Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

11 октомври - Световен ден за борба със затлъстяването

Момичетата в България стават по-фини, момчетата още не се движат достатъчно

- Сега да си хапна, пък има време да отслабвам...
По повод днешния Световен ден за борба със затлъстяването специалисти оповестиха още актуални данни за проблема сред младите българи.

По думите на доц. Теодора Дърленска и доц. Светослав Ханджиев от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания всяко четвърто дете в ЕС има наднормено тегло. Лошите хранителни навици и обездвижването са сред водещите причини за метаболитни нарушения още в детска и ученическа възраст.

Последното национално проучване на храненето на населението показва, че средно около 30% от момичетата и момчетата са с наднормено тегло, а около 13 на сто имат дори затлъстяване.

Положителен факт е, че при момичетата в България има намаляване на свръхтеглото. Освен това българчетата са на делят второ-трето място (с децата от Гърция) по консумация на плодове и зеленчуци (на първо е Португалия).

Децата и учениците у нас прекарват средно повече време пред технологични екрани, в сравнение с връстниците им от Европа. Обездвижването се омаловажава от родители и деца, но то се отразява осезаемо и върху телесното тегло.

Препоръката към родителите е децата да почиват на открито, с двигателни активности, да избягват пакетираните и храните с повече захар, а колкото да контактите с технологиите - най-малките да стоят до 40 минути, а тийнейджърите – до 3 часа на ден със задължителните 10-15-минутни почивки на всеки час.

Чуйте повече по темата в репортажа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Черната статистика по пътя и причините за нея

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, бе наш гост в „Трафик София“, за да се фокусираме върху проблемите по пътищата и черната статистика, която не се променя много през годините. "Според статистиката на МВР, над 95% от произшествията в България стават по вина на шофьора" , посочи Христо Радков. "Вината на..

публикувано на 15.10.18 в 18:41

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън, община Своге. В момента детското заведение се помещава в старото училище, но поддръжката на обекта е твърде скъпа и затова местната администрация ще инвестира в ремонта на по-малко и функционално помещение. Намеренията на общинската администрация на Своге е през следващата учебна година,..

публикувано на 15.10.18 в 16:54

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян..

публикувано на 15.10.18 в 16:38

1,2 млрд. евро са приходите от туризъм през юни и юли

Приходите от туризъм само за юни и юли са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1% спрямо предходната - 2017 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката..

публикувано на 15.10.18 в 15:45

1109 пациенти се нуждаят от трансплантация у нас

1109 са пациентите, които се нуждаят от трансплантация у нас в момента, стана ясно по време на официалната церемония за откриване на Европейската седмица на донорството, която се проведе в Университетската болница "Света Екатерина". Кампанията преминава под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!”, като по този начин ще се изрази..

публикувано на 15.10.18 в 15:25