Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Минимум 20-30 млн. лева неусвоени средства всяка година се пренасочват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от едно перо в бюджета й към друго и от това потърпевши са медицинските специалисти, информира ТРУД. Причината средствата да остават неизползвани са административни задължения на лекарите, които се променят ежегодно, обявиха от Българския лекарски съюз (БЛС). От съсловната организация се обявиха твърдо против тази практика да продължава и заявиха, че са готови да прекратят партньорството си със здравните власти, ако искането им не бъде отчетено при гласуването на бюджета на НЗОК за следващата година. Това поставя под въпрос и подписването на рамковия договор.

Сирена и прясно мляко от фермерските пазари не отговарят нито на европейското, нито на българското законодателство за хигиена при храните. В част от продукцията се намира опасната бактерия ешерихия коли, която може да предизвиква диария, а в някои случаи дори смърт, пише МОНИТОР. Оказва се, че не само бактерията ешерихия коли е проблемът в сирената и млякото. Два от фермерските продукти съдържат и антибиотици. Закупени са били 8 проби млечни продукта - сирена, извара и прясно мляко. Четири от тях - от фермерските пазари пред Министерството на земеделието, храните и горите и пазара „Римска стена“. 

Градоустройствената политика на Столична община е особено актуална тема напоследък, пише ТРУД. През последните години все по-често ставаме свидетели на обществени сблъсъци и конфликти между една или друга социална група в София, които на фундаментално ниво се коренят в неспособността на общината да предостави достатъчно задоволителни решения на актуалните градоустройствени проблеми на града. В новия ни доклад от ЕКИП се наехме с тежката задача да предложим именно такива политики, които биха могли да постигнат дългосрочно и устойчиво подобрение на качеството на градоустройството в София. На първо място цялостният подход на Столична община към градоустройството трябва да се промени. На фундаментално ниво е необходим по-децентрализиран подход, тоест, делегиране на повече свобода и отговорност на местните общности в града по квартали и техните локални общински власти.

Лазери, които ще бъдат поставени на стълбовете за улично осветление, ще осветяват софийските улици при мъгла. Това предвижда пилотен проект за демо версия на лазери против мъгла на Столичната община, по който в момента се работи, съобщава МОНИТОР. Новите устройства ще помагат на шофьорите при понижената видимост в лошо време така, че да не се стресират и да не се стига до неприятни инциденти при рязкото влизане от ясен участък в мъгла. От общината коментираха, че правят всичко възможно, за да осигурят по-безопасно предвижване в града, а идеята за новия проект ще бъде представена до няколко седмици. В момента столицата разполага с 330 повдигнати пешеходни пътеки, които убиват скоростта на шофьорите. 220 са зебрите с допълнително осветление. Около училищата и детските градини пък има над 1000 изкуствени неравности.

До шест месеца ще бъде изготвена методика как да се определя ценообразуването и лимитите за обезщетенията по задължителната застраховка "Гражданска отговорност", информира МОНИТОР. Новите правила няма да посочват конкретни суми за възмездие за близките на починалите и пострадалите при катастрофи, а само критерии и индикатори магистратите и застрахователите да изчисляват парите. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента на второ четене на промените в Кодекса за застраховането.

Според високопоставени източници от Брюксел след 5 месеца ще ни приемат по въздух. Паспортният контрол за българи става бърз, самолетите от и за София вече няма да са на найкрайните гейтове До края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух. Това научи 24 ЧАСА от високопоставени източници в Брюксел. Евровотът е през май. Добрата новина вече била намекната пред премиера Бойко Борисов и пред шефа на комисията по сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов. В рамките на конгреса на ЕНП в Хелзинки лидерът на депутатите от ГЕРБ и зам.-шеф на партията направи важни двустранни срещи, включително с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер.

Всеки втори българин дебне за промоции на Черния петък, Над 60% от хората знаят и очакват деня на намаленията, който тази година ще бъде на 23 ноември. Това сочи проучване, цитирано от ТРУД. Над 20% от нашенците гледат за отстъпки не само по магазините, но и в интернет. Според проучване на P&G броят покупки се увеличава, но похарчените пари за закупуване на една стока намаляват. У нас магазините вече обявиха намаления, които започнаха още от понеделник. Тенденцията тази година е в първия ден от т. нар. Черна седмица намаленията да са най-ниски – обикновено започват от 10% и постепенно до петък се очаква да стигнат да 70%. Практиката обаче показва, че всеки следващ ден броят на продуктите, които се предлагат на промоция, намалява. Друг капан пред клиентите е рекламирането на атрактивни стоки, които се оказва, че отдавна са изчерпани или изобщо не са били налични в периода на намаленията. Магазини за дрехи пък вадят стари колекции в дните на промоциите, а новата колекция се прибира или е намалена минимално.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост, твърдят че се е движила с 200 км/ч...

публикувано на 23.04.24 в 08:11

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще изясняват всички обстоятелства около случая, обясниха пред БНР от Столичната дирекция на вътрешните..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали предиобяд днес, съобщават от областната управа. На 9 април Върховният..

публикувано на 22.04.24 в 13:57
Снимки: Столична община

Ще станат ли пак недвижими културни ценности 17 сгради в централна София?

С писмо до министъра на културата и до директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) столичният кмет Васил Терзиев иска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в централната градска част на София. Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут на..

публикувано на 22.04.24 в 12:40

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 10:46

Временно спират водата в част от с. Герман

Във връзка с диагностика на уличен водопровод  в с. Герман, на 22 април  се налага спиране на водоподаването от  09.00 до 21.00 часа  на живеещите в района на в.з. Терасите. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа "Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на площада на в.з. Терасите...

публикувано на 22.04.24 в 07:06

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04