Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Опасно мръсен въздух трови София от почивните дни, но Столичната община реагира едва вчера, съобщава СЕГА. Първо вчера сутринта - когато много хора вече са тръгнали на работа, кметът Йорданка Фандъкова склони да направи буферните паркинги на метрото безплатни, а снощи около 18:30 часа обяви и пускането на зелен билет за градския транспорт. Така въпреки че системата на общината прогнозира чист въздух за следващите два дни с изключение на умерено замърсяване в "Дружба" днес столичани ще могат да се качат на метро, автобус и трамвай и да пътуват цял ден срещу 1 лев. Това само потвърди, че действията на общината са въпрос на управленска воля, а не на показания, както често се оправдава Фандъкова.

Стопани на басейни и язовирчета хранят рибата с каквото намерят. Те използват нискокачествени евтини фуражи, които като се хвърлят във водоема, потъват. Така шаранът е принуден да се движи по дъното, а после месото му мирише лошо, обясни за ТРУД Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ”. Най-често такива стопанства излизат на пазара със стока, чийто произход много трудно може да се проследи, защото някои от тях са собственост на общините, допълни Господинов. Добрите развъдници работят с висококачествени екструдирани фуражи, които съдържат повече полезни вещества, гранулите не потъват и така рибата плува по повърхността на водоема. Месото й е по розово и повкусно, обясни Господинов. Част от фирмите вече са вкарали и аератори, които внасят кислород във водата, което също прави месото по-качествено. Цената на такава риба е по-висока, но има хора, които търсят продуктите на определено стопанство, именно заради качеството, обясни той.

МВР ще пусне мощни немаркирани автомобили, оборудвани с камери, които ще записват агресивното поведение на водачи на високоскоростни луксозни коли по магистралите и скоростните пътища, пише СЕГА. Това са част от мерките, приети на последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Тя е междуведомствен орган, в който по правило участват представители на много министерства на ниво зам.-министри, няколко обществени организации, сред които Българският червен кръст и Съюзът на автомобилистите. Неин председател е вътрешният министър. Мярката ще е задължение на вътрешното министерство. Интересно е да се отбележи, че МВР е записано като краен срок за вкарване на мярката и за оборудването на преследвачите 1 януари 2020 г. Не се отбелязва защо е необходимо толкова дълго време за въвеждането й, но пък по този начин повече от очевидно се признава, че МВР и неговите контролни органи са напълно безсилни пред пътните хулигани със скъпи автомобили, които карат с по 200-300 км/ час, като тормозят и притискат други водачи.  

Превишаване на скоростта с поне 20 км/ч над разрешеното в населено място ще носи на шофьора повишаване на рисковия му клас с една степен, а застраховката “Гражданска отговорност” ще поскъпва с 10%, пише ТРУД. Това е една от идеите за промени в системата “бонус-малус”, които обсъдиха експерти и представители на надзора, бизнеса и неправителствени организации. Първоначално предложеният праг за превишение на скоростта с 10 км/ч, при който застраховката да поскъпва, ще бъде вдигнат на 20 км/ч, но за автомобили с опасни товари рисковият им клас ще нараства и при превишение на скоростта с 11 км/ч. Друга обсъждана промяна решава проблема с продажбата на коли, с които са правени нарушения. “Проблемът с продажбата на автомобилите и наследяването на малус класове в “Гражданска отговорност” може да се разреши, като бъдат вписани всички лица, които могат да управляват автомобила. Тогава колата ще бъде освободена от тежести”, коментира председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. Все още не е ясно дали имената ще се записват в талона на колата или в полицата на застраховката



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35