Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Грозданов: Бежанците не идват тук по свое желание, а защото бягат от война

Да изгражда система за закрила, съобразена с международните стандарти и социално подпомагане на нуждаещите се, са основните цели на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Специализираната агенция е създадена на 14 декември 1950 г. и се появява в хаоса след Втората световна война, за да помогне на европейците, потърсили спасение от войната в други държави. Първоначално предвиден с тригодишно съществуване, Комисариатът продължава дейността си, защото бежанският проблем не изчезва, а кризи възникват, за жалост, непрестанно.

Българското представителство е основано преди 25 г. През тези години се утвърждават трайни връзки с институции като „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, Държавната агенция за бежанците и Агенцията за социално подпомагане, споделя Борислав Грозданов от Комисариата.

Паралелно с това финансират и неправителствени организации. Основните им партньори са Български червен кръст, Български хелзинкски комитет, Съюз на жените бежанки, Българският съвет за бежанци и мигранти и чрез тях финансират програми, чрез които хората търсещи закрила, получават безплатна правна подкрепа, социални услуги, независимо дали са настанени в центровете или извън тях, както и психо-социална помощ. 

Важно е да подчертаем, че срещаме бежанци в различен етап от живота им от момента, в който пристигнат в страната ни, до такива които живеят тук от години. Имаме разнообразни истории. Доста от тези хора са минали през много тежки изпитания по пътя си. Те са в преходен етап от живота си, в който усещат трудностите от това, че са напуснали родината си
, посочва още Грозданов.

Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България осъществява мониторинг за всеки бежанец, с когото влиза в контакт. Настояваме да се спазват установените законови процедури. Особено ако говорим за деца, които пристигат сами в България - детето не бива да се затваря в затворени центрове и е добре да се насочи към определена социална услуга, където да му се обърне необходимото внимание. Също така трябва да има правен представител и социален работник. Ако детето има специфични нужди, тогава го насочваме към съответните партньори , които го поемат и му предоставят необходимите услуги.  

Грозданов разказа, че бежанците, идващи у нас, са предимно от Афганистан, Сирия и Ирак. Под 1% от афганистанците в страната получават закрила, което означава, че голяма част от тях нямат шанс да останат в страната легално. След като излязат от центровете има редица други трудности, с които се сблъскват - намиране на работа, езиковата бариера и др.

Грозданов посочи също, че голяма част от българите изпитват страх към бежанците и как ще се отрази интеграцията им в обществото. Голяма част от тези страхове се основават на неразбиране и погрешна информация. Миналата година направихме проучване, което цели да изследва  общественото мнение към бежанците и бяхме окуражени от един факт - близо половината от респондентите смятат, че бежанците могат да се интегрират успешно в българското общество като една част от българите биха помогнали на бежанец да си намери работа.

В бита и културата ни е заложено гостоприемството. Мога да кажа, че България може да бъде още по-гостоприемна. Това е е въпрос на чисто човешко ниво. Хубаво е да имаме предвид, че тези хора не идват тук по свое желание, а идват, защото бягат от конфликт - война, т.е. те спасяват живота си по този начин и не са избрали да бъдат в тази ситуация, в която всеки може да попадне
, коментира Грозданов

За да отговори на специфичните нужди на идващите у нас чужденци, Комисариатът, съвместно с Факултета по педагогика към СУ „Св.Климент Охридски“ разкри през тази година магистърската програма „Социална работа с бежанци и мигранти“.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34