Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Общо 22,8% от децата в България или всяко четвърто-пето дете у нас расте без родител или без двама родители, пише ТРУД. Възрастните са избрали да изкарват парите си от гурбет в чужбина и са оставили у нас без пряк надзор наследниците си. За тях грижи полагат баби, дядовци, близки и далечни роднини, а понякога дори съседи или по-големи братя и сестри. Най-силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният. Там поне единият родител на 43,8% от децата е в чужбина. На второ място са два статистически региона –Североизточен и Югозападен. Там поне единият родител на около една четвърт от децата е зад граница. На следващо място са два региона – Северен централен и Южен централен. Там поне единият родител на около 15% от децата е в чужбина. Най-слабо засегнат от станалото популярно в последните години явление е Югоизточният регион, където поне единият родител на около 10% от децата е в чужбина.

Задлъжнялостта на българските фирми остава на високи нива, а броят на компаниите, застрашени от фалит, расте, пише СЕГА. Това обявиха от консултантската компания по управление на риска Coface, която вчера представи най-новия си доклад за несъстоятелността в страните от Централна и Източна Европа. Макар България да е една от малкото страни в региона, в която броят на фирмените фалити през 2017 г. намалява, прогнозите са негативни. През миналата година 311 компании са обявени от съда в несъстоятелност, докато през 2016 г. броят им е бил 381. "Ситуацията у нас обаче не е толкова оптимистична. Българската икономика реагира с година-две забавяне от световните тенденции. Още повече че въпреки добрата икономическа среда задлъжнялостта у нас остава голяма", коментира Милена Виденова, управител на "Кофас България".

37 училища от 11 области, сред които са София-град, София Област, Пловдив, Хасково, Враца, Велико Търново и Варна, са извършени проверки по присъствието на ученици в учебните часове за изминалата учебна 2017/2018 г., съобщиха от МОН. Инспекциите установили разминаване в броя на присъстващите ученици и вписаните отсъствия в дневниците и са наложени наказания на пет директори на школата, обясниха от ведомството, информира МОНИТОР. Заради ученици фантоми един от тях е уволнен дисциплинарно, на друг са прекратили срочен трудов договор на временно изпълняващ длъжността „директор“, трети е получил предупреждение за уволнение, а останалите двама са се разминали само със забележки.

Хората с увреждания и занапред ще бъдат защитени от уволнение въпреки настояването на бизнеса тази закрила да отпадне. Искането на работодателите беше записано в проекта на Закона за хората с увреждания, но беше отхвърлено вчера от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, разказва СЕГА. Законопроектът получи зелена светлина, след като в началото на седмицата майките от инициативата "Системата ни убива", национално представителните организации на хората с увреждания и министрите Бисер Петков и Владислав Горанов успяха да се споразумеят по текстовете на най-важния за реформата закон.

44 653 души се възползвали от програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за седем месеца. Тя стартира в края на март, а финансовият ресурс, с които разполага през настоящата година ще позволи още 2258 лица да се включат в нея, пише МОНИТОР. Предвидените средства за 2018 г. са 20 103 061 лв, а желаещите да ползват услугите могат да го заявят до 24 октомври. За сравнение при същия финансов ресурс през 2017 г. и предвидени 500 души повече документи са се подавали почти до края на ноември. Това означава, че сега напливът за рехабилитация е малко по-голям.

Всеки трети първокласник е с наднормено тегло или дори със затлъстяване. Този проблем се наблюдава и при други групи ученици до 12-и клас, пише МОНИТОР. Изводът на експертите е, че при тях расте рискът от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Това показва национално проучване за хранителните навици и начина на живот на българските деца. Тези данни се потвърждават и от седем предишни проучвания, направени в периода 1998-2014 от Националния център по опазване на общественото здраве и анализи, Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция върху храненето и хранителния статус на различни детски възрастови групи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16