Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Андрей Новаков: Хората имат причина да изберат селата

Село Косово
Снимка: възрожденски комплекс „Косовските къщи“
В близо 1200 населени места у нас живеят от 1 до 49 души. Това показват данни на Националния статистически институт. Най-много са празните села в област Габрово - 60, 58 - във Велико Търново, 41 в област Кърджали. Според националния регистър на населените места само за последните две години броят на обезлюдените места се увеличава пет пъти.

Има ли обратен път към малките населени места в България - това е темата в предаването “Радиоприемница” тази седмица. Събеседник по темата е евродепутатът Андрей Новаков, създател на първата социална мрежа за села и градове, насочена срещу обезлюдяването. Иновативната селска социална мрежа се нарича „Selovoditel”.

Целта на мрежата е да бъдат представени индивидуалните предимства на всяко населено място, с които то би било атрактивно и уникално сред останалите. Платформата е част от инициативата за борба с обезлюдяването на определени райони в ЕС, която Новаков предложи в края на миналата година.

Целта ни е да покажем най-добрата страна на селата. Тези, които са най-удачни за селски туризъм, други, които са за биоземеделие, трети, които предоставят достатъчно условия за хора, които могат да работят от вкъщи и искат да избягат от трафика и шумотевицата на големия град, казва Новаков. Той се надява инициативата му да се превърне в средство, което да направи популярно българското село, да се привлекат повече посетители и да бъде подкрепена местната икономика.

Всеки може да помогне за това - достатъчно е да бъдат направени няколко снимки, които да се публикуват в мрежата с информация за самото село - има ли детска градина и училище, колко отдалечена е болницата, колко далече е от главния път, колко добра е интернет връзката, на какво разстояние се намира селото от главен път.

Няма друго място по света, което да ми харесва повече от България. Имаме неразкрит потенциал, казва Новаков, който обича често да пътува сред българските селата, най-вече в областите Габрово и Пазарджик.
Към момента има около 40 села в Селоводител. След като набере популярност мрежата, всеки един профил на село, ще бъде преведен на английски език и ще бъде промотиран в целия европейски съюз и в САЩ.

Според евродепутата най-добрият начин да бъдат възродени селата е като се подобри пътната инфраструктура и свързаността като цяло, защото хората имат причина да изберат селата, в които да живеят или по-малките градчета, понеже няма трафик, няма шумотевица, по-чисто и спокойно е. В същото време, за да изкарваш достатъчно средства, за да се грижиш за семейството си, трябва да пътуваш до голям град.

 Чуйте целия разговор в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо няма лазарки в градовете

Обичаните пролетни празници ЛАЗАРОВДЕН и ЦВЕТНИЦА станаха тема за нашия "Радиолексикон". Децата от 29-а детска градина "Слънце" ни разказаха много за тях и дори обясниха защо няма лазарки в градовете. Както и кои имена също заслужават внимание в деня на цветята - като например Митко, което е досущ като Минзухар… Децата, оказа се, са виждали..

публикувано на 20.04.19 в 10:10

Пролетен празник на цветята в университетската Ботаническа градина

През тази събота и неделя в Ботаническата градина на Софийския университет ще се проведе пролетен празник на цветятата. Във времето от 10:00 до 12:00 часа са организирани различни инициативи. На Лазаровден можете да чуете беседата "Мушкатата - видове, сортове, отглеждане и размножаване", от която посетителите ще научат любопитна информация за рода..

публикувано на 19.04.19 в 18:31

Юнисайкъл празник в Княжеската градина

Голям спортен празник в Княжеската градина, при Паметника на Съветската армия, организира фондация "Мини арт" на 21 април. Събитието е посветено на юнисайкъл - каране на колело с една гума. На празника всеки желаещ може да се включи безплатно в демонстрации, състезания и уъркшоп.  Гео Калев от фондация "Мини арт" разказа, че на събитието ще..

публикувано на 19.04.19 в 17:15

КНСБ: Системно се нарушава правото на сдружаване

КНСБ представи четвърти годишен доклад за нарушения на трудовите права. На форума бяха обсъждани правата на синдикално сдружаване и колективно договаряне, дефинирани от президента на КНСБ Пламен Димитров като два големи проблема, които издават тревога за демокрацията. Първото право не е добре защитено, а с второто въобще няма повод за похвала...

обновено на 19.04.19 в 17:04

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all”

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all” е визуална история на жени от Ирак, Йемен, Сирия, Афганистан и Палестина, приела формата на съвременна стенопис (mural). Това е стена от графити, нарисувани от артистката Точка, по идея на "Meeting Points" - млада неправителствена организация, която създава общи истории за това какво прави едно място..

публикувано на 19.04.19 в 17:01

В "Парка на чудесата" фантазиите оживяват

"Парка на чудесата" разказва историята на един невероятен увеселителен парк, където въображението на едно изключително креативно момиче на име Джун оживява.  В един необикновен ден, тичайки през гората в търсене на пътя към дома, Джун открива старо увеселително влакче и се качва в него. След главозамайващо пътуване със странното съоръжение, тя..

публикувано на 19.04.19 в 16:52

Растения и дървета, емблематични за българската градина

В последния ден от работната седмица в „Радиоприемница“ беше цветно, в унисон с разцъфващата природа около нас и с настъпващия светъл християнски празник – Цветница. Покрай всички тези поводи решихме днес да ви разкажем за чудесата на природата, за причудливите форми на дърветата и лечебните свойства на растенията. Наш гост беше..

публикувано на 19.04.19 в 16:30