Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Площадите на Европа гостуват в София

4
Снимка: Каталин Константин

Кое е мястото в един град, което може да разкаже най-добре за неговата история?! Където през вековете са се случвали важните събития, където хората са се събирали и продължават да се събират - разбира се, това е площадът! А точно тази седмица в София гостуват 30 европейски площада, заснети от дрон. Експозицията, организирана от посолството на Румъния, е подредена в Софийския университет. Неин автор е Каталин Константин, преподавател в университета в Букурещ. Млад, изключително начетен (първо е завършил румънска и френска филология, след това - антропология, а накрая решава да направи и втори докторат - по архитектура), интересен събеседник, Каталин Константин обича България - бил е в Боженци, Копривщица, Троян, Жеравна и Пловдив, който му е най-любим.

Но ето историята на експозицията от първо лице - "Когато започнах следването си по архитектура, бях привлечен от площадите, като с учудване установих, че има много книги, изследвания и изложби за конкретни площади, но нито едно не ги разглежда като цяло. И избрах за тема на дисертацията си беше точно това, което показвам в изложбата - градските площади в Европа, представени от архитектурна и културна гледна точка".  И тъй като осъзнава, че един площад не може да бъде истински видян в неговата цялост, ако си застанал на него, Каталин Константин си купува дрон и в продължение на близо 10 години обикаля Европа и снима площади - далеч не само най-известните, но и такива, които са далеч от туристическите маршрути.

Каталин КонстантинПрави си и експерименти - "отивах, без да чета нищо предварително, на някой по-неизвестен площад и се опитвах да отгатна историята на града, разчитайки сградите на площада. Защото, знаете, всички важни за един град сгради, се намират на централния площад. Там е цялата история на пластове. "  Постепенно се очертава и цялостната история на площадите, които са си съвсем наша, европейска "марка" - "Историята на площадите започва още от Древна Гърция, където реално е създаден площада - Платея, Агора, после римляните взимат модела от гърците и създават форума. След залеза на Римската империя има малка пауза, до 9 век, когато средновековните градове взимат форумите и ги трансформират в площади, около които градят или доизграждат градове. И оттогава до наши дни има непрекъсната история на площада - традиция, която е типично европейска. Не че по света няма площади - има и в Азия, и в Америка, някои много хубави и със сигурност по-големи, но историята им е много по-кратка, реално те се появяват там в колониалните времена - и9наче казано, площадите са внесени от Европа."

Така се формира изложбата, която включва 130 снимки на европейски площади. В момента тя е разделена на три - една част е в София, друга - в красив средновековен замък в Испания, третата - в Истанбул. Само за тази година експозицията е представяна в 10 държави.

"Тук в София можете да видите централния площад на Букурещ, както и Централния площад на Брашов - един приказен град в сърцето на Румъния, построен през 10 век от по немски тертип от немци - така че има един типичен централноевропейски площад. Има площади от Западните Балкани, от крайбрежието на Далмация, където е изключително интересно, защото повечето градове са били колонии на Венеция и венецианското влияние се преплита със славянското, което  в крайна сметка доминира. Това е една от най-интересните за разчитане области на Европа поради изключително любопитната смесица от стилове и култури. И разбира се, има много испански площади, защото, по мое мнение, Испания е най-интересната страна по-отношение на площадите. Всяко, и най-малко градче, има място, наречено Плаца Майор, което е пълно с живот от сутрин до вечер, че и през нощта. Така че Испания и Португалия, Иберия тоест, дава най-жива и ясна представа за историята и ролята на площадите".

Чуйте цялото интервю на Лили Големинова с Каталин Константин - ще научите повече и за историята на площадите на Балканите, и за крайбрежието на Далмация (една от най-интересните територии за разчитане на площади, според нашия гост - поради смесицата от венецианско и славянско влияние).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03