Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: sofia-art-galleries.com

СПОРТ

От 11.00 часа в музея на спорта на Национален стадион "Васил Левски" ще бъде представена инициативата "Мисия спорт на любимите герои". Идеята представлява национален проект за ученици на възраст между 6 и 10 години (1-4 клас). Общата цел на дейностите в Кампанията е ориентирана към подпомагане на личностно развитие, повишаване на качеството на живот на децата от 1 до 4 клас и едновременно с това към популяризирането на физически активния начин на живот сред подрастващите. 

ФИЛАТЕЛИЯ

От 11.00 часа в Централната поща в София, ул. „Гурко" № 6, ще бъде валидирана пощенска марка за 100-годишнината от възкачването на трона  на цар Борис III.

ИЗЛОЖБИ

От 13:00 часа в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде открита изложбата „Нематериалното културно наследство на Словения“. На церемонията ще присъстват Н. ПР. Анжей Франгеш, посланик на Република Словения, Николай Пехливанов, областен управител на област София и Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център - София, ЮНЕСКО. Част от гостуващата в София изложба ще бъде представянето на Литийното шествие-постановка „Страстите Христови” от Шкофя Лока - световно признат елемент, вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. 

***

В Галерия „Арте“от 18:00 часа ще бъде открита изложбата „Фамилия Петкови - 100 години от рождението на Найден Петков“

„Неповторимата артистична натура на Найден Петков, чиято 100 – годишнина отбелязваме през 2018, намира своеобразно продължение и разклонения в неговото потомство – синът Мартин, дъщерята – Катя и дъщерята на Мартин, внучката Яна. От всяко дърво свирка не става, е казано, но в случая дървото е дало отлични плодове“, казва Проф. Чавдар Попов.

***

Регионалният исторически музей – София представя временната изложба "SUPER STARS" на художника Деян Янев. Тя е позиционирана в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16). Официалното откриване ще бъде от 19:00 часа.

"SUPER STARS" е трилогия, спадаща към съвременното концептуално изкуство. Всяко от платната (акрилни/маслени бои) е с различно посвещение. Свързващ елемент е присъстващата навсякъде звезда, чиято посока, движение и съдържание на лъчите е съобразно темата на картината. Трите образуват завършен поглед към лутанията на човешката душа в състоянията на песимизъм, реализъм и оптимизъм.

ПРАВАТА НА ДЕЦАТА

На 20 ноември 2018 г., вторник, между 14:00 и 17:15 ч. в Античен комплекс „Сердика“ ще се проведе тазгодишното издание на форума "Voice it 2018: Решаваме с децата". По време на събитието заедно с ученици и тийнейджъри ще се дискутират теми, които ги вълнуват и ще се търси тяхното мнение по важни въпроси, касаещи правата им.

Темата на форума тази година, която беше избрана от децата от Младежка мрежа „Мегафон“, е сексуалното здравно образование – какво представлява, как изглежда в България, какво е необходимо да се промени.

КНИГИ

От 18:00 часа в Централния военен клуб, зала "Музикална", ще бъде представянето на романа "Омагьосаният кръг" на Иван Иванов.

 За книгата: Също като ослепително красива самодива, която те хипнотизира и в същия момент те удушава в прегръдката си, животът понякога така те завърта с бясна скорост около центъра на своя кръг, че си не просто хипнотизиран, а омагьосан. И излизане като че ли няма. До момента, в който откриеш, че си способен на нещо много малко – да надраснеш вродения инстинкт да отмъстиш. Не, това не е прошка. Това е извисяване. И ти го можеш – животът сам ще ти подскаже кога да го направиш.

ТЕАТЪР

От 19.00 часа в театър „Азарян“ може да гледатее „Аз, Сизиф“.

„Аз, Сизиф“ е великолепен спектакъл под режисурата и драматургията на Веселка Кунчева и впечатляващата визуална среда от сценографски идеи на Мариета Голомехова. Забележителната роля на Стоян Дойчев, вплетена във впечатляващата визуална среда и текстът, изпълняван от Леонид Йовчев, оформят този изящен спектакъл.

КИНО

От 19.00 часа шестото за 2018 издание на платформата за ново българско късометражно кино „Контраплан” на „Червената къща“ ще представи 3 филма на режисьорката Слава Дойчева.

Ще можем да видим два студентски филма от Лондонското филмово училище - "Честит рожден ден, мамо" и "Оловно сърце", както и новия ѝ късометражен филм "Брак" със Специалната награда на журито на "Златна роза" 2018. 










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17