Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Трябва да сме активни граждани - само така ще изискаме промяната от институциите

Деница Петрова
Снимка: Златина Йовкова

Кои са пречките пред екологичните каузи, какво може да направи всеки един от нас, за да помогне за опазването на природата? По тези въпроси говорим с Деница Петрова, активист и ръководител на офиса на „Грийнпийс България“.

Израснала във Варна, но от малка свързана с планините, Деница и досега е запазила любовта си към тях. Затова и когато има време, продължава да води туристически групи през красивите планински места на страната ни. Завършва магистратура по социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а обучението й я отвежда в САЩ. Няколко лета посещава секвоените гори на Калифорния, където работи в лагер за деца:


От септември до юни този лагер се превръщаше в научно училище на открито. Изследвахме реките, гонехме саламандри - учехме чрез преживяване. И това ме накара да реша да се занимавам с природозащита
, казва Деница Петрова.

Именно след завръщането й от САЩ започва като доброволец в сдружение „За Земята“ и впоследствие като координатор на проекти:
В един момент търсеха доброволци за „Грийнпийс“. През 2005 г. организацията се появяваше в България с кораб, който се движеше по Дунава и носеше послание за енергийна революция. През останалите години продължих да следя работата на „Грийнпийс“ и да общувам с тях. И така през 2011 г., когато отваряха представителство тук, ми се обадиха.

Тогава Деница е единственият активист, но в момента екипът на „Грийнпийс България“ наброява 8 души. Смята, че към природозащитниците у нас се води кампания за очернянето им, защото общността е голяма и може да повлияе за даден процес или проблем. Но именно активността и упорството са най-ключови за постигането на екологичните каузи и затова Деница Петрова призовава всеки да изисква промените от институциите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40