Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Откровено за науката, но на човешки език

Пригответе се за още една доза популярна наука на 10 ноември 2018 година в Sofia Event Center. Ratio е първият проект на неправителствената организация “Еволюционен поглед“. Целта на Ratio е да покаже красотата, мистерията и вдъхновението, които науката създава в света около нас като говори за научни теми на прост език.

Ratio организира две серии събития - форумът Ratio, който се провежда два пъти в годината и събира няколко български и чуждестранни лектори, както и месечни мини-събития Skeptics in the Pub. Учените Любомир Бабуров и Петко Желязов ни срещат по един нестандартен и забавен начин с науката.

Петко Желязов е магистър по европеистика и международни политики. От 2 години активно участва в комуникацията на наука и популяризирането й пред голяма аудитория като водещ на серия събития като форума Ratio, месечните дискусии Vox Nihili и други. Той ще бъде и водещият на форума Ratio тази есен.

Любомир Бабуров работи в технологичния бранш, но това не му пречи да се интересува от различни научни теми. Особено много харесва физиката и астрономията, смята рапторите за сладки животинки. Негова е и идеята за организирането на Ratio - иска в България да се случват такива събития, каквито има във Великобритания и САЩ.
Повече за събитието чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата от 38 ОУ "Васил Априлов" засадиха дървета за по-чист въздух

София днес отбелязва Ден за по-чист въздух. Затова служителите на общинската администрация няма да използват личните и служебните си автомобили в този ден. В инициативата на Столичната община се включват различи институции, бизнес учреждения и над 100 детски градини и училища на територията на града. В 38 ОУ "Васил Априлов" децата засадиха дървета в..

публикувано на 16.11.18 в 16:49

Цирк социализира лица в неравностойно положение

„Заедно” е темата на първото благотворително събитие на фондация “Мини арт”, което подготвят за тази неделя (18 ноември) от 13.00 до 17.00 ч. в Софийската научна лаборатория. За първи път в София всеки ще може да участва лично в циркови номера, да научи как се прави цирк и да разбере повече за неговата история. Празникът е подходящ както за малки, така и..

публикувано на 16.11.18 в 16:41

Увеличават се случаите на насилие над деца

В 28 държави в Европа около 2,5 млн. млади жени се оплакват от преки и косвени форми на сексуално насилие преди да навършат 15 години. Това припомниха от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в България, в навечерието на 18 ноември, когато  отбелязваме Европейския ден за предотвратяване на сексуалната злоупотреба с деца. Данните бяха представени по време на форум..

публикувано на 16.11.18 в 16:13

FesTEAval доказва, че чаят не е само за болно гърло

Второто издание на изложението на чай - FesTEAval ще се проведе на 16, 17 и 18 ноември в София. Организаторите искат да докажат, че не трябва да свързваме чая само с боледуване, особено по време на студените зимни месеци, които се задават. Напитката е част от многовековната култура на държави от различни точки на земното кълбо - от Япония до..

публикувано на 16.11.18 в 15:52

Как да разпознаем некоректните онлайн търговци

Истерията, свързана с масовото пазаруване по време на т. нар. Черен петък, става все по-голяма. Много потребители предпочитат онлайн пазаруването, но там също ни дебнат опасности. Оказва се, че макар Държавната агенция по метрологичен и технически надзор често да актуализира на сайта си информация за опасни продукти, някои от артикулите се..

публикувано на 16.11.18 в 15:52