Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата на село - най-щастливи

Приятелският и семейният кръг са определящи за щастието на децата. Това показва национално представително проучване „Гласовете на децата“, проведено сред подрастващи, които са между  9 и 17 години, поръчано от УНИЦЕФ - България. Мнозинството от  децата - 81%, твърдят, че се чувстват щастливи, което е с цели 22 пункта повече от предходното изследване, проведено през 2001 година. 
Друг положителен резултат, който УНИЦЕФ отчита, е, че съвременните деца са по-информирани за опасностите около тях (като употреба на психоактивни вещества и алкохол) и за правата си, в сравнение с връстниците им преди години . 
Проучването е проведено през 2017 г., а  изследваната съвкупност се състои от 585 респонденти, от които 402 представляват националната извадка, а 183 респонденти са от малцинствени етнически групи, в институционална грижа и деца с увреждания. Целта е да се проучат нагласите на децата и младите хора в България по широк спектър от теми: щастливи ли са, как се чувстват в училище и вкъщи, в каква степен са интегрирани в съвременното общество, употребяват ли психоактивни вещества, чувстват ли се в безопасност, информирани ли са, знаят ли правата си, какво очакват от политиците и как виждат своето бъдеще. 
Макар възрастта, полът, населеното място и етническата принадлежност да не са сред факторите, които определят в голяма степен чувството за щастие, интересна подробност е, че децата в селата са най-щастливи, посочи Наталия Георгиева, консултант към УНИЦЕФ - България. 
Макар съвременните деца да проявяват критичност към училището, те са удовлетворени от посещението в него. Учителите са и на второ място сред хората, на които те имат най-голямо доверие, а логично - децата вярват най-много на родителите си. Най-ниско доверие подрастващите имат към правителството, президента и съда, като дори църквата изпреварва по доверие сред институциите. 
От проучването става ясно още, че половината от децата знаят за техни приятели, съученици или връстници, че пушат, като почти толкова свидетелстват за употребата на алкохол. Съпоставката на нагласите през 2001 и 2017 г. показва, че преди 16 години децата са били много по-скептично настроени по отношение на ситуацията в страната. 
Сега българските деца са оптимисти за собственото си бъдеще. Приблизително две трети от тях считат, че животът им ще бъде по-добър от този на родителите им, а 15% - че ще бъде много по-добър. Затова и 57% от респондентите искат да останат да живеят в България след като завършат училище, а 22 % да се преместят в друга държава. 
За да осигурят по-добро бъдеще за децата, от ДАЗД изготвят нова Национална стратегия за детето, която е с времеви хоризонт 2019 - 2030 г. 
Основните принципи, които се залагат в Националната стратегия, се базират на тези, които са приети в Конвенцията за правата на детето на ООН, а именно - недопускане на дискриминация; най-добър интерес на детето; право на живот, оцеляванe и развитие; право на детето да бъде чуто и неговото мнение да бъде взето предвид.
Още по темата - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06