Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

11 октомври - Световен ден за борба със затлъстяването

Момичетата в България стават по-фини, момчетата още не се движат достатъчно

- Сега да си хапна, пък има време да отслабвам...
По повод днешния Световен ден за борба със затлъстяването специалисти оповестиха още актуални данни за проблема сред младите българи.

По думите на доц. Теодора Дърленска и доц. Светослав Ханджиев от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания всяко четвърто дете в ЕС има наднормено тегло. Лошите хранителни навици и обездвижването са сред водещите причини за метаболитни нарушения още в детска и ученическа възраст.

Последното национално проучване на храненето на населението показва, че средно около 30% от момичетата и момчетата са с наднормено тегло, а около 13 на сто имат дори затлъстяване.

Положителен факт е, че при момичетата в България има намаляване на свръхтеглото. Освен това българчетата са на делят второ-трето място (с децата от Гърция) по консумация на плодове и зеленчуци (на първо е Португалия).

Децата и учениците у нас прекарват средно повече време пред технологични екрани, в сравнение с връстниците им от Европа. Обездвижването се омаловажава от родители и деца, но то се отразява осезаемо и върху телесното тегло.

Препоръката към родителите е децата да почиват на открито, с двигателни активности, да избягват пакетираните и храните с повече захар, а колкото да контактите с технологиите - най-малките да стоят до 40 минути, а тийнейджърите – до 3 часа на ден със задължителните 10-15-минутни почивки на всеки час.

Чуйте повече по темата в репортажа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен фестивал “Средновековен Търновград” - една истинска разходка във времето

От 28-ми до 30-ти юни 2019 г. на крепостта Царевец във Велико Търново ще се проведе петото издание на Международен фестивал “Средновековен Търновград”.     Историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век, като истински мост във времето, ще пренесат посетителите в една..

публикувано на 27.06.19 в 12:14

Бен Брукс разказва „Истории за деца, които смеят да бъдат различни“

В „Радиокафе“ днес говорихме за истинските истории за момчета и момичета, които следват мечтите си… Те се крият в книгата „Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ на Бен Брукс. Това са невероятните истории на 100 известни – или не чак толкова – личности, които не са се страхували да правят това, което обичат, и да се борят за своите..

публикувано на 27.06.19 в 11:43

Благотворителен базар "събужда доброто" за подкрепа на каузи

След успешно провелите се два благотворителни базара през 2018 г., Фондация „Бъдеще за таланти” се завръща с ново, по-мащабно събитие, този път в Южния парк. На 6 юли на Голямата поляна в парка ще се проведе Базар на книгите и изкуствата #съБУДИдоброто (благотворителен кооператив) с начало в 9:00 ч. В събитието ще вземат участие няколко..

публикувано на 27.06.19 в 11:13
Мехелен

За честта на един град, създал реална многонационална общност

Представяме ви една градска история, която днес се дава за пример из цяла Европа, а дори и отвъд океана. Тя се е състояла в Белгия, но не е пряко свързана нито с европейските институции, нито с типичните белгийски "хубавини" като шоколада и вафлите. Свързана е с интеграцията на мигрантите - но не на хартия, не за да се отчете дейност, а наистина, с..

публикувано на 27.06.19 в 10:32

Протест заради отказ от реверсивното движение при Драгичево блокира Е79

Организиран протест на жителите на с. Владая, с. Драгичево, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград ще блокира от 17.00 часа на 30 юни /неделя/ международния път Е79. Протестът е предизвикан от решението на Агенция "Пътна инфраструктура" за прекратяване на реверсивното движение в две ленти..

публикувано на 27.06.19 в 10:04

Накъде в София

ИЗЛОЖБИ В Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей "Димитър Димов в писма и спомени", посветена на 110-годишнината от рождението на писателя. Експозицията ще бъде открита в 11.00 ч. Тя съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от..

публикувано на 27.06.19 в 09:50

Фирма за тол услуги с обвинения срещу АПИ

Въвеждането на тол системата създава специфичен бизнес, който ще оперира с обществен ресурс от близо 1,5 милиарда лева - постъпления от пътни такси, които ще се събират само от една фирма. Това твърди една от фирмите, опитала да сключи договор за доставка и обслужване на тол услуги.  Фирмата твърди, че се е сблъскала с административен произвол и..

публикувано на 26.06.19 в 16:59