Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Любка Лакова: Важното е децата да станат личности, да изградят ценностната си система

Те не трябва да спират да учат и да мечтаят, смята младата учителка в с. Долни Пасарел

Снимка: Личен архив
Следващата история е за един изчезващ вид хора. Все още ги има, но намаляват. Това са учителите на България.

Това лято излезе статистика, че на образователната ни система са необходими близо 4000 учители преди началото на учебната година. Няма - тези, които завършват педагогика, избират да работят друго. По-добре платено, с по-малко отговорности. 

Любка Лакова е от изключенията. Тя е начален учител в 202-ро основни училище "Христо Ботев" в Долни Пасарел. Избрала е да остане на село. Единствено и само да бъде в помощ на децата.

Децата я обожават. Приемат я като свой приятел. Знаят, че могат да разчитат на нея - в добро и в лошо. Има отговор на всеки въпрос и решение на всяка задача.

СнимкаУчителят е този, който дава криле на децата, който ги насърчава да преследват мечтите си, да мислят и да се развиват. Любка Лакова го прави с чисто сърце…

Бори се с вятърни мелници, с образователната система и понякога със себе си. Прави го единствено и само за децата.

Имала е безброй възможности за кариерно развитие, но е предпочела да бъде педагог в най-пълния смисъл на думата. Вярва, че бъдещето на децата е в нейните ръце и ако го пусне, ще излети в път без посока.

Децата учат г-жа Лакова да гледа по друг начин на нещата. Научила се е да вижда през детските очи и не разбира тези, които отказват да го направят.

Макар и малко, истински бойци в образователната система все още има. Повечето вече са в пенсионна възраст.

За щастие все още се намират и млади хора, които избират да инвестират време и средства в децата. Като Любка Лакова.
Чуйте радиосрещата с нея.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03

Отбелязваме Международния ден на кукления театър

Днес отбелязваме Международния ден на кукления театър. От 19.00 ч. в Столичен куклен театър ще се състои Десетата юбилейна церемония по връчване на наградите „Сивина“, с които се отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство.  Преди 10 години беше създадена от гилдията на куклените режисьори наградата “Сивина” по инициатива на..

публикувано на 21.03.19 в 17:15
Белослава (преди посещението при личната...)

Дневникът на една софиянка: При джипи-то

Има и такива дни, когато просто не можеш да дишаш. От хубавото пролетно-алергично време навън в комбинация с чистия въздух и измитите във въображението ни улици или пък от някой старателно закучил се в носа ти вирус. Както и да е, вече почти месец си мъкна риновируса в ноздрата или по-скоро ужасяващите му последствия, а именно добрата стара хрема в..

публикувано на 21.03.19 в 17:13
Коритото на река Въча

Иновативни решения помагат в борбата с наводненията в градска среда

Прилагането на иновативни решения, като изграждането на зелени покриви или паркинги с локални резервоари за дъждовните води, са част от мерките, които биха помогнали за справяне с наводненията в градската среда. Това казват от Българската асоциация по водите и инициират разговори с цел обмяна на опит и идеи за справяне с проблема. През последните..

публикувано на 21.03.19 в 16:14
Архив

Жителите на "Младост" излизат на пореден протест

Пореден протест в "Младост" организират жителите на квартала.  Този път живеещите в "Младост 1" ще се съберат, за да изразят недоволството си от намерението в близост до блоковете им да бъде изграден хотел и първостепенна улица.  Това съобщи за Радио София един от организаторите на протеста Цветелина Ценова.  По думите й, теренът на който трябва..

публикувано на 21.03.19 в 16:12

178 хил. лв. за всеки ден забавяне ще плаща фирмата, ремонтираща градинката "Св. Кл. Охридски"

„Няма да приема обект, който не издържа на контрола на надзорната фирма и на гражданския контрол“, подчерта кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. Коментарът ѝ е по повод некачественото изпълнение на ремонта на градинката „Св.Климент Охридски“. Тя припомни, че е спряла дейностите, които фирмата трябва да изпълни по договор, докато не бъдат..

публикувано на 21.03.19 в 16:05

15 НПО-та получиха средства от Столичната община за социални проекти

15 неправителствени организации получиха средства от Столичната община за реализирането на социални и иновативни проекти. Финансирането е по пилотна програма, а одобрените от Столичния общински съвет средствата за нея са 100 000 лв.  Целта на организациите е да предоставят възможност за социално включване на още по-голям кръг от деца и възрастни или..

публикувано на 21.03.19 в 15:58