Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Трябва да сме активни граждани - само така ще изискаме промяната от институциите

Деница Петрова
Снимка: Златина Йовкова

Кои са пречките пред екологичните каузи, какво може да направи всеки един от нас, за да помогне за опазването на природата? По тези въпроси говорим с Деница Петрова, активист и ръководител на офиса на „Грийнпийс България“.

Израснала във Варна, но от малка свързана с планините, Деница и досега е запазила любовта си към тях. Затова и когато има време, продължава да води туристически групи през красивите планински места на страната ни. Завършва магистратура по социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а обучението й я отвежда в САЩ. Няколко лета посещава секвоените гори на Калифорния, където работи в лагер за деца:


От септември до юни този лагер се превръщаше в научно училище на открито. Изследвахме реките, гонехме саламандри - учехме чрез преживяване. И това ме накара да реша да се занимавам с природозащита
, казва Деница Петрова.

Именно след завръщането й от САЩ започва като доброволец в сдружение „За Земята“ и впоследствие като координатор на проекти:
В един момент търсеха доброволци за „Грийнпийс“. През 2005 г. организацията се появяваше в България с кораб, който се движеше по Дунава и носеше послание за енергийна революция. През останалите години продължих да следя работата на „Грийнпийс“ и да общувам с тях. И така през 2011 г., когато отваряха представителство тук, ми се обадиха.

Тогава Деница е единственият активист, но в момента екипът на „Грийнпийс България“ наброява 8 души. Смята, че към природозащитниците у нас се води кампания за очернянето им, защото общността е голяма и може да повлияе за даден процес или проблем. Но именно активността и упорството са най-ключови за постигането на екологичните каузи и затова Деница Петрова призовава всеки да изисква промените от институциите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тестват новите влакчета на метрото

Започват тестовете на новите влакове на софийското метро. Те ще се движат от метростанция „Красно село“ до метростанция бул. „България“. На тестовете ще присъства столичният кмет Йорданка Фандъкова, която ще провери и напредъка по изграждането на третата линия на метрото. Гражданите ще могат да се..

публикувано на 24.04.19 в 09:53

Накъде в София

КОНЦЕРТ От 16.30 ч. до 19.30 ч. в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ - под купола на Ларгото, ще се проведе Пролетен фестивал „Наследство“ . Традиции, обичаи, фолклор, детско ателие и концерт са включени в програмата на третия фестивал „Наследство“, посветен на пролетните традиции на етносите в България. Събитието се организира от..

публикувано на 24.04.19 в 09:06
Илияна Илиева

Регионални иновационни центрове кооперират бизнеса с научни организации

В неделното ни „Радиокафе“ навръх Цветница гост беше Илияна Илиева, зам.-главен директор ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на икономиката. С нея разговаряхме за Регионалните иновационни центрове, които ще бъдат създавани в България. „Икономиката на България все още не е навлязла в етап на преход от ефикасна икономика..

публикувано на 23.04.19 в 18:05
д-р Борил Петров

Д-р Борил Петров: И за миг не съм съжалявал, че избрах да стана лекар

В "Кой кой е" се връщаме повече от 40 години назад, за да си спомним за култовия български филм на режисьора Иванка Гръбчева "Войната на таралежите" и да ви срещнем с един от любимите ни актьори от лентата, изиграл ролята на Лъчезар Пантев (Пантата) - Борил Петров . След ролята на буйното момче с проблеми с бележките в училище, днес той постига..

публикувано на 23.04.19 в 17:48

В Студентски град създадоха споделено място за учене

Фондация „Bfree“ и ПОдЛЕЗНО се обединяват зад най-новия проект „Студентко“. Идеята е да се създаде споделено пространство за учене в Студентски град. Проектът има за цел да подобри условията за учене и да предостави на младите хора едно достъпно, спокойно и приятно място за индивидуална и групова работа. За нас като бивши студенти голяма болка..

публикувано на 23.04.19 в 16:54

София трябва да развива конгресен, културен и събитиен туризъм

Конгресен, културен, събитиен и фестивален туризъм съставят основната визия за развитието на туризма в столицата ни до 2030 година. Това стана ясно в рамките на Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм. През 2017 година София отбеляза около 13% ръст в броя на туристите (1 346 993 души) и около 15% увеличение на реализираните от тях нощувки...

публикувано на 23.04.19 в 16:44

Венета Райкова превръща малката черна рокля в съвременна носия

Завършила „Политология“ и „Външна политика и национална сигурност“, Венета Райкова “стъпва” на модния терен преди 8 години. Създава детски дрехи, след това изработва дизайни за възрастни и вплита в тях българска шевица с цветовете на трикольора. Любовта към България, преклонението пред историята и силата на българския дух, възхищението от културното и..

публикувано на 23.04.19 в 15:55