Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Бизнесът поиска да не се полага отпуск върху майчинство, извежда в заглавие СЕГА. Родителският отпуск да не се зачита за трудов стаж при определянето на платен годишен отпуск, поиска Българската стопанска камара. Инициативата на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС по дело от съседна Румъния, по което Европейският съд се произнесе, че периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период за действително полагане на труд, поради което ако в националното законодателство е предвидено върху този период да няма платен отпуск, това е в съответствие на европейските норми. У нас отпускът за бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2 години се признава за трудов стаж, т.е. и за двете години се полага платен годишен отпуск, след като майката се върне на работа. Същият е режимът и за другите родителски отпуски – платени и неплатени, до навършване на 8 г. на детето. Бизнесът отдавна настоява това право да бъде премахнато.

Въпреки съпротивата квотите за хора с увреждания стигнаха до Министерския съвет, четем още в СЕГА. С подкрепата само на КНСБ спорният законопроект за хората с увреждания се добра до Министерския съвет. Социалният министър Бисер Петков смята да се придържа към сроковете, договорени с протестиращите групи, въпреки че вчера националният съвет за тристранно сътрудничество почти единодушно отхвърли проекта му. В неговия последен вариант са направени известни компромиси по отношение на квотите за хора с увреждания, но те са такива, че отварят вратата за корупция. Срещу текстовете възнегодуваха не само работодателските организации, но и КТ "Подкрепа" и вицепремиерът Валери Симеонов. Въпреки това тристранката е само съвещателен орган и Бисер Петков внася днес законопроекта в кабинета. Квотите за хора с увреждания са претърпели втора редакция, но и тя няма да облекчи бизнеса.

Под 4%от българите са със здрави зъби, информира ТРУД. Оралното здраве на българите е трагично. Това обяви във Варна главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Той цитира данни от проучване на експерт от БЗС, според които 96,3% от хората у нас имат поне по един кариес. В устите на хората над 66 г. липсват средно по 17 зъба, но по-тревожното е, че и младежите между 22-24 г. си вадят по два, а всеки четвърти гимназист остава без постоянен зъб преди да стане абитуриент. Причина за това тежко състояние е липсата на добра устна хигиена, консумацията на вредни храни и недостатъчната профилактика, които водят до увреждания още в ранна възраст, обясни д-р Миланов по време на кръгла маса за популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца.

Обучават по 500 учители годишно по „бърза писта“, съобщава МОНИТОР. Идеята е, миналите скоростно обучение, да попълнят недостига на специалисти в образователната система. Педагозите ще се обучават в 3 университета – СУ „Св. Кирил и Методий“, ПУ „Паисий Хилендарски“ и ВТУ „Св.св Климент Охридски“. Това ще се случва по национална програма за алтернативни пътеки, обяви просветния министър Красимир Вълчев. Програмата ще се финансира изцяло от бюджета на МОН, като се очаква до края на 2018-та година да бъде пусната за обществено обсъждане, обясниха от ведомството. Тя ще дава възможност по нея да се обучават специалисти по четири основни пътеки, които ще имат различна продължителност и тренинги, обясни Наталия Михалевска, директор дирекция „Образованието на българи зад граница и училищна мрежа.

97 участъка от общо 250 речни корита в София са почистени, научаваме от ТРУД. Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че речните корита се почистват планово и аварийно с цел да не се допуска завиряване и наводнения преди настъпването на зимния сезон. „Над 1.5 млн. лева е заделила тази година столичната община от бюджета си за поддържането на речните корита. До края на сезона ще почистим още 6 участъка. Тя подчерта, че е изградена система за мониторинг на речните нива и уточни, че в 23 участъка са поставени датчици, което им позволява да реагират бързо, дори и при кризисна ситуация. Фандъкова призова хората да не изхвърлят отпадъците си в реките.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Въвеждат временна автобусна линия № 56А в София

Въвежда се временна организация на движението за временната автобусна линия № 56А до „Новата гора на София“ с оглед осигуряване транспортно обслужване на желаещите, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. На 16 ноември 2019 г. и 17 ноември 2019 г. „Център за градска мобилност“ организира експлоатацията на временна автобусна линия №56А с маршрут:..

публикувано на 15.11.19 в 19:16
По-рано тази година беше възстановена скулптурата на баща и син Славейкови, но посегателствата продължиха

Поръчан е нов бастун за Пенчо Славейков

Скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови ще бъде възстановена, вече е поръчано изработването на нов бастун, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в своя профил на фейсбук. В момента се преглеждат записите от камерите и се уточнява кога точно бастунът на Пенчо Славейков е бил откраднат. Тази година скулптурата беше реставрирана и върната на..

публикувано на 15.11.19 в 16:26

Пристрастени сте към онлайн шопинга? Внимавайте

Германски психотерапевти настояват пристрастяването към пазаруването в интернет да бъде признато за психично разстройство, защото има особени симптоми, съобщи в. "Дейли мейл". Обсесивното пазаруване е познато на специалистите от десетилетия. То обаче придобива нови мащаби в ерата на интернет и вече засяга всеки 20-и човек. Хората,..

публикувано на 15.11.19 в 14:25

Седем архитектурни бюра с проекти за пл. "Св. Неделя"

Седем водещи архитектурни бюра подадоха проекти в международния конкурс на Столична община за възстановяване и обновяване на площадното пространство на пл. „Св. Неделя“, съобщиха от Столичната община. OW/MA/CL - One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; "Конкурент-90" ЕООД; Студио..

публикувано на 15.11.19 в 13:11

Касперски: Кибервойната може да стане реалност за милиони

Изпълнителният директор на компанията за киберсигурност Лаборатория "Касперски" предупреди, че много скоро кибервойната може да стане реална за милиони хора. Евгений Касперски прогнозира катастрофални кибератаки срещу критична инфраструктура, освен ако правителствата не предприемат синхронизирани мерки за ограничаване на щетите...

публикувано на 15.11.19 в 11:38

Предложението за първия ден от болничните разбуни духовете

Постигнатото политическо споразумение да не се заплаща първият ден от болничните предизвика широк обществен отзвук в страната. КНСБ и КТ "Подкрепа" реагираха остро и техните президенти Пламен Димитров и Димитър Манолов веднага поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов. Пламен Димитров заяви, че това е неприемливо и несъгласувано със синдикатите..

публикувано на 15.11.19 в 09:45

Нов живот за вълка и заека на „Союзмултфилм“

Филмовото студио „Союзмултфилм“ стартира разработката на нова поредица на анимационния сериал „Ну, погоди!“, Първата серия ще излезе през лятото на 2020 г.,, след което планираме 26 нови епизода, съобщи Юлияна Слащева, председател на филмовото студио. „Ну, погоди!“ (на бълг. Само почакай) е съветски анимационен..

публикувано на 15.11.19 в 09:36