Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Линда Ауанис: Образованието е оръжието на една жена

„Съвет на жените-бежанки в България” помага в интеграцията на бежанците в страната

В предаването “Родина зад граница” ще ви срещнем с Линда Ауанис, една от първите жени, получили статут на бежанец в България. Линда е родена в Ирак, където завършва и образованието си. В България е от 1994 г. Преминала през тежки житейски изпитания и преживяла съдбата на бежанец, през 2002 год. тя основава сдужението „Съвет на жените-бежанки в България”- неправителствена организация, помагаща на бежанците и търсещите закрила в процеса на адаптация и социална интеграция в българското общество.

Ние сме като един мост между самите бежанци и българските институции. Като членове на нашата организация, всички сме бежанци и сме минали този тежък път за адаптация и интеграция и накрая голяма част от бежанците, които по мое време са пристигнали в България, вече са пълноценни български граждани. Това е и крайната ни цел - да не са бежанци, защото думата “бежанец” е много тежка за нас като етикет, а ние сме обикновени хора, разказва Ауанис.

Тя разказа, че когато е пристигнала в България през 1994 г. нещата са били много по-лесни като това, че в детските градини е имало места. Образованието е оръжието на една жена, особено от нашите страни, казва Ауанис, която въпреки пречките успява да запише децата си в български училища, за да могат по лесно да се интегрират. Според нея целта на бежанците не е финансова, а да живеят спокойно. 

Ауанис е християнка и прави паралел с някои от религиозните пророци, които също са били бежанци, като Моисей, който бягайки от фараоните, е бил бежанец в Палестина, както и Мохамед, който бяга от Мека в Медина. 

Нашата цел е бежанците да преминат през цялата тази процедура, от лице, търсещо закрила, после стават бежанци и крайната цел е да са български граждани и да са пълноценни за обществото.

Тя обясни, че сдружението има социални медиатори в трите центъра в София - “Овча купел”, “Военна рампа” и “Враждебна”, които говорят различни езици - арабски и фарси, както и английски. През последната година сдружението работи съвместно с Хлебната къща по различни теми, свързани с жените - бежанки.

Линда Ауанис разказа, че мъжете - бежанци, отказват да пускат жените да общуват с българи и с женски организации. За да се справят с това препятствие, Ауанис разказа, че първите бежанци, на които са помогнали са били мъже, които след това са започнали да пускат жените и дъщерите си.

От 2013 г. досега през сдружението са преминали и са получили помощ 2000 души, като само за тази година са обслужили над 800 бежанци, които са останали в България. 

Борбеността и правилната преценка за наистина важните неща в живота, правят семейството на Ауанис силно и сплотено, а с примера си дават кураж и на много техни приятелски български семейства.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майк Дрезнес: Няма лесно решение за пътната безопасност

В страната ни беше направено много по отношение на пътната безопасност и жертвите бяха намалени значително. Въпреки това все още има много проблеми, които трябва да се разрешат преди да достигнем целта на "Визия нула" за загинали на пътя. По данни на МВР за първите два месеца на 2019 г. са станали 825 тежки катастрофи, при които са загинали 67 души, а..

публикувано на 16.10.19 в 19:28

Решения за есенните ремонти и обзавеждането на "Стройко експо 2019"

В Националния дворец на културата започна специализираното търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане "Стройко Експо 2019". Форумът е насочен както към крайния потребител, така и към специалистите, предоставяйки възможност на едно място да сравнят и изберат подподящ продукт или услуга или да се информират за последните тенденции в..

публикувано на 16.10.19 в 17:21

Пастор Иводор Ковачев за Джок Полфрийман: Определено излиза от затвора емоционален

Едва ли има човек страната, който да не е запознат със случая на предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман. Все още остава отворен въпросът дали е морално предсрочното му освобождаване, от една страна, от друга - дали е законно задържането му, след като веднъж вече съдът се е произнесъл по неговото освобождаване. Какъв човек излиза от затвора..

публикувано на 16.10.19 в 16:57

Не забрани, а образованието помага на децата за безопасно пребиваване в интернет

Българският Център за безопасен интернет вече почти 15 години обработва сигнали за детска порнография и компютърни посегателства срещу деца и непълнолетни, консултира   деца, родители и учители как да реагират при инциденти онлайн, разработва и провежда различни обучения, подготвя различни материали, целящи да повишат информираността на обществото..

публикувано на 16.10.19 в 16:24

Българските ВВС винаги са носител на гордостта и идеалите на нацията

От създаването си, през цялата си славна история - българските военновъздушни сили винаги са били носител на гордостта и идеалите на нацията, те са били символ на непреклонния дух на българина. Това каза държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при отбелязването на празника на авиацията и българските военновъздушни..

обновено на 16.10.19 в 16:22

Обмисляйте по 100 пъти всяко потребителско решение, индуцирано от технологиите

Десислав Данов е специалист по защита на потребителите на финансови услуги от сдружението Fintechguardian. В предаването "Радиоприемница" той обясни, че обстановката в тази област е доста сложна, тъй като от едната страна на барикадата е разпръснатата група на гражданското общество, което трудно се консолидира върху една идея, трудно намира ресурси да я..

публикувано на 16.10.19 в 15:36

Д-р Тодор Еров: Сексуалната пристрастеност, както всяка друга зависимост, руши личността

В средата на седмицата, посветена на зависимостите, в „Радиоприемница“ решихме да говорим за секса и за парите като фактори за влияние върху нашето поведение. Първият ни гост и сексологът д-р Тодор Еров . Сексът е една необходимост, част е от нашето съществуване, той е в основата на доброто физическо и психическо здраве, източник е на..

публикувано на 16.10.19 в 14:22