Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Мовембър - месец за профилактика на простатата

Проф. Фернандо Санча: Мъжът трябва да има приятел уролог, който да е личен мъжки лекар

Проф. Фернандо Санча по време на операция
СнимкаОтново е ноември и не бива да се изненадвате, ако видите около себе си мъже, които си пускат мустаци точно по това време на годината.

Защото вече тече месецът, в който на много места по света се отбелязва инициативата Мовембър.

Това е голяма кампания за профилактика на рака на простатната жлеза. Провежда се навсякъде по света – отбеляза в интервю пред Радио София д-р Александър Боцевски – уролог в „Хил клиник“. Лечебното заведение участва в инициативата за шеста поредна година. – Българските мъже все още свикват да ходят на преглед, още не са свикнали. С всяка изминала година процентът им се увеличава.

По думите на д-р Боцевски всеки мъж над 45-50 години трябва веднъж годишно да посещава уролог. Особено за простатата е важно, защото при рак на тази жлеза няма симптоми, а ранното откриване гарантира успеха при лечението.

Д-р Александър БоцевскиМного от хората, ако имат проблеми с уринирането, мислят, че е от възрастта. Ако се появи такъв проблем и той продължи седмица-две или повече, непременно трябва да се консултират.

След снемане на анамнеза, туморен маркер, ехографско изследване, можем да вземем биопсия, за да разсеем съмненията за наличие на раков процес. Хистологичният резултат показва недвусмислено, включително и вида, агресивността на рака.

Предлагаме ви и разговор с испанския уролог проф. Фернандо Санча – световноизвестен специалист, обучител и демонстратор на най-новите лечебни възможности в тази специалност в Европа, Южна Америка, Азия и дори Австралия. Оперира пациенти и в София от 10 години.

Ето и част от интервюто на проф. Санча за „Часът на здравето“:

Проф. Фернандо СанчаПреди да говорим за лечението, трябва да отбележим, че успехът минава през правилното диагностициране. Затова е важно мъжете да посещават уролог. Ракът на простатата няма никакви симптоми.

Модерното лечение е това, което не предизвиква нежелани ефекти като последици.  Когато по време на диагностиката открием рано такъв рак, е възможно да го излекуваме - обикновено чрез хирургическо или лъчелечение... Медицината вече е на такъв етап, че за разлика отпреди време, по-възрастният пациент може да бъде проследяван, да почине със рак на простатата, но не от тази болест.

При мъжете простата започва да се увеличава след навършване на 30 години. Двама от 10 след време ще се нуждаят от операция, за да могат да уринират както трябва. В такива случаи лазерът е великолепно решение. Използваме ги при пациенти, които нямат рак, а доброкачествено увеличена простатна жлеза.

Има нови страхотни възможности за диагностициране на рака. По-рано правехме само PSA тест и при завишени стойности вземахме биопсия. Сега правим ядрено-магнитен резонанс и с фюжън биопсия определяме къде точно може да се намира туморът в простатата. Така разбираме 100% дали мъжът има рак или не. Същевременно се увеличава безопасността на пациента.

Българските мъже не ходят на уролог толкова, колкото в другите страни. В България обикновено оперирам пациенти в много по-напреднал стадий. Затова съветът ми е да се тръгва на преглед след навършване на 45. И така – всяка година, до края на живота си.

Ракът на простатата е така да се каже сред най-хубавите раци. Повечето пациенти с тази диагноза могат живеят над 10 години и животът им да свърши преди болестта да им го отнеме. Става дума за т.нар. бавен рак. Жалкото е, че при по-агресивния рак е трудно да помогнем. 

Трябва българите да си имат личен уролог, личен мъжки лекар. Който да им стане приятел.
Уролозите покриват голяма част от здравните проблеми, които могат да се появят у мъжа.

Чуйте повече по темата в приложените звукови файлове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

2019 книги до началото на 2019 г. събират от Сдружението на градските читални

2019 книги до началото на 2019 г. - такава цел са си поставили от Сдружението на градските читални. Младите хора събират книги, които ще дарят на малки и големи библиотеки в цялата страна.  Основна цел на кампанията е да подкрепи обновяването на библиотечните колекции с детски книги на читалищните и общински библиотеки в страната и по този начин да..

публикувано на 20.11.18 в 16:44

Над 1 млн. литра гориво са спрени от продажба след проверки

Съставени са актове за малко над 1 млн. лв. от началото на годината и са спрени от продажба над 1 млн. литра гориво. 31 хиляди литра гориво са изтеглени от пазара само в рамките на интензивните проверки от началото на октомври. Това отчетоха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Проверки са извършени в 12 общини, а резултатите..

публикувано на 20.11.18 в 18:30

За ден София ще се превърне в пресечна точка на световните традиции

Само за ден столицата ни се превръща в пресечна точка на традициите на страните от цял свят, обединени от важни социалнозначими каузи. 60 ще бъдат чуждестранните щандове тази. На тях ще бъдат открити ръчно изработени продукти, сувенири, шедьоври от различни национални кухни, характерни облекла и разнообразна културна програма. Организатор е..

публикувано на 20.11.18 в 16:21
проф. Лъчезар Аврамов

Проф. Лъчезар Аврамов: И здравите, и раковите клетки имат защита срещу лекарства

Проф. Лъчезар Аврамов е директор на Института по електроника на БАН. Едно от основните направления на дейността на института е в областта на квантовата електроника. Тя включва както изследване на самата светлина като явление, така и взаимодействието й с материални среди, с човешкото тяло, химически активни вещества, които служат за лекарства. От..

публикувано на 20.11.18 в 16:06

Проверките на КЗП за коректността при намаленията продължават от Черния петък до светлата Коледа

Не всички намаления са реални и клиентите трябва да бъдат внимателни при покупката на стоки. Това посъветва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в навечерието на Черния петък . Той допълни, че тепърва ще станат ясни конкретните понижени цени, тъй като към момента повечето от търговците обявяват с рекламни..

публикувано на 20.11.18 в 15:54