Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загреб - най-добрият "коледен" град на Европа

4
Леденият парк на площад "Крал Томислав"
Снимка: adventzagreb.com
Коледните базари са неизменна част от зимния облик на големите европейски градове. Тази седмица в "Радиоприемница" ви представяме най-добрите коледни базари на Европа, но и сходните им прояви в България.

За трета поредна година хърватската столица Загреб заема първото място в класацията на авторититния интернет сайт europeanbestdestinations.com. Класацията се базира на предпочитанията на туристи от цял свят, които са гласували за най-добра коледна дестинация в Европа. Това, че Загреб печели титлата трета поредна година, никак не е случайно, тъй като туристическата асоциация на града, заедно с общината и много други сътрудници работят неуморно– така, че да направят най-добрия коледен базар за своитеграждани и гостите от страната и от чужбина. Наименованието на загребския базар е Адвент Загреб. Използва се латинската дума адвентус, със смисъл на очакване пристигането на Иисус Христос. Адвент Загреб включва в себе си базари, културни събития и разнообразни зимни развлечения. Не случайно броят на туристите, посещаващи града по време на коледните празници, става все по-голям с всяка изминала година. В продължение на повече от месец Загреб се превръща в един огромен коледен базар - всяка вечер е съпътствана от игри, дегустации, танци, пеене, семейни забавления. Има и забавен коледен трамвай, който вози децата заедно с Дядо Коледа, с феите и елфите. Тази година загребският базар започва на 1 декември и продължава до 6 януари 2019 г.

„От година на година Адвентът в Загреб се обогатява по отношение на програмата. През 2018-а особен акцент поставяме на различните културни събития - разказа пред Радио София Даря Драгойе от Туристическата асоциация на града. - Загреб става особено разпознаваем и атрактивен по време на празничните дни около Коледа. Всяка година регистрираме ръст на посещенията и нощувките по това време на годината. Като пример мога да кажа, че миналата година имаме около 115 000 посещения и 200 000 нощувки. Това мероприятие е изключително добре прието от самите граждани, от гостите на Загреб, а и заради богатото си съдържание представлява значима платформа за стимулиране на икономическите и културните дейности с важна роля както за туризма, така и като цяло за развитието на града.

Базарът води началото си от 2010 година, но новата му и по-успешна концепция е от 2014-а, когато градът получи своята запазена марка, а това е Леденият парк на площад "Крал Томислав".
Тези дни на много площади и други градски пространства се провеждат събития, които придават коледния облик на главния град на Хърватия.
Интересен акцент поставяме на културните прояви в рамките на Европейската година на културното наследство, като ще имаме цели осем музикални фестивала. Те ще се провеждат в нашите църкви и на концертния подиум в различни музикални институции.“

Чуйте интервюто на Красимир Мартинов с Даря Драгойе.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34