Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дешка Кротева отваря къщата и душата си за гостите на село

Снимка: Дешка кротева и нейните "баби на повикване"
Провокирани от идеята на евродепутата Андрей Новаков да разказваме за интересни села, днес в рубриката "Любопитно" на "Радиоприемница" попадна с. Горно Драглище. Там една пазителка на традициите - Дешка Кротева, успява да превърне родното си село в Разложкия край в малка столица на селския туризъм. 

С песни, усмивка, блага дума, вкусна домашна храна и много смях и веселие, Дешка и нейните „баби на повикване“ посрещат всички гости в селото. 

Дешка Кротева благо разказва, че гостите стават част от ежедневието на селото, а още на първия посетител обяснила, че сам трябва да си запали печката, иначе ще стои на студено. Гостенинът, по професия архитект, вместо да избяга в голям хотел, споделил на баба Дешка, че тя сама не знае какво му дава. А разковничето, казва баба Дешка, е в благата дума, като добавя, че няма нищо по-хубаво от това, да си отвориш къщата и душата за всеки един гост.

Какви са тайните на посрещането на гости, така че те да се завръщат пак и пак - чуйте от разговора на Катя Василева с Дешка Кротева.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Непримиримият публицист Румен Леонидов между иронията на времето и Бога

Гостува ни човек, когото бих нарекъл на първо място поет, а след това: публицист, преводач, издател. Обаче той самият смята, че поет може да се нарече Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Радоев, Дебелянов. И би било самонадеяно друг да се нарече поет. Предпочита да го представим като публицист, без да заобикаля „клишето“ и отговорността да е..

публикувано на 19.11.18 в 19:07

„Защото сме хора“ "създава" приятели на възрастните хора

Над 350 възрастни хора от 14 населени места в България получават допълнителна грижа по домовете. Услугата е на нестопанската организация „Каритас“, която осигурява мобилни екипи от лекар и социални работници, които посещават възрастните хора по домовете и им помагат по различни начини от това да излекуват настинка до това да им измият мръсните съдове...

публикувано на 19.11.18 в 17:43

Чай с подправки или масала за любителите на източната екзотика

Един от най-големите производители на чай в света е Индия. Страната в момента е най-големият производител на зелен и черен чай в световен мащаб. Техният традиционен чай “масала” набира все по-голяма популярност в света. На много места се предлага като чай “лате” и хората го харесват много , разказа Павлета. Все повече столични заведения предлагат чай..

публикувано на 19.11.18 в 17:18

Два пъти по-често мият столичните улици през 2019-а

В Столичната община беше представен проект на план-сметка за дейностите по събиране, извозване и обезвреждане на битовите отпадъци, както и за поддържане на чистотата на територията за обществено ползване за 2019 година. Средствата за чистота през следващата година ще бъдат близо 206 милиона лв., като такса смет се запазва същата - за граждани..

публикувано на 19.11.18 в 16:50

Чистият въздух зависи от всеки от нас

"Чистият въздух зависи от всеки от нас" е една от кампаниите на Столичната община, която цели подобряване качеството на въздуха в София. Акцентът през лятото насърчаваше екологичното придвижване в градска среда. С лицето на певеца и актьор Орлин Павлов, от Столичната община се обърнаха към столичани, които активно шофират лични автомобили, призовавайки..

публикувано на 19.11.18 в 16:20