Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Вълна от протести обхвана цялата страна и тази неделя, като блокира магистрали, граници, улици, входове и изходи на големи и малки градове, пише СЕГА. Основното искане на демонстриращите бе за смяна на политическия модел. Масовото недоволство се отприщи още преди седмица - най-вече заради високите цени на горивата и новините за увеличението на застраховката "Гражданска отговорност" и данъците за старите коли. Постепенно протестите включиха призиви за вдигане на доходите, по-добро здравеопазване, както и властта да започне да работи в интерес на обществото. Тази неделя на улицата излязоха по-малко хора, с повече и доста хаотични искания, но затова пък в много повече райони на страната. Целта на повечето участници бе да привлекат внимание, като блокират с шествия ключови места и оживени трасета. Плановете им до голяма степен бяха осуетени от полицията, която успяваше да ги пренасочи към по-малко натоварени отсечки. Все пак протестиращи успяха за кратко да затворят подходите към ГКПП-тата  Капитан Адреево, Илинден - Екзохи, Кулата, международния път при Лесово, участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус" и др. 

Все повече ученици избират технически специалности, четем също в СЕГА. Макар и с бавни темпове, интересът на учениците към техническите специалности лека-полека започва да се засилва. Част от тях, като например автотранспортна техника, излизат доста по-напред в желанията на младежите. Това показват данните на просветното министерство за план-приема на ученици след седми клас за учебната 2018/19 г. Почти както очакваше МОН, професионалните паралелки т.г. са с около 2% повече от м.г. (1189 срещу 1045 профилирани паралелки). Друга положителна тенденция е лекото ребалансиране на приема на осмокласници в посока към компютърните и техническите специалности в гимназиите, отчитат от ведомството.

Акт до 500 лв. за непочистен сняг пред блока, извежда в заглавие МОНИТОР. Управителят на етажната собственост и търговците в София могат да се сдобият с акт до 500 лв. за непочистен сняг пред блока или дадения обект. Преди това да се случи обаче, физическите лица биват предупреждавани от Столичния инспекторат, след което следва фиш на стойност 50 лв., а накрая се стига и до акт, който може да бъде до 500 лв.

13 хил. на месец ползват нощен транспорт, изчислява ТРУД. От столичния Център за градска мобилност обясниха, че няма разлика в посещаемостта през лятото и тази през есента, всеки месец новата услуга се ползва от приблизително еднакъв брой хора. От пускането на нощния транспорт на 7 април до 26 септември са продадени около 73 хил. билета за пътуване от 2 лв., а до момента продажбите са над 90 хил. Засега няма взето решение дали след месец и половина Столичната община ще продължи услугата. Градската управа трябва да реши до края на годината дали експериментално пуснатият нов вид транспорт да стане постоянен. Нощните автобуси се движат по 4 линии, които работят от 00:00 до 04:00 ч. и се пресичат на пл. “А. Батемберг”.

Търговският регистър ще губи данни само в "приемливи стойности", информира СЕГА. Нова поръчка за надграждане на базите данни и обновяване на сървърите е обявила Агенцията по вписванията, която отговаря за Търговския регистър. Тя е поредната след кризата през август, когато регистърът се срина и не функционираше 18 дни. Преди няколко дни стана ясно, че за същия период в агенцията са си раздали бонуси за близо 700 хил. лв. за "постигнати резултати". По новата поръчка ще се похарчат над 1.3 млн. лв. Крайната цел е "загубите на данни да бъдат сведени до приемливи стойности", пише в документите. За да се случи това, трябва да се разделят процесите на архивиране от ежедневната работна среда, става ясно от поръчката.

След Брекзит поскъпват лекарства и коли, сочи МОНИТОР. Повече от две трети от бизнеса смята, че след Брекзит цените на вносните стоки от Великобритания, основно автомобили и лекарства, ще поскъпнат. Това показва експресно проучване на Българска търговско-промишлена палата сред членовете й. През 2017 г. Великобритания е на 11-о място в българския износ с 651 млн. евро, вносът ни от там възлиза на 476 млн. евро (18-о място сред страните, от които България най-много внася). Най-много от Острова през 2017 г. сме купили лекарства и автомобили, следвани от електрическа енергия и алкохол. Излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази негативно на малкия и средния бизнес. Всяка трета фирма у нас смята, че ще бъде ощетена от решението на Острова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Общинските съветници гласуват бюджета на София

Столичният общински съвет ще гласува днес проекта за бюджет на София за тази година. Над 2,5 милиарда лева са заложените средства. Като рекордни обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев предвидените пари за градския транспорт. Ще има увеличение на заплатите на работещите в сектора на детското здравеопазване, на служителите в градския транспорт и..

публикувано на 28.03.24 в 07:34

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

Близо 1,6 млрд. лева получи по бюджета си Министерството на енергетиката от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" и БЕХ.  Дружеството остава общинско, коментира министър Румен Радев, но реално министерството става кредитор на топлофикацията. С друго решение БЕХ прави вноска във Фонда за..

публикувано на 27.03.24 в 18:21

След 15 г. довършват храм в Южния парк с 3,5 млн. лв., отпуснати от МС

Правителството отпусна средства за доизграждането на храм "Св. вмчк. архидякон Стефан" в Южния парк в София .   Средствата са в размер на 3,5 млн. лв. и се предоставят по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. Те  са дори повече от сумата, поискана от Софийската света митрополия с молба от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит...

публикувано на 27.03.24 в 12:46

Двама са в "Пирогов" след тежко ПТП на бул. "Никола Мушанов" и "Възкресение"

Двама души са настанени в "Пирогов" след тежък пътен инцидент в София. Сигналът е подаден в 19:50 часа във вторник, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в столицата. На кръстовището между булевардите "Никола Мушанов" и "Възкресение" са се ударили два леки автомобила. 9 минути след подаването на сигнала спешен екип е..

публикувано на 27.03.24 в 11:55