Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

Снимка: Община Белоградчик
15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян коментира, че основната идея на проекта е да бъде създадена по-достъпна среда за хората с увреден слух в България.

Бихме искали жестовият език да се признае като официален, да има качествени социални услуги, да има достатъчно жестови преводачи, субтитриране в медиите, да има достатъчно добри образователни услуги за хората с увреден слух. Глухите хора не са болни, те могат да са активни и да участват в живота на обществото, каза още Дерандонян.

В момента в страната има около 20 хил. души, които използват жестов език, като 5 до 8 хил. от тях са на възраст под 29 години. Наблюдава се сериозен недостиг на жестови преводачи в България като в София те са само 5. В цялата страна има само 3 специализирани училища за деца с увреден слух, които се намират в София и Пловдив и Търговище. В трите училища в момента учат около 900 деца.

Александър Андреев, който в момента е студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, разказа за трудностите, с които се е сблъсквал в Специалното училище за ученици с увреден слух "Проф.д-р Дечо Денев“. От 1 до 6 клас, учителите в специализираното училище в София ми помагаха в образователния процес. От 6 до 12 клас обаче, всичко което трябваше да учим, беше написано на дъската. Нямаше реална комуникация между учениците и учителите. Въпреки че е специализирано училище за глухи, повечето учители не знаят жестов език. Никой не може да ни обясни темите така, че ние да ги разберем, обясни Андреев.

Кирил Савов в момента е студент в Нов Български университет, след като среща проблеми да завърши в Софийския университет, поради увредения си слух: Започнах да уча в Софийския университет, специалност „Специална педагогика“ с профил върху глухи деца. Взех всички изпити за 4-те години обучение. Накрая имаше практически изпит, който трябваше да положа в специализираното училище за деца с увреден слух. За съжаление, в училището не ми разрешиха да мина този изпит. Вече три години ръководството не ме допуска, с мотив, че няма да се справя с професията. Софийският университет пък не иска да е в конфликт с училището и въпреки подадената от мен жалба , проблемът остава нерешен. Още 8 глухи студенти се сблъскват с този проблем сега.

Моята практика беше в масово училище. Основното ми притеснение беше как ще ме разбират децата, дали ще ги притесни, че нося слухов апарат. Моят глас е различен, имам акцент. Притеснявах се, че учениците ще се уплашат от мен. Другите учители не ме допускаха много до децата , за да ме предпазят. Но от друга страна - хората с увреден слух трябва да се докоснат до децата, за да ги научат на толерантност. Учениците трябва да разберат, че има и още една различна култура, а именно тази на глухите хора. След време, децата се отпуснаха. Видяха, че въпреки гласа ми се справям и в крайна сметка минах изпита успешно, каза Христина Капицидо, която учи „Педагогика спорт и физическо възпитание“ в Софийския университет.

Младите хора, които участват по Проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух” призоваха институциите и обществото да работят заедно с тях за една по-достъпна среда. Те апелираха към създаване на по-благоприятна среда за разгръщане потенциала на всички хора с увреден слух.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях е "Островът на съкровищата". Идеята за създаването на детско представление идва от Олег Степанов,..

публикувано на 25.04.24 в 13:50

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12