Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Накъде в София

Ингмар Бергман

МУЗИКА

От 19.00 часа в Националния дворец на културата започва концертът на Михаил Белчев, с който той чества 50 години на сцената. Ще участват 20 певци, сред които Богдана Карадочева, Васил Найденов, Тони Димитрова, Силвия Кацарова, Стефан Димитров, Веселин Маринов, Нели Рангелова, Камелия Тодорова., групите Б.Т.Р. и "Сигнал". Освен музиканти ще участват и трима актьори: Силвия Лулчева, Владо Пенев и Калин Сърменов

КИНО

Поредица от филми на шведския режисьор Ингмар Бергман могат да видят зрителите от днес до 14 ноември. Прожекциите са непосредствено преди официалното начало на "Киномания 2018" /15 - 29 ноември/ в кината "Люмиер Лидл", "Одеон", Дом на киното и "G8". Ще бъдат показани общо 9 филма на официално обявения за "най-добър кинорежисьор на всички времена".

ТЕАТЪР

"Палачи" от Мартин Макдона може да гледате от 19.00 часа в Театър "София". "Възгледите на един учител за народната просвета ще представи в 19.00 часа на сцената на Театър "Българска армия" Камен Донев. На българската драматургия залага Народният театър Иван Вазов с "Виновният" от Димитър Димов, постановката е на Юрий Дачев, а началото е в 19.30 часа на сцена "Апостол Карамитев". Нашата голяма френска сватба започва в същия час на голямата сцена в Сатирата. Моноспектакълът на Иван Юруков "Пилето, което казва Ку" ви очаква в 19.30 часа в Нов театър НДК.

ИЗЛОЖБА

Официалното откриване на изложбата "Япония - изкуството сега" е от 18.00 часа в Регионалния исторически музей. Събитието е част от програмата на 29-ите Дни на японската култура в България (септември-ноември 2018). Организатори са фондация "Аматерас" и NEXUS (Япония), с подкрепата на Посолството на Япония в България, Регионалния исторически музей в София и Столичната община.

ИЗЛОЖБА

В галерия "Аросита" японската художничка Акико Накаяма ще разкаже за техниката й на работа, идеите й и как тя кара своите картини "да оживяват". 
От 1 до 14 ноември 2018 г. в галерия "Аросита" е представена самостоятелната й изложба от "живи картини". От 21.00 ч. в Дома на киното зрителите ще разберат как тя създава "живите" картини - под омагьосващите звуци на Мирян Колев (E.U.E.R.P.I.), които допринасят пърформансът да стане истинско абстрактно кино на живо.

ТАНЦ

Спектакълът The Victory Day с участието на Ива Свещарова, Вили Прагер и Галина Борисова можете да гледате от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. Представлението е носител на наградата на публиката Jardin d'Europe от Международния фестивал за съвременен танц ImPulstanz-Vienna.

ВИЖТЕ ОЩЕ

На Цветница сплитаме венче от осветената върба

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница или Цветна неделя. Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Демонстрации и отворени лаборатории във Физическия факултет на СУ

Физическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" обявява "Ден на отворените врати". На територията на факултета от 10.00 до 17.00 ч. посетителите ще имат възможността да чуят различни лекции, да гледат научно-популярни филми и да посетят различни лаборатории. Любителите на физиката ще могат да присъстват и на демонстрации, да..

обновено на 20.04.19 в 09:05

Омбудсманът дарява храна на социално слаби в "Обеля"

Омбудсманът Мая Манолова ще присъства на празничната литургия по случай Лазаровден в столичния храм "Св. Успение Богородично", в кв. "Обеля", на омбудсмана. След края на църковната служба, пред храма Манолова ще дари пакети с храна на социално слаби и възрастни хора, събрани в акция "Купи и сподели", която е част от Националната кампания..

публикувано на 20.04.19 в 08:15

На Лазарова събота се поставя началото на Пасхалното тържество

Православната църква отбелязва днес, 20 април, църковния празник Лазаровден. Денят е посветен на свети Лазар, който e един от учениците на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е..

публикувано на 20.04.19 в 08:05

Приключват кандидатстудентските изпити в Софийския университет

На 21 април с изпити по физика, по химия и със събеседване за специалността "Графичен дизайн" завършва първата кандидатстудентска сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2019/2020 година. Изпитът по физика е от 9.00 часа и продължава четири часа. Той се състои от тест и от една задача върху учебния материал по..

публикувано на 19.04.19 в 16:18

Всеки може да дари кръв навръх Цветница

На Цветница - 21 април, се организира традиционната кампания за безвъзмездно кръводаряване, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Акцията е с благословението на патриарх Неофит. Кръводаряването ще бъде във временни пунктове в близост до православните храмове "Св. Неделя", "Св. Седмочисленици", "Св. Параскева" и..

публикувано на 19.04.19 в 16:12

Патриарх Неофит също изрази подкрепа към изгорялата катедрала Нотр Дам

След множеството политици и общественици, които изразиха подкрепата си към изгорялата катедрала Нотр Дам, от Българската православна църква, в лицето на патриарх Неофит, също изразиха подкрепа за изгорялата катедрала, излязло в сайта на Българската православна църква. Със съкрушено сърце научихме за трагичния инцидент в парижката катедрала Нотр Дам,..

публикувано на 19.04.19 в 11:50