Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Любка Лакова: Важното е децата да станат личности, да изградят ценностната си система

Те не трябва да спират да учат и да мечтаят, смята младата учителка в с. Долни Пасарел
Снимка: Личен архив
Следващата история е за един изчезващ вид хора. Все още ги има, но намаляват. Това са учителите на България.

Това лято излезе статистика, че на образователната ни система са необходими близо 4000 учители преди началото на учебната година. Няма - тези, които завършват педагогика, избират да работят друго. По-добре платено, с по-малко отговорности. 

Любка Лакова е от изключенията. Тя е начален учител в 202-ро основни училище "Христо Ботев" в Долни Пасарел. Избрала е да остане на село. Единствено и само да бъде в помощ на децата.

Децата я обожават. Приемат я като свой приятел. Знаят, че могат да разчитат на нея - в добро и в лошо. Има отговор на всеки въпрос и решение на всяка задача.

СнимкаУчителят е този, който дава криле на децата, който ги насърчава да преследват мечтите си, да мислят и да се развиват. Любка Лакова го прави с чисто сърце…

Бори се с вятърни мелници, с образователната система и понякога със себе си. Прави го единствено и само за децата.

Имала е безброй възможности за кариерно развитие, но е предпочела да бъде педагог в най-пълния смисъл на думата. Вярва, че бъдещето на децата е в нейните ръце и ако го пусне, ще излети в път без посока.

Децата учат г-жа Лакова да гледа по друг начин на нещата. Научила се е да вижда през детските очи и не разбира тези, които отказват да го направят.

Макар и малко, истински бойци в образователната система все още има. Повечето вече са в пенсионна възраст.

За щастие все още се намират и млади хора, които избират да инвестират време и средства в децата. Като Любка Лакова.
Чуйте радиосрещата с нея.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата от 38 ОУ "Васил Априлов" засадиха дървета за по-чист въздух

София днес отбелязва Ден за по-чист въздух. Затова служителите на общинската администрация няма да използват личните и служебните си автомобили в този ден. В инициативата на Столичната община се включват различи институции, бизнес учреждения и над 100 детски градини и училища на територията на града. В 38 ОУ "Васил Априлов" децата засадиха дървета в..

публикувано на 16.11.18 в 16:49

Цирк социализира лица в неравностойно положение

„Заедно” е темата на първото благотворително събитие на фондация “Мини арт”, което подготвят за тази неделя (18 ноември) от 13.00 до 17.00 ч. в Софийската научна лаборатория. За първи път в София всеки ще може да участва лично в циркови номера, да научи как се прави цирк и да разбере повече за неговата история. Празникът е подходящ както за малки, така и..

публикувано на 16.11.18 в 16:41

Увеличават се случаите на насилие над деца

В 28 държави в Европа около 2,5 млн. млади жени се оплакват от преки и косвени форми на сексуално насилие преди да навършат 15 години. Това припомниха от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в България, в навечерието на 18 ноември, когато  отбелязваме Европейския ден за предотвратяване на сексуалната злоупотреба с деца. Данните бяха представени по време на форум..

публикувано на 16.11.18 в 16:13

FesTEAval доказва, че чаят не е само за болно гърло

Второто издание на изложението на чай - FesTEAval ще се проведе на 16, 17 и 18 ноември в София. Организаторите искат да докажат, че не трябва да свързваме чая само с боледуване, особено по време на студените зимни месеци, които се задават. Напитката е част от многовековната култура на държави от различни точки на земното кълбо - от Япония до..

публикувано на 16.11.18 в 15:52

Как да разпознаем некоректните онлайн търговци

Истерията, свързана с масовото пазаруване по време на т. нар. Черен петък, става все по-голяма. Много потребители предпочитат онлайн пазаруването, но там също ни дебнат опасности. Оказва се, че макар Държавната агенция по метрологичен и технически надзор често да актуализира на сайта си информация за опасни продукти, някои от артикулите се..

публикувано на 16.11.18 в 15:52