Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Бизнесът поиска да не се полага отпуск върху майчинство, извежда в заглавие СЕГА. Родителският отпуск да не се зачита за трудов стаж при определянето на платен годишен отпуск, поиска Българската стопанска камара. Инициативата на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС по дело от съседна Румъния, по което Европейският съд се произнесе, че периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период за действително полагане на труд, поради което ако в националното законодателство е предвидено върху този период да няма платен отпуск, това е в съответствие на европейските норми. У нас отпускът за бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2 години се признава за трудов стаж, т.е. и за двете години се полага платен годишен отпуск, след като майката се върне на работа. Същият е режимът и за другите родителски отпуски – платени и неплатени, до навършване на 8 г. на детето. Бизнесът отдавна настоява това право да бъде премахнато.

Въпреки съпротивата квотите за хора с увреждания стигнаха до Министерския съвет, четем още в СЕГА. С подкрепата само на КНСБ спорният законопроект за хората с увреждания се добра до Министерския съвет. Социалният министър Бисер Петков смята да се придържа към сроковете, договорени с протестиращите групи, въпреки че вчера националният съвет за тристранно сътрудничество почти единодушно отхвърли проекта му. В неговия последен вариант са направени известни компромиси по отношение на квотите за хора с увреждания, но те са такива, че отварят вратата за корупция. Срещу текстовете възнегодуваха не само работодателските организации, но и КТ "Подкрепа" и вицепремиерът Валери Симеонов. Въпреки това тристранката е само съвещателен орган и Бисер Петков внася днес законопроекта в кабинета. Квотите за хора с увреждания са претърпели втора редакция, но и тя няма да облекчи бизнеса.

Под 4%от българите са със здрави зъби, информира ТРУД. Оралното здраве на българите е трагично. Това обяви във Варна главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Той цитира данни от проучване на експерт от БЗС, според които 96,3% от хората у нас имат поне по един кариес. В устите на хората над 66 г. липсват средно по 17 зъба, но по-тревожното е, че и младежите между 22-24 г. си вадят по два, а всеки четвърти гимназист остава без постоянен зъб преди да стане абитуриент. Причина за това тежко състояние е липсата на добра устна хигиена, консумацията на вредни храни и недостатъчната профилактика, които водят до увреждания още в ранна възраст, обясни д-р Миланов по време на кръгла маса за популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца.

Обучават по 500 учители годишно по „бърза писта“, съобщава МОНИТОР. Идеята е, миналите скоростно обучение, да попълнят недостига на специалисти в образователната система. Педагозите ще се обучават в 3 университета – СУ „Св. Кирил и Методий“, ПУ „Паисий Хилендарски“ и ВТУ „Св.св Климент Охридски“. Това ще се случва по национална програма за алтернативни пътеки, обяви просветния министър Красимир Вълчев. Програмата ще се финансира изцяло от бюджета на МОН, като се очаква до края на 2018-та година да бъде пусната за обществено обсъждане, обясниха от ведомството. Тя ще дава възможност по нея да се обучават специалисти по четири основни пътеки, които ще имат различна продължителност и тренинги, обясни Наталия Михалевска, директор дирекция „Образованието на българи зад граница и училищна мрежа.

97 участъка от общо 250 речни корита в София са почистени, научаваме от ТРУД. Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че речните корита се почистват планово и аварийно с цел да не се допуска завиряване и наводнения преди настъпването на зимния сезон. „Над 1.5 млн. лева е заделила тази година столичната община от бюджета си за поддържането на речните корита. До края на сезона ще почистим още 6 участъка. Тя подчерта, че е изградена система за мониторинг на речните нива и уточни, че в 23 участъка са поставени датчици, което им позволява да реагират бързо, дори и при кризисна ситуация. Фандъкова призова хората да не изхвърлят отпадъците си в реките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16