Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Мобилен екип събира бездомни в София, пише МОНИТОР. Мобилен екип обикаля из улиците на София и помага на бездомните хора да бъдат откарани в кризисните центрове на общината. По този начин от „Московска“ 33 се опитват да намалят нощуващите бездомници из града в студа.В екипа е включена и Общинска полиция, уточниха от кметството пред „Монитор“. И двата кризисни центъра за настаняване на бездомни хора в „Захарна фабрика“ вече работят на пълни обороти. От четвъртък до неделя над 200 човека са потърсили подслон.

Гъста мъгла и двойно повече ФПЧ в София, четем още в МОНИТОР. Двойно повече фини прахови частици ще се носят днес във въздуха на столицата, сочат данните на измервателните станции на Столичната община. Гъстата мъгла над София усложнява още повече ситуацията в атмосферата. Вчера бяха измерени опасни нива на ФПЧ във въздуха на още четири български града - Пловдив, Русе, Велико Търново и Шумен. Най-замърсен беше въздухът в столичните квартали "Западен парк" и "Овча купел". За днес прогнозата е за фините прахови частици да са два пъти над нормата. Заради инверсията, частиците остават ниско и се утаяват във въздуха, който дишаме. От Столичната община призовават хората да не се отопляват на твърдо гориво и да използват градския транспорт вместо личния си автомобил.

КАТ ще пази снимките на пътните нарушения 10 години, отбелязва МОНИТОР. МВР ще прави единен център за обработка на нарушенията с надежда по-бързо да издава фишове на нарушителите. Снимките на нарушения по пътя ще се пазят 10 години, става ясно от обществена поръчка на МВР. Системата трябва да намали времето за обработка на данните от камерите на пътя и да направи процеса по издаване на електронни фишове по-бърз. За това МВР ще похарчи около 5 млн. лв. 10-годишният срок за съхранение на данните вероятно е избран, защото съвпада с абсолютната давност за събиране на глоби за нарушения.  Новата система ще може да извлича данни от различни места и да прави бързи проверки, става ясно от документацията. Центърът ще има една основна локация в столичния квартал "Лозенец", а резервните копия на информацията ще се пазят в Банкя.

Бъдещата комплексна детска болница, която кабинетът смята да създаде на територията на Правителствена болница, няма да е търговско дружество и ще може да получава субсидии от държавата, обяви здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от СЕГА. Идеята на кабинета, зад която вече има и предложени на парламента законови промени, е в базата на болница "Лозенец" да бъдат събрани на едно място всички педиатрични специалности, които в момента са разпръснати в няколко лечебни заведения в София. Правителствена болница е сред малкото лечебни заведения - наред с МВР, Транспортна болница, ВМА, "Спешна помощ" и психиатриите, които се създават от държавата и не са регистрирани по Търговския закон, благодарение на което могат да получават допълнително пари от хазната.

Наркотици взимат над половин милион българи, научаваме от ТРУД. Около 565 000 българи на възраст между 15 и 64 години са опитвали наркотици поне веднъж в живота си. Към дрога са посягали общо 11,2% от хората в тази възрастова група (между 472 000 и 565 000 души), като това е най-високият дял, откакто се води подобна статистика у нас. Данните са от последното Национално представително проучване на нагласите и употребата на психоактивни вещества сред населението, предоставено на „Труд” от Националния център по наркомании. „Въпреки че изследването е проведено в края на 2016 г., в общата популация за период от година – година и половина, данните не могат да бъдат различни и към момента”, обясни за вестника д-р Виолета Богданова от Национален център по наркомании. Хората у нас, при които употребата на дрога е високорискова, са 31 244 души. От тях всяка година между 6000 и 7000 търсят помощ за лечение.

Държавата ще обяви кризисна ситуация, ако 250 мигранти минат границата за ден, извежда в заглавие СЕГА. Кризисна ситуация на границата с Турция ще има, ако 250 мигранти влязат у нас незаконно за едно денонощие. Това е записано в плана за действие при извънредна ситуация на МВР. „Извънредна ситуация възниква при незаконно преминаване на държавната граница на повече от 250-300 лица за денонощие и запълване капацитета на дирекция „Миграция“ над 70%”, пише в документа. Според последната информация през септември арестите на „Миграция” са били запълнени почти 60%. Там могат да бъдат държани максимум 700 души, а през септември са били настанени 418. Пак през септември са арестувани 464-ма души. Едва 98 от тях обаче са задържани при влизане на българска територия. В огромната си част – 293 души – са арестувани във вътрешността на страната, т.е. успели са да влязат незаконно, без никой да ги засече.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35