Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Числеността на ромския етнос у нас ще нарасне сериозно през следващите няколко десетилетия и към 2050 г. всеки пети жител на България ще принадлежи към тази малцинствена група. Прогнозата беше обявена вчера при представянето на изследването „Хоризонт 2030. Демографски тенденции в България“, изготвено от доц. Георги Бърдаров от СУ и доц. д-р Надежда Илиева от БАН с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“, цитирано от СЕГА.. Доминиращите етноси намаляват във всички европейски държави, но сривът никъде не е толкова отчетлив, колкото е в България, посочи доц. Георги Бърдаров. Само за периода 2001 - 2011 г. етническите българи са се стопили с 1 милион души. В същото време най-младият етнос у нас - ромският, продължава стремително да нараства. Последното национално преброяване, проведено през 2011 г., закова броя на ромите на 325 хиляди души, или 4.4% от населението. Експертите обаче смятат, че числеността им е сериозно занижена и в действителност става дума за 750-760 хиляди души. Прогнозата е, че до 2030 г. ще бъдат 820-830 хиляди, а към 2050 г. ще достигнат 1.2 - 1.3 милиона, или 22-23% от населението. Делът им в групата до 18-годишна възраст ще бъде още повисок - около 30%.

Данъкът на старите коли ще нарасне с до 120%. Това показват изчисления на “Труд” на база приетите днес от парламента на първо четене промени в данъчните закони. Най-много ще нарасне данъкът за колите над 20 години с двигател под 100 конски сили, съобщава ТРУД. Например за Голф на 23 години с двигател с 92 к.с. по екостандарта Евро 1 и катализатор данъкът в София сега е 28,56 лв., а догодина ще бъде 62,83 лв., ако Столична община запази сегашните параметри в наредбата за местните данъци и такси. Това е ръст точно със 120%. За Опел Астра на 18 години, с категория Евро 3 и мощност 82 к.с. данъкът в столицата сега е 20,74 лв. а догодина ще стане 41,48 лв., което е точно двойно увеличение на налога.

Просветното министерство смята да финансира обучението на 500 учители годишно по т.нар. "бърза писта", по която висшисти от различни специалности ще могат в рамките на 1 г. да придобият педагогическа правоспособност и да влязат в клас, информира СЕГА. Това стана ясно вчера на дискусия за кадровото обезпечаване на образователната система у нас в столичното 18-о средно училище "У. Гладстон". Въпросното обучение, което ще е под формата на следдипломна квалификация, ще е в рамките на национална програма за алтернативни пътеки към учителската професия. В момента тя е в процес на разработка, поради което още не е ясен бюджетът й. Един от модулите й ще е насочен именно към специалисти, които са завършили висше образование по дадена специалност, но нямат педагогическа правоспособност.

Над 330 жертви на трафик на хора са идентифицирани у нас за първите шест месеца на годината. Това съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора, пише МОНИТОР. Най-голяма част от тях са жените, които стават жертви на сексуална експлоатация. Все по често се срещат и случаи на трафик с цел трудово робство.

Световната статистика сочи, че Румъния и България са сред основните страни на произход на трафик на хора в Европа, а причините са бедността, социалното изключване и отпадането от училище.Компаниите дължат 1,3 млрд. лв. за пострадали хора Tройно поскъпване на “Гражданската отговорност” през 2019 г. е възможно, ако не се стесни кръгът на хората, които имат право да претендират за обезщетения за неимуществени вреди след катастрофа, информира ТРУД. Преди месеци съдът разшири кръга на тези хора до братя, сестри, баби и внуци на пострадалия. Застрахователите дължат по дела в последните 5 години между 800 млн. и 1,3 млрд. лв. за неимуществени вреди, които трябва да се покрият от застраховката. Средно изплатените обезщетения са 95 хил. лв. за убит на пътя.

Над половин минимална заплата или към 300 лв. бихме изхарчили, решим ли да си приготвим зимнината сега, пресметна МОНИТОР. Сумата би ни стигнала за около 200 буркана - краставички, печени чушки, мешани туршии, домати, лютеница, компоти и сладко. Изгодата е най-голяма и можем да минем много по-тънко, ако ползваме плодове или зеленчуци собствено производство, но след средата на октомври градините по дворовете на село вече са обрани. По сергиите, както и през повечето месеци от годината господства вносният зарзават от близки и по-далечни земи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение към средната работна заплата ще..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за инцидента е получен в 00:52 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата.  10..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост, твърдят че се е движила с 200 км/ч...

публикувано на 23.04.24 в 08:11

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще изясняват всички обстоятелства около случая, обясниха пред БНР от Столичната дирекция на вътрешните..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали предиобяд днес, съобщават от областната управа. На 9 април Върховният..

публикувано на 22.04.24 в 13:57