Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Изчезваме по естествен път, извежда в заглавие ТРУД. Населението на България изчезва по естествен път. За 30 години сме намалели с 1 936 566. Това стана ясно от годишния Доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 година. Документът бе приет на вчерашното заседание на Народното събрание. В него е посочено, че демографската прогноза на “Евростат” за България за периода 2016 – 2070 година показва трайна тенденция за намаляване на населението в дългосрочна перспектива с 30%. От 7,1 млн. души през 2016 година на 4,9 млн. през 2070 година. Основните фактори за това са ниските нива на раждаемост, миграцията и смъртността. Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението. Най-значима демографска тенденция е процесът на застаряването. До 2060 година населението в трудоспособност възраст (15- 64г.) се очаква да намалее с 39%, а населението на 65 години и повече да се увеличи с 23%.

Подготвен за 24 часа закон ще отпушва трансплантациите, сочи СЕГА. След като месеци наред проблемът със спрените белодробни трансплантации на българи в Европа беше замазван, управляващите се втурнаха да предприемат спешни мерки, а шефът на агенцията по трансплантации получи абсурдния срок от 24 часа да напише законови промени, които да улеснят максимално донорството в България. Така сложният проблем ще се решава на пожар, въпреки че за него се знае от миналата година. От месеци пациенти протестират заради блокираните белодробни трансплантации - такива не се правят у нас, а от миналата година няма европейска клиника, която да приема българи. От началото на годината влиза в сила споразумение между 115 държави срещу трафика на органи и трансплантационния туризъм, което изхвърля българските пациенти от системата за обмен на органи "Евротрансплант". За да се върнем там, трябва да имаме поне 70 донори, а ние имаме само 10. Министерството на здравеопазването призна за проблема с "Евротрансплант" едва в събота, когато проблемът достигна критична точка - 29- годишният Адриан Петков почина, без да дочака трансплантация. Неговите близки обвиниха държавата, че осем месеца ги е лъгала, че всеки момент той ще замине за операция.

ОЛАФ може да провери и ремонта на "Граф Игнатиев" След сигнал на "Спаси София", четем в СЕГА. Колкото повече наближава времето за пускане на трамваите по ремонтиращата се ул. "Граф Игнатиев" - началото на ноември, толкова повече изпъкват строителните неуредици около обекта. След кривите павета и фуги и грозните плочи пред църквата "Св. Седмочисленици" от гражданската организация "Спаси София" алармираха, че сериозен проблем е надвиснал и над релсовия път на улицата. Разследване на организацията показва, че Столичната община е направила промени в проектите за ремонта, когато той вече е бил в ход. Според тях полагащата се в момента от "Джи Пи Груп" виброизолационна подложка на релсите на "Графа" е същата, заради която "ПСТ Груп" бе отстранена от обществената поръчка за ремонта му. Това е станало благодарение на промяна в критериите в техническия проект, извършена при вече започналата реконструкция

Работещите ученици  прибират по три стипендии, пише МОНИТОР. Учениците в 12-и клас, които се обучават чрез работа, да вземат заплати поне колкото три стипендии, а тези в 11-и клас – поне колкото две. Това предвижда предложение на народния представител Милена Дамянова и група депутати към законопроекта за изменение на Закона за професионалното образование и обучение, което бе разгледано на заседанието на образователна комисия в парламента. Според закона за предучилищно и училищно образование максималният размер на стипендията се определя от Министерския съвет и към момента той е 60 лв. Това означава, че ако предложението бъде прието на второ четене в Народното събрание, работодателите ще трябва да плащат по поне 120 лв. възнаграждение за единадесетокласниците, които работят, и по поне 180 лв. за ученик в 12-и клас. Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова обясни, че това е минимумът на възнаграждението, а при възможност един работодател може да осигури и по-високо заплащане.

Дрехите втора ръка поскъпват с до 30 на сто, информира МОНИТОР. Дрехите втора употреба ще поскъпнат с около една трета. Това ще се случи, ако бъде обложени с продуктовата такса всички вносители на текстилни материали у нас, без значение дали са нови или употребявани, обявиха от бранша. Промените са част от измененията в Закона за управление на отпадъците, внесени в Народното събрание на 30 май. Очаква се те да бъдат обсъдени с бранша другата седмица от депутатите от ресорната комисия. B Бългapия нaд 8000 дyши ca зaeти в пpepaбoтвaнeтo и тъpгoвиятa c дpexи втopa yпoтpeбa, ĸaтo в cтpaнaтa имa пoвeчe oт 3000 физичecĸи мaгaзина, ĸъдeтo ce пpoдaвaт тaĸивa oблeĸлa.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16