Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Христо Радков: "Бонус-малус" е бонус за застрахователя и малус за шофьорите

Снимка: БГНЕС
В Радиокафе днес председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков коментира горещата тема за предложените промени в автозастраховането.

Побългарената версия на системата „бонус-малус“ на практика е бонус за застрахователя и малус за шофьорите – коментира Радков. - Вместо да се завиши застраховката на човек, който виновно причинява вреди на трети лица, ние налагаме по-висока такса за нарушител, без да има пряка връзка с причинените щети, както и с причинения пътен травматизъм.

Това не е приложено във всичките страни на ЕС, а само в 7-8. Но ние очевидно не вземаме добрите европейски практики.

За 2017 г. има издадени 1,2 млн. наказателни постановления и електронни фишове. До септември т.г. те вече са над 1 милион.

За 3 години ще бъдат издадени толкова наказателни постановления и електронни фишове, колкото са шофьорите в България. На около 80 на сто от активните водачи техният малус ще бъде завишен.

Няма логика и това високата застраховка да е "на името на автомобила“ и дори той да смени собственика и новият му водач да е за пример, той да трябва да плаща скъпа застраховка заради стария собственик. Това ще се отрази и на пазара на автомобили.

Бизнесът ще заплати висока такса за този експеримент, обобщава Христо Радков. – Никой не пита нас – шофьорите, дали сме съгласни с този експеримент.

Чуйте още по темата в разговора на Константин Лавсов с Христо Радков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата от 38 ОУ "Васил Априлов" засадиха дървета за по-чист въздух

София днес отбелязва Ден за по-чист въздух. Затова служителите на общинската администрация няма да използват личните и служебните си автомобили в този ден. В инициативата на Столичната община се включват различи институции, бизнес учреждения и над 100 детски градини и училища на територията на града. В 38 ОУ "Васил Априлов" децата засадиха дървета в..

публикувано на 16.11.18 в 16:49

Цирк социализира лица в неравностойно положение

„Заедно” е темата на първото благотворително събитие на фондация “Мини арт”, което подготвят за тази неделя (18 ноември) от 13.00 до 17.00 ч. в Софийската научна лаборатория. За първи път в София всеки ще може да участва лично в циркови номера, да научи как се прави цирк и да разбере повече за неговата история. Празникът е подходящ както за малки, така и..

публикувано на 16.11.18 в 16:41

Увеличават се случаите на насилие над деца

В 28 държави в Европа около 2,5 млн. млади жени се оплакват от преки и косвени форми на сексуално насилие преди да навършат 15 години. Това припомниха от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в България, в навечерието на 18 ноември, когато  отбелязваме Европейския ден за предотвратяване на сексуалната злоупотреба с деца. Данните бяха представени по време на форум..

публикувано на 16.11.18 в 16:13

FesTEAval доказва, че чаят не е само за болно гърло

Второто издание на изложението на чай - FesTEAval ще се проведе на 16, 17 и 18 ноември в София. Организаторите искат да докажат, че не трябва да свързваме чая само с боледуване, особено по време на студените зимни месеци, които се задават. Напитката е част от многовековната култура на държави от различни точки на земното кълбо - от Япония до..

публикувано на 16.11.18 в 15:52

Как да разпознаем некоректните онлайн търговци

Истерията, свързана с масовото пазаруване по време на т. нар. Черен петък, става все по-голяма. Много потребители предпочитат онлайн пазаруването, но там също ни дебнат опасности. Оказва се, че макар Държавната агенция по метрологичен и технически надзор често да актуализира на сайта си информация за опасни продукти, някои от артикулите се..

публикувано на 16.11.18 в 15:52