Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Елена Петрелийска и Ники Петров:

При храната е важна и емоцията, не само качеството, тя събужда сетивата

Елена и Ники в свои води...
Снимка: Личен архив
Младите готвачи Елена Петрелийска и Ники Петров поемат собствена инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град, което се нарича „Защото храната събужда сетивата“.

Най-вероятно познавате Елена и Ники от малкия екран, а именно защото те са винаги усмихнатите водещи на предаването „Храна за душата“ по БНТ.
Елена се занимава с готвене и правилно хранене от около 10 години, а Николай започва да готви преди 15, докато е студент във Велико Търново.

„Ние сме част от природата, а в забързаното си ежедневие оставаме някак все по-далеч от нея. Творческата ни идея за съвместно пътешествие в кухнята и за уютна вечеря извън София се роди от хрумването, че сетивата ни реагират по много и различни начини, когато са в близост до естествената си природа“ - разказват Елена и Ники.

Проектът за вечеря извън големия град, младите кулинари осъществяват заедно с психотерапевтът д-р Светлана Димитрова.

„За вечерята на сетивата, която ще се състои на 23 и 24 ноември, сме избрали много топъл и приятен семеен хотел в село Огняново. Ще предложим на гостите пет степенно меню като вече почти сме готови с избора на ястия. Десертът най-вероятно ще ги изненада. За да се нахраним и почувстваме сити, не е необходимо да „натъпчем търбусите“ с един килограм пържени картофи или пилешки крилца. ... и Елена и Ники в наши - радиоводи...Важно е да изберем подходящи блюда, а също така приятна за нас компания - човек, с когото с радост да споделим своя обяд или вечеря“ - казват младите ентусиасти.

Според Николай хората не да бива влизат в ресторант, защото са гладни, а да знаят, че там ще им се случи и ще опитат нещо специално. Стомахът е вторият ни мозък. Той има памет и се учи. И не можем да излъжем. Ако преядем и ни се приспи, значи уморяваме мозъка (първия, в главата – бел.ред.).
Елена допълва, че трябва всички да бъдем взискателни към храната, това означава, че обръщаме внимание на нас самите… Чувството за ситост не идва от количеството поета храна, а от сетивата. Затова при храненето е важно и качеството на ястията, и емоцията – компанията, мястото, обстановката…

Ако искате да нахраните душата и сетивата си, все още можете да се запишете за участие в инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град - „Защото храната събужда сетивата“.

Как се готви в телевизионния ефир, защо броколите и беконът се комбинират перфектно, как да направите десерт с грах и още галещи сетивата подробности - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво ни кара да хълцаме

В най-детското предаване в ефира на Радио София разбулихме мистерията зад едни от най-обичайните неща, които се случват на човешкия организъм ежедневно. Започнахме с това кога ни настръхва кожата, продължихме да разнищваме защо хълцаме, защо ни къркори коремът и кога ни изтръпват краката. Този път в "Радиолексикон" имахме специални гости - децата..

публикувано на 14.10.19 в 12:11

Само 7 метеорита са открити в България

Георги Пенев от "Българско метеоритно общество" започва да се интересува от метеорити още през далечната 2001 година. Тогава, обаче, информацията е доста оскъдна и известно време хобито му остава на заден план. Преди пет години започва да чете усилено и да изучава подробно тези небесни късчета, създава и образователен сайт. Метеоритите са..

публикувано на 14.10.19 в 11:47

Позитивни реакции след премиерата на български спортен електромобил

Тези дни в София бе представен прототип на електрически спортен автомобил, разработен от компанията, създадена от българина Теодосий Теодосиев. Дизайнерът на прототипа Костадин Костадинов разказа пред Радио София как се е родила идеята за този проект и как се е осъществила реализацията му. Той разкри и много интересни подробности по процеса на..

публикувано на 14.10.19 в 10:48

Накъде в София

ИЗЛОЖБИ Изложба под надслов „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички” се открива днес в "Галерия на открито" в градина „Кристал”. Събитието е организирано от Института за балканистика с Център по тракология при БАН в сътрудничество със Столична община организира. Акцентът ще бъде поставен върху миналото на град София,..

публикувано на 14.10.19 в 09:25

Винг Чун - бойното изкуство, което се бори с егото

Когато победиш себе си, можеш да победиш всеки друг и да достигнеш мечтите си. В това вярват китайците и смятат, че за да си успешен, трябва да владееш поне един боен спорт, благодарение на който да постигнеш вътрешен мир. Повечето бойни изкуства учат на търпение, любов към труда и най-вече на изкуството да пребориш най-големия си враг - егото. Точно..

публикувано на 13.10.19 в 13:45
доц. д-р Свилен Маслянков

Доц. д-р Свилен Маслянков: Съвременните оперативни техники при рак позволяват запазване на гърдата

В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата - месец октомври, освен на диагностиката и значението на профилактиката, в "Часът на здравето" обръщаме внимание и на лечението на коварното заболяване. Всяка година близо 4000 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Това прави карцинома на млечната жлеза най-често..

публикувано на 13.10.19 в 12:40
Българска академия на науките

БАН празнува 150 години от създаването си

Българската академия на науките празнува днес 150 години от създаването си. Това я прави най-старата институция у нас, която предшества дори създаването на Третата българска държава. Академията е наследник на Българското книжовно дружество, създадено през далечната 1869 година в Румънския град Браила с идеята да бъде духовно ядро на българския..

публикувано на 12.10.19 в 12:15