Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Трябва да сме активни граждани - само така ще изискаме промяната от институциите

Деница Петрова
Снимка: Златина Йовкова

Кои са пречките пред екологичните каузи, какво може да направи всеки един от нас, за да помогне за опазването на природата? По тези въпроси говорим с Деница Петрова, активист и ръководител на офиса на „Грийнпийс България“.

Израснала във Варна, но от малка свързана с планините, Деница и досега е запазила любовта си към тях. Затова и когато има време, продължава да води туристически групи през красивите планински места на страната ни. Завършва магистратура по социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а обучението й я отвежда в САЩ. Няколко лета посещава секвоените гори на Калифорния, където работи в лагер за деца:


От септември до юни този лагер се превръщаше в научно училище на открито. Изследвахме реките, гонехме саламандри - учехме чрез преживяване. И това ме накара да реша да се занимавам с природозащита
, казва Деница Петрова.

Именно след завръщането й от САЩ започва като доброволец в сдружение „За Земята“ и впоследствие като координатор на проекти:
В един момент търсеха доброволци за „Грийнпийс“. През 2005 г. организацията се появяваше в България с кораб, който се движеше по Дунава и носеше послание за енергийна революция. През останалите години продължих да следя работата на „Грийнпийс“ и да общувам с тях. И така през 2011 г., когато отваряха представителство тук, ми се обадиха.

Тогава Деница е единственият активист, но в момента екипът на „Грийнпийс България“ наброява 8 души. Смята, че към природозащитниците у нас се води кампания за очернянето им, защото общността е голяма и може да повлияе за даден процес или проблем. Но именно активността и упорството са най-ключови за постигането на екологичните каузи и затова Деница Петрова призовава всеки да изисква промените от институциите.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петрохан проход

Заледени пътища по проходите

Сняг и заледени пътища по високите части на страната. Снощи, на прохода "Шипка" е паднал около 10 сантиметра сняг. Платното е разчистено, но шофьорите трябва да се движат с особено внимание. В района на места има и гъста мъгла. Панорамният път Шипка - Бузлуджа е затворен...

публикувано на 16.11.18 в 08:12

Startup Europe Summit гради мостове между стартъпите и инвеститорите

В София бе открита Startup Europe Summit - среща на високо равнище, посветена на стартиращите предприятия в областта на високите технологии. На форума присъстват над 500 лидери от европейската предприемаческа екосистема, както и представители на всички европейски институции. Фокусът на събитието е върху Централна и Източна Европа и Западните Балкани...

публикувано на 15.11.18 в 16:07

С флашмоб в метрото подкрепиха мъжете, които се борят с рак на простатата

Флашмоб в подкрепа на мъжкото здраве изненада пътниците в метростанция "Сердика". Инициативата под надслов "Подкрепи любимия мъж" е част от кампанията за повишаване информираността за рака на простатата по повод Световния месец за превенция на заболяването.   Облечени с фракове момичетата от Dance Academy и поп певицата Мариана Попова..

публикувано на 15.11.18 в 16:01
От Столичната община явно не искат да виждат такива гледки

Още 4 самопочистващи се тоалетни разполагат в столични градинки

Четири нови градски тоалетни ще има в центъра на София през следващата година. Места, на които ще бъдат разположени са градинките до "Кристал", пространството, което в момента се ремонтира между сградата на Парламента и Софийския университет, както и в близост до църквата "Свети Седмочисленици". Чуйте още по темата.

публикувано на 15.11.18 в 15:25

Търпение и партньорство - ключови за куриерите около Черния петък

Сериозни предизвикателства поставя пазаруването по време на Черния петък. Оборотите рязко нарастват, а заедно с това и обемът на стоките, които трябва да бъдат доставени до клиентите. Търговският директор на една от големите куриерски фирми в България Радослав Крумов гостува в "Радиоприемница", за да обясни повече за куриерската дейност при такива..

публикувано на 15.11.18 в 15:07