите им. Тези хора са в активна възраст, те подхождат стратегически, застраховат се и ако нещо стане с тях или дома им, разчитат на застраховките. Само 8% от българите правят застраховка на дома и имуществото си, а живота си застраховат още по-малко българи.

Да се гледа на застраховката като начин да се компенсират ниски лихви или като финансова инвестиция, не е много добро решение, тъй като застрахователните договори са дългосрочни, средствата, които се инвестират са ниско ликвидни, т.е. човек не може да си ги вземе в пълния размер веднага, коментира Ангелова. Тя съветва застраховката “Живот” да се приема като начин човек и близките му, да бъдат обезпечени при неприятно събитие.
Винаги е добре да се мисли и за застраховка “Живот”,  особено когато се тегли кредит. Препоръката на Ангелова е, тази застраховка да се направи с банката от която се тегли кредита, защото самата банка получава по-добри условия за тези застраховки. Задължително при сключване на такава полица е да се вземе копие от документа и да се прочетат покритите и изключените рискове.

Не е лесно да се направи избор на застрахователна компания, защото всички предлагат различни условия - имат различни рискове, различни допълнителни покрития. Съветът на експерта е първо да се погледне какви са покритите рискове. Добра идея е да се погледне и рискът “Земетресение”, тъй като София е сеизмична зона, а този риск не се предлага в основното покритие. Основното покритие обикновено включва рисковете “Пожар”, “Природни бедствия”, “Злоумишлени действия от трети лица”. Важно е да се погледне и дали компанията, където ще се застраховаме, е стабилна.

Не е лошо да се използват и услугите на брокери, защото застрахователната услуга е сложна и има много общи условия, които само брокер може да предаде на човешки език, както и да помогне със съвет. Отделно от това, брокерът има поглед и върху обезщетяването на клиентите. Трябва да се има предвид например, че кражбата е диференцирана, като условието за настъпване на застрахователно събитие е да има взлом, т.е. да си личат следи от влизането на крадец в дома или колата. С модернизирането на кражбите и застрахователите предлагат услуга като “кражба с техническо средство”.
Клаузата “Самоучастие” в застраховката е разпространено в западните страни. Става дума за от 2-5% от застрахователната сума, който клиентът трябва да покрие сам, т.е. ако е застрахован апартамент, то при възникване на щета, първите 1000-2000 лв. ги покрива клиентът. В България този тип застраховки касаят само риска “Земетресение”.

Друг съвет на Ангелова, е застраховката на домашното имущество да се сключва със застраховка “Отговорност към трети лица”. Това означава, че ако в дома ни стане ВиК авария или просто наводним съседа си, то щетите, които ще му бъдат причинени, ще бъдат поети от това покритие, което е незначително като цена - между 2 и 10 лв. на година, а спестява много неприятности със съседите.

Важно при застраховките е да се реагира навреме и да се уведоми застрахователят за настъпилото събитие възможно най-скоро. Най-често срещаният риск по застраховка на домашно имущество, е ВиК авария, щетите са между 200 и 1000 лв. в зависимост от сериозността на аварията. Препоръката на Ангелова е, когато се случва застраховка, да се провери покриват ли се разходите за възстановяване и установяване на щетата. Всеки застраховател в рамките на 15 дни трябва да се произнесе по претенцията на застрахования.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01