Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

11 октомври - Световен ден за борба със затлъстяването

Момичетата в България стават по-фини, момчетата още не се движат достатъчно

- Сега да си хапна, пък има време да отслабвам...
По повод днешния Световен ден за борба със затлъстяването специалисти оповестиха още актуални данни за проблема сред младите българи.

По думите на доц. Теодора Дърленска и доц. Светослав Ханджиев от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания всяко четвърто дете в ЕС има наднормено тегло. Лошите хранителни навици и обездвижването са сред водещите причини за метаболитни нарушения още в детска и ученическа възраст.

Последното национално проучване на храненето на населението показва, че средно около 30% от момичетата и момчетата са с наднормено тегло, а около 13 на сто имат дори затлъстяване.

Положителен факт е, че при момичетата в България има намаляване на свръхтеглото. Освен това българчетата са на делят второ-трето място (с децата от Гърция) по консумация на плодове и зеленчуци (на първо е Португалия).

Децата и учениците у нас прекарват средно повече време пред технологични екрани, в сравнение с връстниците им от Европа. Обездвижването се омаловажава от родители и деца, но то се отразява осезаемо и върху телесното тегло.

Препоръката към родителите е децата да почиват на открито, с двигателни активности, да избягват пакетираните и храните с повече захар, а колкото да контактите с технологиите - най-малките да стоят до 40 минути, а тийнейджърите – до 3 часа на ден със задължителните 10-15-минутни почивки на всеки час.

Чуйте повече по темата в репортажа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска вокална група “Мики Маус” с нова песен за Коледа

Преди 6 години певицата Вяра Панталеева и нейната Детска вокална група “Мики Маус” дадоха началото на една красива традиция - всеки декември да създават нова, красива коледна песен. Към тях в различните години са се присъединявали някои от най-талантливите и обичани български изпълнители като Весела Бонева, Орлин Павлов, Васил Петров и Яна Чакалска...

публикувано на 11.12.18 в 19:21

Коледен благотворителен концерт, посветен на българските деца - таланти

Една коледна музикална приказка очаква гостите на Националното музикално училище "Любомир Пипков", в София днес от 18.00 часа. Посетителите могат да се насладят на уникалния талант на невероятните участници певци, музикални изпълнители, артисти, инструменталисти и художници, подпомогнати от Асоциация за подкрепа на децата. На място ще бъде показана и..

публикувано на 11.12.18 в 19:02

87% работодатели не са работили с бежанци

Върховният Комисариат за бежанците към ООН представи в София план за действие във връзка с ангажирането на работодателите при наемането на бежанци на работа. В едната част от дискусията беше представено и изследване за тяхната заетост у нас в момента, както и мерките, които биха помогнали за повече бежанци, включени в трудовия пазар. В анкетата са..

публикувано на 11.12.18 в 17:35
76-а детска градина „Сърничка“

Детска градина „Сърничка“ в ж.к. „Младост“ 4 вече приема 20 групи с откриването на новата сграда

От тази есен 250 деца имат възможност да тръгнат в нови сгради на 76-а детска градина „Сърничка“ в ж. к. „Младост“ 4. Новата е за 10 групи, със специален корпус, с многофункционална сграда и спортен салон, с всички необходими удобства. С този филиал учебното заведение вече разполага с общо 20 групи. 20 млн. лв. са заложени в..

публикувано на 11.12.18 в 16:44

Най-страшните 10 минути

Детският фонд на ООН представи интерактивна инсталация, която е част от лансираната у нас през месец ноември кампания „Заедно срещу насилието в училище“. Интервенцията в училищата, която ще последва информационната и застъпническа кампания, ще започне от следващата учебна година и ще бъде реализирана съвместно от УНИЦЕФ и Министерство на образованието и..

публикувано на 11.12.18 в 16:08