Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В петък:

Обсъждат новата концепция за пл. „Света Неделя”

Снимка: Емил Михов
Среща между кмета на София и представители на Камарата на архитектите ще се състои утре по повод обществената поръчка за нова концепция на пл. „Света Неделя”. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков по време на днешното заседание на Столичния общински съвет. 

Припомняме, че от Камарата на архитектите в България предупредиха в отворено писмо преди ден, че има опасност от нов голям градоустройствен скандал в София. 

Организацията призова кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за нова концепция на пл. „Света Неделя” и да проведат международен конкурс за него. 

По думите на главния архитект на София Здравко Здравков условията на задачата са направени така, че се търси не само концепция, но и работен проект. Той обясни, че веднъж вече общината е променила условията на конкурса, като е намалила изискванията. 
Арх. Здравков добави, че пл. "Света Неделя" е изключително значимо място, което е натрупало под себе си археология и напластяване на всички слоеве архитектура - модернизъм, сецесион, посткомунистическа архитектура, като там той, в качеството си на главен архитект, не би позволил да се упражнява който и да е. Здравков посочи, че от утрешната среща очаква градивен диалог, който да позволи да се продължи конкурса. 
Още по темата - чуйте в звуковите файлове.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска вокална група “Мики Маус” с нова песен за Коледа

Преди 6 години певицата Вяра Панталеева и нейната Детска вокална група “Мики Маус” дадоха началото на една красива традиция - всеки декември да създават нова, красива коледна песен. Към тях в различните години са се присъединявали някои от най-талантливите и обичани български изпълнители като Весела Бонева, Орлин Павлов, Васил Петров и Яна Чакалска...

публикувано на 11.12.18 в 19:21

Коледен благотворителен концерт, посветен на българските деца - таланти

Една коледна музикална приказка очаква гостите на Националното музикално училище "Любомир Пипков", в София днес от 18.00 часа. Посетителите могат да се насладят на уникалния талант на невероятните участници певци, музикални изпълнители, артисти, инструменталисти и художници, подпомогнати от Асоциация за подкрепа на децата. На място ще бъде показана и..

публикувано на 11.12.18 в 19:02

87% работодатели не са работили с бежанци

Върховният Комисариат за бежанците към ООН представи в София план за действие във връзка с ангажирането на работодателите при наемането на бежанци на работа. В едната част от дискусията беше представено и изследване за тяхната заетост у нас в момента, както и мерките, които биха помогнали за повече бежанци, включени в трудовия пазар. В анкетата са..

публикувано на 11.12.18 в 17:35
76-а детска градина „Сърничка“

Детска градина „Сърничка“ в ж.к. „Младост“ 4 вече приема 20 групи с откриването на новата сграда

От тази есен 250 деца имат възможност да тръгнат в нови сгради на 76-а детска градина „Сърничка“ в ж. к. „Младост“ 4. Новата е за 10 групи, със специален корпус, с многофункционална сграда и спортен салон, с всички необходими удобства. С този филиал учебното заведение вече разполага с общо 20 групи. 20 млн. лв. са заложени в..

публикувано на 11.12.18 в 16:44

Най-страшните 10 минути

Детският фонд на ООН представи интерактивна инсталация, която е част от лансираната у нас през месец ноември кампания „Заедно срещу насилието в училище“. Интервенцията в училищата, която ще последва информационната и застъпническа кампания, ще започне от следващата учебна година и ще бъде реализирана съвместно от УНИЦЕФ и Министерство на образованието и..

публикувано на 11.12.18 в 16:08