Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Андрей Новаков: Хората имат причина да изберат селата

Село Косово
Снимка: възрожденски комплекс „Косовските къщи“
В близо 1200 населени места у нас живеят от 1 до 49 души. Това показват данни на Националния статистически институт. Най-много са празните села в област Габрово - 60, 58 - във Велико Търново, 41 в област Кърджали. Според националния регистър на населените места само за последните две години броят на обезлюдените места се увеличава пет пъти.

Има ли обратен път към малките населени места в България - това е темата в предаването “Радиоприемница” тази седмица. Събеседник по темата е евродепутатът Андрей Новаков, създател на първата социална мрежа за села и градове, насочена срещу обезлюдяването. Иновативната селска социална мрежа се нарича „Selovoditel”.

Целта на мрежата е да бъдат представени индивидуалните предимства на всяко населено място, с които то би било атрактивно и уникално сред останалите. Платформата е част от инициативата за борба с обезлюдяването на определени райони в ЕС, която Новаков предложи в края на миналата година.

Целта ни е да покажем най-добрата страна на селата. Тези, които са най-удачни за селски туризъм, други, които са за биоземеделие, трети, които предоставят достатъчно условия за хора, които могат да работят от вкъщи и искат да избягат от трафика и шумотевицата на големия град, казва Новаков. Той се надява инициативата му да се превърне в средство, което да направи популярно българското село, да се привлекат повече посетители и да бъде подкрепена местната икономика.

Всеки може да помогне за това - достатъчно е да бъдат направени няколко снимки, които да се публикуват в мрежата с информация за самото село - има ли детска градина и училище, колко отдалечена е болницата, колко далече е от главния път, колко добра е интернет връзката, на какво разстояние се намира селото от главен път.

Няма друго място по света, което да ми харесва повече от България. Имаме неразкрит потенциал, казва Новаков, който обича често да пътува сред българските селата, най-вече в областите Габрово и Пазарджик.
Към момента има около 40 села в Селоводител. След като набере популярност мрежата, всеки един профил на село, ще бъде преведен на английски език и ще бъде промотиран в целия европейски съюз и в САЩ.

Според евродепутата най-добрият начин да бъдат възродени селата е като се подобри пътната инфраструктура и свързаността като цяло, защото хората имат причина да изберат селата, в които да живеят или по-малките градчета, понеже няма трафик, няма шумотевица, по-чисто и спокойно е. В същото време, за да изкарваш достатъчно средства, за да се грижиш за семейството си, трябва да пътуваш до голям град.

 Чуйте целия разговор в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Денят на една софиянка

"Денят на една софиянка" e история за бежанка с неочакван край - добър. Често положителните истории за бежанците не достигат до нас, защото няма кой да ги разкаже.  С тази задача са се захванали от Фондация "Изящни дела", а продуктът на техния труд вече можем да видим във всички метролокации в София. Той представлява един късометражен филм ,..

публикувано на 22.01.19 в 17:47

Образованието - най-подкрепяният от дарители сектор у нас

Дарителските организации иската да видят отражение на своите проекти в политиките на Министерството на образованието и науката, отбеляза директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова. По думите й, постигнатият синхрон между двете страни може да доведе до значителни успехи не само в личностното развитие на учениците, но и в..

публикувано на 22.01.19 в 17:30

Момчетата от Innerglow изненадват с по-необичайни инструменти на представянето на Chained In Love

В петък, 25 януари, в известен столичен клуб, момчетата от групата Innerglow ще представят новия си сингъл Chained In Love и видеото към него. Това е песента, която самите слушатели избраха и с отзивите си след всеки концерт на групата ги убедиха, че трябва да запишат възможно най-скоро. Тодор Ковачев, Петър Желев, Иван Даскалов и Матей..

публикувано на 22.01.19 в 16:39
Васил Велев

Нов вид трудови договори предлагат работодатели

Работодатели предлагат с промени в Кодекса на труда да се въведат нов вид трудови договори. Предложението е да се записват две числа - общият разход за труд и нетната сума, която работникът получава след всички удръжки. Работодателските организации настояват осигурителната тежест да бъде разпределена поравно между работодателя и наетия работник,..

публикувано на 22.01.19 в 16:25
Захари Сотиров и Даниела Минкова-Машова

Ски скок и ски бягане - трудни, но изграждащи характер спортове

Зимните спортове, забавленията в планината и на пистата - за това говорим тази седмица в нашата "Радиоприемница". Днес на ход са темите за ски бягането и мястото му у нас. Не по-малко интересен за дискутиране спорт е и ски скокът. С какви предизвикателства се сблъскват желаещите да практикуват двата зимни спорта? Този и други въпроси обсъдихме с..

публикувано на 22.01.19 в 15:17