Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Мария Мутафчиева: Ако не си свирил стотици песни и не си пял стотици часове, няма как да си уверен на сцената

Снимка: Георги Нейков, БНР
Гост на предаването "Кой кой е" на Радио София бе певицата Мария Мутафчиева от Мери Бойс Бенд. Създадена в началото на 1994 г. като трио, което свири в клубовете за музика на живо в София, групата набира голяма популярност. През януари 1995 г. към триото се присъединяват басист и барабанист. Мери Бойс Бенд приемат за своя рождена дата 28 януари 1995 г., когато за първи път свирят като група от пет души в прочут тогава клуб в София. През 2001 г. издават първия си авторски албум - „Непознати улици”. Едноименната песен от него се задържа рекордно време на върха на класациите.

За началото:

"Няма как да си музикант в група, а да не си започнал още в училище. Тези неща наистина се случват в училище - събирате се група приятели и създавате група. Математическата гимназия в Бургас беше прекрасно място - имахме прекрасна зала за репетиции и инструменти. Беше истинско удоволствия да ходим на репетиции на групата. Няма да крия, че изпитът за влизането в групата на гимназията беше труден за мен момент, защото като човек, който свири класика на пиано, трябваше да извадя ноти, хармония, неща свързани с рок музиката. Този удар с глава в стената беше с  “Can’t let you go” на Rainbow".


СнимкаОще през първата година музикантите печелят конкурса за млади изпълнители на БНТ „Хит Минус Едно” и като награда записват първата си авторска песен - „Къде избяга вятърът”. Явяват се по настояване на Ваня Костова.

"Ние не сме конкурсен тип музиканти, рядко сме се явявали през годините. Само на два конкурса на БНР. Наистина не сме хора, които искат да ходят да се съизмерват с колеги. Това беше част от живота ни в началото", разказа Мери.

По думите й, е важно да печелиш награди в началото на кариерата - някой да те забележи и да те потупа по рамото. Но остава самокритична и днес:

"Много! Може би с годините озаптявам тази самокритика, но в началото бях повече. И като група и като хора. Рядко стоим и си казваме: "велики сме". Винаги си намираме нещо, което трябва да се оправи, но пък ако човек само се радва на себе си рискува да стане смешен на света и да не се развива. Критиката всъщност е градивно нещо".

"Ако човек много си повярва в България, е много жалко"

Тук всичко е различно от световната сцена и това, което се случва в света с един музикант и неговата кариера, смята певицата. За успеха на албума "Непознати улици" голяма роля, според нея, изиграват медиите, защото е създадена във време, когато са пускали много българска музика. Песента влиза в учебниците по музика за 7-ми клас. В следващите години групата свири предимно в клубове в София:

Мирослав Мутафчиев и Мария Мутафчиева"Това са трудни години и са възможни само за един много млад човек. След това е това е невъзможно - това, което сме правили през 1995, 1996 и 1997 година. Не знам дали хората могат да си представят - всяка нощ свирим до 4-5 часа. Нашата нощ за спане я нямаше. Но това е нормален период на израстване. Защото ако не изсвириш стотици песни и не си изпял толкова много часове, няма как да се чувстваш уверен на сцената. Това е урок. Свирихме много. Пожелавам на всички, които започват да се занимават с музика, да имат шанс да свирят. Клубовете дават изключително усещане на всеки музикант - всеки поглед и дума на човека отсреща може да промени и подредбата на песните, всеки тон, който издаваш".

За Мери свиренето на живо е най-важно за контакта с публиката. Всеки всеки концерт е уникален и всяко изпълнение на една и съща песен - също.

Още за любовта им с Мирослав, за трудностите и най-хубавите мигове - чуйте разговора с Мери Мутафчиева!ВИЖТЕ ОЩЕ

Руслан Мъйнов: В малка България липсва усещане за единение, за братство

Руслан Мъйнов няма нужда от представяне. Името му е добре познато на българите вече 20 години. Актьор, певец и телевизионна звезда. Но зад всичко това се крие един истински достоен човек - честен, добър, възпитан и категорично извън рамката на звездния си статут. Пред Радио София Руслан разказа изключително увлекателно за пътя на едно момче от..

публикувано на 11.12.18 в 11:55

Еco Switch предлага алтернативи на пластмасата

Рециклирането и намаляването на използването на пластмаса, отдавна вече не е само въпрос на личен избор, а глобален. Все повече и повече хора, корпорации, организации и институции се обединяват в опити за разрешаването на този огромен проблем. Една от новите идеи в тази насока в България идва от платфомата Еco Switc h . Компанията ще се..

публикувано на 11.12.18 в 10:27

Майките на деца с увреждания получиха приза "Човек на годината" за 2018 г.

Днес, когато отбелязваме Световния ден за правата на човека, бяха връчени наградите „Човек на годината“. Тази година Български хелзинкски комитет раздаде 8 приза в 6 категории и една подгласна награда. Майките на деца с увреждания получиха приза "Човек на годината" за 2018 г. Те са сред осемте личности и организации със значим принос и активност в..

публикувано на 10.12.18 в 18:16

България като Родина зад граница

От началото на 2018 г. над 1300 чужденци са подали молба за международна закрила. През 2017 г. е имало спад в подадените молби, за разлика от 2016 г. и предходните години. В настоящия момент миграционната обстановка и в частност подадените молби за закрила, са малко. Сред потърсилите международна закрила има и непълнолетни. Хората са предимно от..

публикувано на 10.12.18 в 17:23
Владимир Пенев пръв от актьорите даде пример

Кръвният център на ВМА отбеляза 25-годишнината си с поредна акция кръводаряване

Центърът по транфузионна хематология на ВМА отбеляза 25 години от създаването си с кръводарителска акция, подкрепена от едни от най-обичаните актьори на България, сред които Веселин Анчев, Владимир Пенев, Ирина Митева, Неда Спасова, Диана Димитрова, Васил Бинев, Ернестина Шинова и други. За пореден път в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване..

публикувано на 10.12.18 в 16:41