Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Любка Лакова: Важното е децата да станат личности, да изградят ценностната си система

Те не трябва да спират да учат и да мечтаят, смята младата учителка в с. Долни Пасарел

Снимка: Личен архив
Следващата история е за един изчезващ вид хора. Все още ги има, но намаляват. Това са учителите на България.

Това лято излезе статистика, че на образователната ни система са необходими близо 4000 учители преди началото на учебната година. Няма - тези, които завършват педагогика, избират да работят друго. По-добре платено, с по-малко отговорности. 

Любка Лакова е от изключенията. Тя е начален учител в 202-ро основни училище "Христо Ботев" в Долни Пасарел. Избрала е да остане на село. Единствено и само да бъде в помощ на децата.

Децата я обожават. Приемат я като свой приятел. Знаят, че могат да разчитат на нея - в добро и в лошо. Има отговор на всеки въпрос и решение на всяка задача.

СнимкаУчителят е този, който дава криле на децата, който ги насърчава да преследват мечтите си, да мислят и да се развиват. Любка Лакова го прави с чисто сърце…

Бори се с вятърни мелници, с образователната система и понякога със себе си. Прави го единствено и само за децата.

Имала е безброй възможности за кариерно развитие, но е предпочела да бъде педагог в най-пълния смисъл на думата. Вярва, че бъдещето на децата е в нейните ръце и ако го пусне, ще излети в път без посока.

Децата учат г-жа Лакова да гледа по друг начин на нещата. Научила се е да вижда през детските очи и не разбира тези, които отказват да го направят.

Макар и малко, истински бойци в образователната система все още има. Повечето вече са в пенсионна възраст.

За щастие все още се намират и млади хора, които избират да инвестират време и средства в децата. Като Любка Лакова.
Чуйте радиосрещата с нея.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

ШОУ В 20:00 часа в зала 1 на НДК започва спектакълът The Illusionists Live - Direct from Broadway . Удивителното шоу представя най-добрите илюзионисти в света - Luis De Matos (Мастърът / The Master Magician), James More (Измамникът / The Deceptionist), Enzo (Незабравимият / The Unforgettable), Andrew Basso (Измъкващият се / The..

публикувано на 17.01.19 в 09:32

Автобусни превозвачи готвят протест

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обявиха (КАП), че заради натрупани през годините проблеми в бранша обмислят да започнат безсрочни протести от 18 февруари, като ще спрат превози по всички редовни линии.  За да бъдат чути и решени проблемите на автобусните превозвачи, е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите и до..

публикувано на 16.01.19 в 18:48

Пускат 30 нови автобуса по линии 72 и 84

30 нови автобуса ще обслужват линиите 72 и 84 от утре. Превозните средства отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6, нископодови са и се накланят при спиране на спирка, обясни при представянето им кметът на София Йорданка Фандъкова. Газовите автобуси са по-подходящи за равнинен терен и затова са пуснати в централна градска част. Автобусите,..

публикувано на 16.01.19 в 18:20

Yu-Gi-Oh! - култура, спорт и страст за последователите

Съвременните форми на забавление за деца и възрастни е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. След ескейп стаите и настолните игри, днес ще се потопим в Yu-Gi-Oh! културата. За да разкаже за играта, спечелила рекорд на Гинес по брой продадени карти, гостува съдията по международни турнири на Yu-Gi-Oh! Иван Тодоров , известен в тези среди..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Кои са най-често срещаните митове за храненето

Защо започнахме да обръщаме толкова голямо внимание на начина си на хранене? В миналото хората са се борели ежедневно, за да осигурят каквато и да е храна на масата.  В момента вече нуждите ни са презадоволени, а и достъпът до различна храна е неограничен. Вече имаме лукса да решим какво точно слагаме на масата и да търсим качеството, което отговаря на..

публикувано на 16.01.19 в 15:58