Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В "Майчин дом" изкуствен интелект открива рака на гърдата навреме

7
Снимка: Лили Герчева
Университетската АГ болница "Майчин дом" въвежда за първи път в България иновативен метод за диагностика на рака на гърдата. Данните от изследването с новата апаратура се обработват от изкуствен интелект. Изследването е напълно безвредно и безболезнено за пациентките и позволява откриване на заболяването в най-ранен стадий.

Технологията е разработена от полски екип, а системата използва метода на контактната термография. В реално време данните се изпращат чрез интернет в медицински център в Полша, където се обработват от изкуствен интелект и до минути се връщат при лекаря.

Изследването е по-прецизно от ултразвуковата диагностика, тъй като могат да се "уловят" туморни образувания дори до 2-3 мм, а това позволява откриване и лечение на рака на гърдата в най-ранен етап, обясни д-р Мирослав Георгиев, управител на Медицинския център в "Майчин дом”.

Цената на изследването е съизмерима с мамографията. Предимството е липсата на облъчване и възможността за често проследяване на пациентки в риск.

Апаратът представлява специално разработена матрица с тънък слой течни кристали, което позволява цветно изображение на разпределението на температурата във вътрешната тъкан. Така се улавят ранните изменения, защото ако има участък с тумор, той има повишен брой кръвоносни съдове, обясни специалистът.

Според д-р Мари Паникян, за предпочитане е изследването да се прави от лекар.

В България годишно от рак на гърдата се разболяват около 3900 жени, около 1400 губят битката със заболяването. А то е напълно лечимо, ако бъде диагностицирано и лекувано навреме, подчертаха за пореден път специалистите.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Yu-Gi-Oh! - култура, спорт и страст за последователите

Съвременните форми на забавление за деца и възрастни е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. След ескейп стаите и настолните игри, днес ще се потопим в Yu-Gi-Oh! културата. За да разкаже за играта, спечелила рекорд на Гинес по брой продадени карти, гостува съдията по международни турнири на Yu-Gi-Oh! Иван Тодоров , известен в тези среди..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Книгата "Митове и истини за храненето" - ориентир в морето от информация

Защо започнахме да обръщаме толкова голямо внимание на начина си на хранене? В миналото хората са се борели ежедневно, за да осигурят каквато и да е храна на масата.  В момента вече нуждите ни са презадоволени, а и достъпът до различна храна е неограничен. Вече имаме лукса да решим какво точно слагаме на масата и да търсим качеството, което отговаря на..

публикувано на 16.01.19 в 15:58

„Оркестър Титаник" на сцената на Сатиричния театър

На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Това е постановката на проф. Румен Рачев „Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.  Спектакълът е съвместна продукция с Общинския драматичен театър в Кюстендил. В „Оркестър Титаник“ за първи път като щатни актьори на Сатиричния театър ще се изявят Силвия Лулчева и Иван..

публикувано на 16.01.19 в 15:43
Парк Борисова градина

Еколози и СО отново в спор за сечта в Борисовата градина

За неправомерна сеч в Борисовата градина сигнализира коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Според тях премахването на дървета се извършва без спазването на необходимите законови изисквания и в пълна непрозрачност спрямо гражданите. От Столичната община отричат обвиненията, като се позовават на..

публикувано на 16.01.19 в 15:40

Увеличават с 10% заплатите на шофьорите в градския транспорт

Средно с 10% ще бъдат увеличени заплатите на шофьорите в градския транспорт в София от 1-ви февруари. Това съобщи изпълнителният директор на Столичния автотранспорт Слав Монов.  За увеличението на заплатите са осигурени 10 млн. лева допълнително от бюджета на града. Средната брутна заплата в сектора е около 1700-1800 лева, каза още Слав Монов и..

публикувано на 16.01.19 в 15:19