Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В "Майчин дом" изкуствен интелект открива рака на гърдата навреме

7
Снимка: Лили Герчева
Университетската АГ болница "Майчин дом" въвежда за първи път в България иновативен метод за диагностика на рака на гърдата. Данните от изследването с новата апаратура се обработват от изкуствен интелект. Изследването е напълно безвредно и безболезнено за пациентките и позволява откриване на заболяването в най-ранен стадий.

Технологията е разработена от полски екип, а системата използва метода на контактната термография. В реално време данните се изпращат чрез интернет в медицински център в Полша, където се обработват от изкуствен интелект и до минути се връщат при лекаря.

Изследването е по-прецизно от ултразвуковата диагностика, тъй като могат да се "уловят" туморни образувания дори до 2-3 мм, а това позволява откриване и лечение на рака на гърдата в най-ранен етап, обясни д-р Мирослав Георгиев, управител на Медицинския център в "Майчин дом”.

Цената на изследването е съизмерима с мамографията. Предимството е липсата на облъчване и възможността за често проследяване на пациентки в риск.

Апаратът представлява специално разработена матрица с тънък слой течни кристали, което позволява цветно изображение на разпределението на температурата във вътрешната тъкан. Така се улавят ранните изменения, защото ако има участък с тумор, той има повишен брой кръвоносни съдове, обясни специалистът.

Според д-р Мари Паникян, за предпочитане е изследването да се прави от лекар.

В България годишно от рак на гърдата се разболяват около 3900 жени, около 1400 губят битката със заболяването. А то е напълно лечимо, ако бъде диагностицирано и лекувано навреме, подчертаха за пореден път специалистите.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03

Отбелязваме Международния ден на кукления театър

Днес отбелязваме Международния ден на кукления театър. От 19.00 ч. в Столичен куклен театър ще се състои Десетата юбилейна церемония по връчване на наградите „Сивина“, с които се отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство.  Преди 10 години беше създадена от гилдията на куклените режисьори наградата “Сивина” по инициатива на..

публикувано на 21.03.19 в 17:15
Белослава (преди посещението при личната...)

Дневникът на една софиянка: При джипи-то

Има и такива дни, когато просто не можеш да дишаш. От хубавото пролетно-алергично време навън в комбинация с чистия въздух и измитите във въображението ни улици или пък от някой старателно закучил се в носа ти вирус. Както и да е, вече почти месец си мъкна риновируса в ноздрата или по-скоро ужасяващите му последствия, а именно добрата стара хрема в..

публикувано на 21.03.19 в 17:13
Коритото на река Въча

Иновативни решения помагат в борбата с наводненията в градска среда

Прилагането на иновативни решения, като изграждането на зелени покриви или паркинги с локални резервоари за дъждовните води, са част от мерките, които биха помогнали за справяне с наводненията в градската среда. Това казват от Българската асоциация по водите и инициират разговори с цел обмяна на опит и идеи за справяне с проблема. През последните..

публикувано на 21.03.19 в 16:14
Архив

Жителите на "Младост" излизат на пореден протест

Пореден протест в "Младост" организират жителите на квартала.  Този път живеещите в "Младост 1" ще се съберат, за да изразят недоволството си от намерението в близост до блоковете им да бъде изграден хотел и първостепенна улица.  Това съобщи за Радио София един от организаторите на протеста Цветелина Ценова.  По думите й, теренът на който трябва..

публикувано на 21.03.19 в 16:12

178 хил. лв. за всеки ден забавяне ще плаща фирмата, ремонтираща градинката "Св. Кл. Охридски"

„Няма да приема обект, който не издържа на контрола на надзорната фирма и на гражданския контрол“, подчерта кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. Коментарът ѝ е по повод некачественото изпълнение на ремонта на градинката „Св.Климент Охридски“. Тя припомни, че е спряла дейностите, които фирмата трябва да изпълни по договор, докато не бъдат..

публикувано на 21.03.19 в 16:05

15 НПО-та получиха средства от Столичната община за социални проекти

15 неправителствени организации получиха средства от Столичната община за реализирането на социални и иновативни проекти. Финансирането е по пилотна програма, а одобрените от Столичния общински съвет средствата за нея са 100 000 лв.  Целта на организациите е да предоставят възможност за социално включване на още по-голям кръг от деца и възрастни или..

публикувано на 21.03.19 в 15:58