Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В петък:

Обсъждат новата концепция за пл. „Света Неделя”

Снимка: Емил Михов
Среща между кмета на София и представители на Камарата на архитектите ще се състои утре по повод обществената поръчка за нова концепция на пл. „Света Неделя”. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков по време на днешното заседание на Столичния общински съвет. 

Припомняме, че от Камарата на архитектите в България предупредиха в отворено писмо преди ден, че има опасност от нов голям градоустройствен скандал в София. 

Организацията призова кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за нова концепция на пл. „Света Неделя” и да проведат международен конкурс за него. 

По думите на главния архитект на София Здравко Здравков условията на задачата са направени така, че се търси не само концепция, но и работен проект. Той обясни, че веднъж вече общината е променила условията на конкурса, като е намалила изискванията. 
Арх. Здравков добави, че пл. "Света Неделя" е изключително значимо място, което е натрупало под себе си археология и напластяване на всички слоеве архитектура - модернизъм, сецесион, посткомунистическа архитектура, като там той, в качеството си на главен архитект, не би позволил да се упражнява който и да е. Здравков посочи, че от утрешната среща очаква градивен диалог, който да позволи да се продължи конкурса. 
Още по темата - чуйте в звуковите файлове.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черната статистика по пътя и причините за нея

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, бе наш гост в „Трафик София“, за да се фокусираме върху проблемите по пътищата и черната статистика, която не се променя много през годините. "Според статистиката на МВР, над 95% от произшествията в България стават по вина на шофьора" , посочи Христо Радков. "Вината на..

публикувано на 15.10.18 в 18:41

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън, община Своге. В момента детското заведение се помещава в старото училище, но поддръжката на обекта е твърде скъпа и затова местната администрация ще инвестира в ремонта на по-малко и функционално помещение. Намеренията на общинската администрация на Своге е през следващата учебна година,..

публикувано на 15.10.18 в 16:54

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян..

публикувано на 15.10.18 в 16:38

1,2 млрд. евро са приходите от туризъм през юни и юли

Приходите от туризъм само за юни и юли са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1% спрямо предходната - 2017 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката..

публикувано на 15.10.18 в 15:45

1109 пациенти се нуждаят от трансплантация у нас

1109 са пациентите, които се нуждаят от трансплантация у нас в момента, стана ясно по време на официалната церемония за откриване на Европейската седмица на донорството, която се проведе в Университетската болница "Света Екатерина". Кампанията преминава под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!”, като по този начин ще се изрази..

публикувано на 15.10.18 в 15:25