Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В "Майчин дом" изкуствен интелект открива рака на гърдата навреме

Снимка: Лили Герчева
Университетската АГ болница "Майчин дом" въвежда за първи път в България иновативен метод за диагностика на рака на гърдата. Данните от изследването с новата апаратура се обработват от изкуствен интелект. Изследването е напълно безвредно и безболезнено за пациентките и позволява откриване на заболяването в най-ранен стадий.

Технологията е разработена от полски екип, а системата използва метода на контактната термография. В реално време данните се изпращат чрез интернет в медицински център в Полша, където се обработват от изкуствен интелект и до минути се връщат при лекаря.

Изследването е по-прецизно от ултразвуковата диагностика, тъй като могат да се "уловят" туморни образувания дори до 2-3 мм, а това позволява откриване и лечение на рака на гърдата в най-ранен етап, обясни д-р Мирослав Георгиев, управител на Медицинския център в "Майчин дом”.

Цената на изследването е съизмерима с мамографията. Предимството е липсата на облъчване и възможността за често проследяване на пациентки в риск.

Апаратът представлява специално разработена матрица с тънък слой течни кристали, което позволява цветно изображение на разпределението на температурата във вътрешната тъкан. Така се улавят ранните изменения, защото ако има участък с тумор, той има повишен брой кръвоносни съдове, обясни специалистът.

Според д-р Мари Паникян, за предпочитане е изследването да се прави от лекар.

В България годишно от рак на гърдата се разболяват около 3900 жени, около 1400 губят битката със заболяването. А то е напълно лечимо, ако бъде диагностицирано и лекувано навреме, подчертаха за пореден път специалистите.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13

“Неспир” - поезията пречупена през рап музиката

Трима студенти от Софийския университет - Иво Димов , Иван Савов и Любомир Кючуков , освен студенти по право и културология, правят в свободното си време рап музика. Момчетата не следват утвърдените стереотипи, спадащи към този стил музика, а рапират по стихове на български поети. Тримата приятели прекарват свободното си време в импровизирано студио..

публикувано на 16.11.18 в 17:07