Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Андрей Новаков: Хората имат причина да изберат селата

Село Косово
Снимка: възрожденски комплекс „Косовските къщи“
В близо 1200 населени места у нас живеят от 1 до 49 души. Това показват данни на Националния статистически институт. Най-много са празните села в област Габрово - 60, 58 - във Велико Търново, 41 в област Кърджали. Според националния регистър на населените места само за последните две години броят на обезлюдените места се увеличава пет пъти.

Има ли обратен път към малките населени места в България - това е темата в предаването “Радиоприемница” тази седмица. Събеседник по темата е евродепутатът Андрей Новаков, създател на първата социална мрежа за села и градове, насочена срещу обезлюдяването. Иновативната селска социална мрежа се нарича „Selovoditel”.

Целта на мрежата е да бъдат представени индивидуалните предимства на всяко населено място, с които то би било атрактивно и уникално сред останалите. Платформата е част от инициативата за борба с обезлюдяването на определени райони в ЕС, която Новаков предложи в края на миналата година.

Целта ни е да покажем най-добрата страна на селата. Тези, които са най-удачни за селски туризъм, други, които са за биоземеделие, трети, които предоставят достатъчно условия за хора, които могат да работят от вкъщи и искат да избягат от трафика и шумотевицата на големия град, казва Новаков. Той се надява инициативата му да се превърне в средство, което да направи популярно българското село, да се привлекат повече посетители и да бъде подкрепена местната икономика.

Всеки може да помогне за това - достатъчно е да бъдат направени няколко снимки, които да се публикуват в мрежата с информация за самото село - има ли детска градина и училище, колко отдалечена е болницата, колко далече е от главния път, колко добра е интернет връзката, на какво разстояние се намира селото от главен път.

Няма друго място по света, което да ми харесва повече от България. Имаме неразкрит потенциал, казва Новаков, който обича често да пътува сред българските селата, най-вече в областите Габрово и Пазарджик.
Към момента има около 40 села в Селоводител. След като набере популярност мрежата, всеки един профил на село, ще бъде преведен на английски език и ще бъде промотиран в целия европейски съюз и в САЩ.

Според евродепутата най-добрият начин да бъдат възродени селата е като се подобри пътната инфраструктура и свързаността като цяло, защото хората имат причина да изберат селата, в които да живеят или по-малките градчета, понеже няма трафик, няма шумотевица, по-чисто и спокойно е. В същото време, за да изкарваш достатъчно средства, за да се грижиш за семейството си, трябва да пътуваш до голям град.

 Чуйте целия разговор в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Овладей пътя!" ни прави майстори зад волана в зимни условия

Започва кампанията "Овладей пътя", по време на която ще се проведе безплатно теоретично и практическо обучение по безопасно шофиране в зимни условия. Кампанията цели реално да подготви шофьорите за предстоящия зимен сезон, което да повлияе положително на поведението им на пътя, така че да се създаде една по-безопасна среда за всички участници..

публикувано на 14.11.18 в 18:35

Изложба показва протеста на майките срещу обгазяването на Русе

Документалната изложба “Зараждане на гражданското общество в България 1987-1989 г.“ бе открита днес и проследява първите обгазявания на Русе от завода в Гюргево през 1982 г., първата демонстрация на 28 септември 1987 г. и създаването на Движение за самозащита на Русе.  Експозицията разказва в снимки и думи как група жени се обединяват срещу..

публикувано на 14.11.18 в 16:07

„Как да бъдем отговорни към храната" учат децата от 120 ОУ „Г.С.Раковски“

„Как да бъдем отговорни към храната“ бе темата на днешния урок, който експерти от Българския дарителски форум, предадоха на второкласници от 120 ОУ „Г.С.Раковски“ в столицата. Урокът е част от учебната програма, която форумът прилага в 29 български училища, за да насърчи и развива дарителска култура у децата. За третата учебна година Българският..

публикувано на 14.11.18 в 16:06

При онлайн търговията пестите време и избирате информирано от голямо портфолио стоки

Дни преди Черния петък (23 ноември) продължаваме в Радиоприемницата да търсим и предоставяме разностранна информация по темата. Пазаруването през интернет вече не е екзотично занимание, а все по-масова практика -   не само заради улеснението да поръчаш и платиш лесно, но и да очакваш покупката до вратата. Днес ни гостува Петър Ванчев..

публикувано на 14.11.18 в 15:20

С атрибути от опери на Росини започва Седмицата на италианската кухня

От 19 до 25 ноември ще се проведе третата седмица на италианската кухня по света. Идеята е в тази седмица всички дипломатически консулски представителства на Италия по света да посветят различни събития на италианската кухня. У нас инициативата е свързана с редица дегустации и уъркшопи в различни италиански ресторанти. Началото на седмицата ще..

публикувано на 14.11.18 в 16:05