Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се „познава“ времето

През идните дни температурите ще се понижат, но няма да има сериозна валежна обстановка

Снимка: pixabay.com
Какво ще бъде времето? Това е въпросът, който си задаваме всяка вечер, преди да се приготвим за утрешния ден, а и преди да излезем в планувана годишна отпуска. Как се „познава“ времето, как ни влияе то и как се променя? За да си отговорим на всички тези въпроси, поканихме в студиото на "Радиоприемница" метеорологът доц. Илиян Господинов.

И тъй като винаги сме се питали как се правят прогнозите, доц. Господинов ни обясни,че това е сложен процес, в който участват много специалисти от цял свят, защото „атмосферата е една за всички и за да я прогнозираме, трябва първо да я познаваме."

"Правят се измервания на метеорологичните параметри по целия свят, непрекъснато, с класически и съвременни инструменти, каквито са метеорологичните спътници, които наблюдават облачността и други параметри от космоса. След това тази информация се събира и се обменя за общо ползване от всички страни - членки на Световната метеорологична организация към ООН. Информацията се събира в глобални центрове, където има капацитет да се правят атмосферни модели на цялата земна климатична система и на атмосферата в частност, с помощта на които се правят числени прогнози. Със суперкомпютри се изчислява едно бъдещо състояние на атмосферата и това е основата на всички съвременни модерни метеорологични прогнози, включително и прогнозите, които се правят у нас за района на България или за по-голям район", каза доц. Господинов.

Времевият мащаб определя различни видове прогнози. Ежедневните прогнози, които се съобщават за деня, са т. нар. краткосрочни прогнози.

Средносрочните прогнози са до една седмица или десет дни. Има и по-кратки, свръх краткосрочни прогнози - за следващите няколко часа, които са по-специализирани и по-трудно се използват за граждански цели.

Нямаше как да не се възползваме от това, че на гости ни е климатолог, така че попитахме доц. Господинов дали наистина зимата ще се отложи, макар че тя още не е дошла, каквато информация имаше през последните дни. Оказа се, обаче, че в краткосрочен план ще има процес на застудяване, температурите ще се понижат, но без сериозната валежна обстановка, която бе прогнозирана напоследък.

Доцент Господинов обясни, че метеорологичните прогнози имат вероятностен характер, особено за един определен срок напред. Краткосрочните прогнози са по-надеждни, „сбъдват“ се по-пълно и в този смисъл могат да бъдат разглеждани като категорични, но всички прогнози, които са от третия ден напред, имат вероятностен характер и всички събития, които се прогнозират, трябва да бъдат придружени със съобщения за това, в каква вероятност ще се сбъднат.

А дали зимата ще бъде топла или студена, ще има ли сняг за Коледа и условия за ски – чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23