Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линда Ауанис: Образованието е оръжието на една жена

„Съвет на жените-бежанки в България” помага в интеграцията на бежанците в страната

В предаването “Родина зад граница” ще ви срещнем с Линда Ауанис, една от първите жени, получили статут на бежанец в България. Линда е родена в Ирак, където завършва и образованието си. В България е от 1994 г. Преминала през тежки житейски изпитания и преживяла съдбата на бежанец, през 2002 год. тя основава сдужението „Съвет на жените-бежанки в България”- неправителствена организация, помагаща на бежанците и търсещите закрила в процеса на адаптация и социална интеграция в българското общество.

Ние сме като един мост между самите бежанци и българските институции. Като членове на нашата организация, всички сме бежанци и сме минали този тежък път за адаптация и интеграция и накрая голяма част от бежанците, които по мое време са пристигнали в България, вече са пълноценни български граждани. Това е и крайната ни цел - да не са бежанци, защото думата “бежанец” е много тежка за нас като етикет, а ние сме обикновени хора, разказва Ауанис.

Тя разказа, че когато е пристигнала в България през 1994 г. нещата са били много по-лесни като това, че в детските градини е имало места. Образованието е оръжието на една жена, особено от нашите страни, казва Ауанис, която въпреки пречките успява да запише децата си в български училища, за да могат по лесно да се интегрират. Според нея целта на бежанците не е финансова, а да живеят спокойно. 

Ауанис е християнка и прави паралел с някои от религиозните пророци, които също са били бежанци, като Моисей, който бягайки от фараоните, е бил бежанец в Палестина, както и Мохамед, който бяга от Мека в Медина. 

Нашата цел е бежанците да преминат през цялата тази процедура, от лице, търсещо закрила, после стават бежанци и крайната цел е да са български граждани и да са пълноценни за обществото.

Тя обясни, че сдружението има социални медиатори в трите центъра в София - “Овча купел”, “Военна рампа” и “Враждебна”, които говорят различни езици - арабски и фарси, както и английски. През последната година сдружението работи съвместно с Хлебната къща по различни теми, свързани с жените - бежанки.

Линда Ауанис разказа, че мъжете - бежанци, отказват да пускат жените да общуват с българи и с женски организации. За да се справят с това препятствие, Ауанис разказа, че първите бежанци, на които са помогнали са били мъже, които след това са започнали да пускат жените и дъщерите си.

От 2013 г. досега през сдружението са преминали и са получили помощ 2000 души, като само за тази година са обслужили над 800 бежанци, които са останали в България. 

Борбеността и правилната преценка за наистина важните неща в живота, правят семейството на Ауанис силно и сплотено, а с примера си дават кураж и на много техни приятелски български семейства.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34