Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София планира разделно събиране и на текстилни отпадъци

Йоана Христова
Снимка: Радио София

Столичната община предвижда да допълни Интегрираната система за третиране на отпадъците като създаде отделна процедура за текстила. След кампанийното събиране на такива отпадъци, сега усилията са насочени към обособяването на постоянни контейнери, в които гражданите целогодишно да изхвърлят.

Ресорният заместник-кмет Йоана Христова поясни:

Вече като че ли има съзнание достатъчно, че текстилът е един вид отпадък, който може да се изхвърля разделно. Подготвихме ред и условия, фокусирани върху разделното събиране на отпадъци. Предстои ни да обявим конкурс, и ако получи одобрението на Столичния общински съвет, ще очакваме фирми да подадат своите заявления, за да можем да разположим такива контейнери в различните райони, в които отделно да се събират текстилни отпадъци.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улици и булеварди в София

В София ще се извършва миене на улици и булеварди. Това съобщиха от Столичната община. Дейността се организира от Столичния инспекторат. Улиците няма да бъдат затваряни за движение. От Общината призовават гражданите да не паркират в посочените часове, за да не затрудняват екипите на почистващите фирми. От 10.00 часа до 16.00 часа ще се мие ул. „Хан..

публикувано на 21.02.19 в 08:53

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Това съобщиха от дружеството.  От 09:00 часа тази сутрин до 05:00 часа на 22 февруари 2019 г. във връзка с подмяна и превключване на уличен водопровод на ул. „Патриарх Герман“ в с. Герман се налага спиране на водоподаването на живеещите в района на: с. Лозен между ул...

публикувано на 21.02.19 в 08:43

Очаква ни слънце днес, максималните температури ще бъдат между 9° и 14°

Днес ще преобладава слънчево време, с по-съществени временни увеличения на облачността над Източна България, сочи прогнозата на НИМХ.  Ще продължи да духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за месеца.  Над Черноморието ще бъде..

публикувано на 21.02.19 в 08:35

24 тона текстилни отпадъци са събрани от Столичната община през 2018-а

109 контейнера за текстил вече за разположени на територията на София. Паралелно с това, от общината тестват и система, която не позволява отпадъка да се извади неправомерно. Това съобщи зам.-кметът в направление екология Йоана Христова , която представи новите контейнери за текстил. Столичната община започна да събира разделно текстилните отпадъци..

публикувано на 20.02.19 в 14:35
„Оркестър Титаник“ ще свири в Сатиричния театър тази вечер

Накъде в столицата

ТЕАТЪР   В Народния театър "Иван Вазов" са обявили почивен ден… По-точно в афиша им е насрочена постановката на Камен Донев „Почивен ден“ с участието на Антон Радичев, Мария Каварджикова, Кирил Кавадарков, Ванча Дойчева, Пламен Пеев, Захари Бахаров, Карла Рахал, Биляна Петринска, Марин Янев, Росица Дичева, Александър Кадиев..

публикувано на 20.02.19 в 09:59

Стотици аптеки протестират затворени

Стотици аптеки в страната днес ще останат затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите. Около 724 аптеки ще се включат в протеста, това прави около една четвърт от всички аптеки в страната,..

публикувано на 20.02.19 в 09:04

Столични райони с нарушено водоснабдяване днес

Временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от „Софийска вода”. Във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Чавдар Мутафов“ кв. „Витоша“, днес се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа в района на: бул. „Симеоновско шосе“, ул. „Чавдар Мутафов“, ул. „Тодор Чипев“, ул. „.Могилата“, ул...

публикувано на 20.02.19 в 08:52