Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дешка Кротева отваря къщата и душата си за гостите на село

Снимка: Дешка кротева и нейните "баби на повикване"
Провокирани от идеята на евродепутата Андрей Новаков да разказваме за интересни села, днес в рубриката "Любопитно" на "Радиоприемница" попадна с. Горно Драглище. Там една пазителка на традициите - Дешка Кротева, успява да превърне родното си село в Разложкия край в малка столица на селския туризъм. 

С песни, усмивка, блага дума, вкусна домашна храна и много смях и веселие, Дешка и нейните „баби на повикване“ посрещат всички гости в селото. 

Дешка Кротева благо разказва, че гостите стават част от ежедневието на селото, а още на първия посетител обяснила, че сам трябва да си запали печката, иначе ще стои на студено. Гостенинът, по професия архитект, вместо да избяга в голям хотел, споделил на баба Дешка, че тя сама не знае какво му дава. А разковничето, казва баба Дешка, е в благата дума, като добавя, че няма нищо по-хубаво от това, да си отвориш къщата и душата за всеки един гост.

Какви са тайните на посрещането на гости, така че те да се завръщат пак и пак - чуйте от разговора на Катя Василева с Дешка Кротева.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските екипи ще ремонтират модул в експеримента CMS в ЦЕРН

Неотдавна Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен ускорител край Женева. Целта е да бъде увеличен броят на сблъсъците в различните експерименти, което ще подобри шанса да бъдат открити нови явления. Предстои да бъде инсталирано ново оборудване, включително и магнити, които насочват..

публикувано на 23.01.19 в 18:49

Кънки и хокей на лед - нека да е зима

В "Радиоприемница" продължаваме да разглеждаме интересните зимни спортове, забавленията на пистата и на леда.  Днес на ход са забавленията на лед и спортовете на лед. Наш гост бе Мартин Миланов, председател на Българската федерация по хокей на лед. От него научихме повече за спецификите на този спорт, за възможностите за практикуването му,..

публикувано на 23.01.19 в 17:25
Пържени лилави картофи

"Единение" възражда традиционни рецепти от миналото на българина

Няколко столични заведения вече се включиха в социалния проект, носещ името "Единение". Идеята на инициативата е да намира, събира и представя продукти и традиционни български рецепти от миналото на българина на готвачи от големия град. Проектът има за цел да запази кулинарното ни наследство и да разкаже за богатата история на българската храна пред..

публикувано на 23.01.19 в 16:53
Инициативата подкрепи и представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила (вдясно от микрофона)

В парламента беше открита 12-ата Седмица за предпазване от РМШ

В Народното събрание за 12-и път у нас беше открита Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка (РМШ). Инициативата се провежда под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и цели повишаване на информираността на хората и уязвимите групи относно възможността за предпазване чрез съответните ваксини. В световен мащаб ракът..

публикувано на 23.01.19 в 15:49
Много от лечебните заведения са на ръба на капацитета си

София област е малко преди пика на грипната епидемия

В София област грип има навсякъде. Най-висока е заболеваемостта в Самоков, Елин Пелин, Сливница и Ихтиман. Това съобщи пред Радио София директорът на РЗИ София област д-р Александър Златанов. Противоемидемичните мерки, обявени в цялата област на 22 януари, остават в сила до края на седмицата. В Самоков някои ученици са в грипна ваканция още от..

публикувано на 23.01.19 в 15:29