Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Елена Петрелийска и Ники Петров:

При храната е важна и емоцията, не само качеството, тя събужда сетивата

Елена и Ники в свои води...
Снимка: Личен архив
Младите готвачи Елена Петрелийска и Ники Петров поемат собствена инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град, което се нарича „Защото храната събужда сетивата“.

Най-вероятно познавате Елена и Ники от малкия екран, а именно защото те са винаги усмихнатите водещи на предаването „Храна за душата“ по БНТ.
Елена се занимава с готвене и правилно хранене от около 10 години, а Николай започва да готви преди 15, докато е студент във Велико Търново.

„Ние сме част от природата, а в забързаното си ежедневие оставаме някак все по-далеч от нея. Творческата ни идея за съвместно пътешествие в кухнята и за уютна вечеря извън София се роди от хрумването, че сетивата ни реагират по много и различни начини, когато са в близост до естествената си природа“ - разказват Елена и Ники.

Проектът за вечеря извън големия град, младите кулинари осъществяват заедно с психотерапевтът д-р Светлана Димитрова.

„За вечерята на сетивата, която ще се състои на 23 и 24 ноември, сме избрали много топъл и приятен семеен хотел в село Огняново. Ще предложим на гостите пет степенно меню като вече почти сме готови с избора на ястия. Десертът най-вероятно ще ги изненада. За да се нахраним и почувстваме сити, не е необходимо да „натъпчем търбусите“ с един килограм пържени картофи или пилешки крилца. ... и Елена и Ники в наши - радиоводи...Важно е да изберем подходящи блюда, а също така приятна за нас компания - човек, с когото с радост да споделим своя обяд или вечеря“ - казват младите ентусиасти.

Според Николай хората не да бива влизат в ресторант, защото са гладни, а да знаят, че там ще им се случи и ще опитат нещо специално. Стомахът е вторият ни мозък. Той има памет и се учи. И не можем да излъжем. Ако преядем и ни се приспи, значи уморяваме мозъка (първия, в главата – бел.ред.).
Елена допълва, че трябва всички да бъдем взискателни към храната, това означава, че обръщаме внимание на нас самите… Чувството за ситост не идва от количеството поета храна, а от сетивата. Затова при храненето е важно и качеството на ястията, и емоцията – компанията, мястото, обстановката…

Ако искате да нахраните душата и сетивата си, все още можете да се запишете за участие в инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град - „Защото храната събужда сетивата“.

Как се готви в телевизионния ефир, защо броколите и беконът се комбинират перфектно, как да направите десерт с грах и още галещи сетивата подробности - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Галина Тимова

За да не отпадат деца от училище, трябва повече да се работи с родителите

Гордея се, че работя заедно с учители, които са изключително любвеобилни, избягали са от предразсъдъците на нашето общество и влагат сърце и душа – подчерта в Радиоприемница Галина Тимова , която е преподавател и зам.-директор на столичното 75-о основно училище „Тодор Каблешков“, в което учат най-много ромски деца. За жалост в ромската общност..

публикувано на 23.05.19 в 17:22

Почтен, фин и изискан човек - така ще те запомним, Дани

Днес се простихме с журналиста от Българското национално радио Даниела Бенишева. Позната от емблематични за Радио София предавания, каквито са "Арте вива", „Кой-кой е“, „Радио кафе“, „Ритъмът на столицата“, но и по-старите - „Арт посоки“, „Чуй София!“, „София днес“. Дани си отиде от този свят на 20 май, след продължителна и упорита битка с рака. Ще..

публикувано на 23.05.19 в 17:15

Лятно кино в градината с "Белгийският крал"

От 26 май до 15 септември София Филм Фест организира Лятно кино в градината.  Началото е в 21:00 часа, а първата прожекция, която ще видим, ще бъде  „Белгийският крал“ - псевдодокументална комедия на режисьорите Питър Бросенс и Джесика Удуърт, копродукция между Белгия, Нидерландия и България. Крал Николас III е самотник и има чувството, че не..

публикувано на 23.05.19 в 17:01

Избор за читатели: българска класика, хеви метъл и... продължение на "Пилето"

В навечерието на 24 май имаме повод да поканим и да се срещнем с добре познатата ни Темз Арабаджиева, с която, както обикновено, говорим за хубави книги. Първото заглавие е добре известно на редица поколения. Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови“ - с Невена Коканова и Раде Маркович, е кинокласика, но не по-малко признат е и едноименният..

публикувано на 23.05.19 в 16:18

Преглеждайте децата за кърлежи след всяка разходка

Настоящият месец е най-благоприятният за кърлежите и не е необичайно зачестяването на случаите с ухапани. Децата са едни от най-уязвимите приемници на кръвосмучещия паразит и затова е важно те да се преглеждат след всяко излизане навън.  Цезаринка Илиева, началник на отдел „Паразитология“ в Столичната регионална здравна инспекция, съветва при..

публикувано на 23.05.19 в 16:06

"Спирка за разкази" вече очаква своите читатели

Първите разкази по спирките от тазгодишното издание на „Спирка за разкази“ вече очакват своите читатели. Спирките на градския транспорт обикновено са едни от най-незабележимите места в града. Места, през които само минаваме, губим си времето в чакане и продължаваме. От сдружение "Кашалот" правят опит да ги превърнат вместо това,  в място за вдъхновение..

публикувано на 23.05.19 в 16:01

Софийски музикални седмици - от днес до 30 юни

Сериозна история имат Софийските музикални седмици - от първия концерт преди 50 години, та до днес. Затова и поканихме в сутрешното ни Радиокафе Момчил Георгиев , който е артистичен директор и програмен координатор на фестивала. Интересен а фактът, че тази година "Седмиците...", както ги наричат помежду си музикантите, започат и завършват със Софийски..

публикувано на 23.05.19 в 15:40