Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

11 октомври - Световен ден за борба със затлъстяването

Момичетата в България стават по-фини, момчетата още не се движат достатъчно

- Сега да си хапна, пък има време да отслабвам...
По повод днешния Световен ден за борба със затлъстяването специалисти оповестиха още актуални данни за проблема сред младите българи.

По думите на доц. Теодора Дърленска и доц. Светослав Ханджиев от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания всяко четвърто дете в ЕС има наднормено тегло. Лошите хранителни навици и обездвижването са сред водещите причини за метаболитни нарушения още в детска и ученическа възраст.

Последното национално проучване на храненето на населението показва, че средно около 30% от момичетата и момчетата са с наднормено тегло, а около 13 на сто имат дори затлъстяване.

Положителен факт е, че при момичетата в България има намаляване на свръхтеглото. Освен това българчетата са на делят второ-трето място (с децата от Гърция) по консумация на плодове и зеленчуци (на първо е Португалия).

Децата и учениците у нас прекарват средно повече време пред технологични екрани, в сравнение с връстниците им от Европа. Обездвижването се омаловажава от родители и деца, но то се отразява осезаемо и върху телесното тегло.

Препоръката към родителите е децата да почиват на открито, с двигателни активности, да избягват пакетираните и храните с повече захар, а колкото да контактите с технологиите - най-малките да стоят до 40 минути, а тийнейджърите – до 3 часа на ден със задължителните 10-15-минутни почивки на всеки час.

Чуйте повече по темата в репортажа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Малките деца не трябва да бъдат водени в страни, в които има морбили

Едно от ваксинопредотвратимите инфекциозни заболявания отново ни напомни за себе си през изтеклата седмица - морбили, наричано дребна шарка или брусница. Случаи на заболяването бяха регистрирани в област Благоевград, както и при 37-годишна жена от София, завърнала се от чужбина. От Министерството на здравеопазването заявиха, че към момента не може да се..

публикувано на 17.02.19 в 10:35

Готов е проектът за велоалея от Банкя до "Люлин"

Администрацията на Район “Банкя” на Столичната община е инициатор за изграждане на велоалея, която да свързва град Банкя с жилищен комплекс “Люлин”, а оттам и с центъра на столицата. Вече е изготвен проектът за регулационния план и предстои той да бъде подложен на обсъждане.  Съоръжението ще бъде с дължина 7-8 километра и ще преминава предимно в..

публикувано на 16.02.19 в 14:14
Рангел Марков

Рангел Марков: Банкя ще има модерен Център за личностно развитие на децата

Възстановяването на Централната минерална баня и превръщането й в модерен СПА център е приоритетна задача за Район “Банкя” на Столичната община през тази година. Столичният кмет Йорданка Фандъкова наскоро лично извърши проверка на започналите на 1 ноември 2018 година дейности по реконструкцията. Заедно с това, обаче, на дневен ред е обновяването на..

публикувано на 16.02.19 в 11:19

"eCall" спасява при пътен инцидент с автоматично предаване на данни

След 31 март 2018 г. всички нови леки и лекотоварни моторни превозни средства, продадени в Европейският съюз, трябва да са оборудвани с eCall устройство, базирано на спешния телефон 112. " eCall може да се задейства ръчно от пътниците или автоматично, веднага след като сензор регистрира данни за сериозен удар. След активиране се изпраща минимален..

публикувано на 15.02.19 в 16:55

Жилищните кредити за последните две години се увеличават с 24%

Само 10% от българите са застраховали своите жилища, като процентът за западна Европа е над 90%. Това стана ясно на среща между представители на сектора недвижими имоти, застрахователи и банки днес в София.  Покупките на нови имоти се увеличават, както и взимането на ипотечни кредити. Броят не жилищните ипотечни кредити в страната се увеличава. До..

публикувано на 15.02.19 в 16:32

"Честита нова смърт" в кината от днес

"Честита нова смърт" - продължение на хита "Честита смърт", в който колежанката Трий Гелбман попада във времева примка и е принудена да преживява отново и отново деня на своята смърт, докато не разкрие самоличността на собствения си убиец, е вече в кината. "Честита нова смърт" променя и разширява митологията на познатия ни свят и разкрива какви са..

публикувано на 15.02.19 в 16:27

Българинът – все още консервативен и „полово свит“

Тази седмица предаването ни "Радиоприемница“ беше посветено на любовта и виното, а в последния работен ден решихме да разберем каква е сексуалната ни култура и добро ли е сексуалното ни здраве. Наш събеседник беше сексологът д-р Тодор Еров, който обясни, че  сексът е неизменна част от нашето съществуване.  "Сексът е източник не само на физическо..

публикувано на 15.02.19 в 15:40